«Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο»

Του
Βασίλη Λωλίδη
στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην ανάπτυξη της ισχυρής φιλίας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία, αλλά και στη δημιουργία μιας δυναμικής ελληνο-αυστραλιανής κοινότητας στη μακρινή ήπειρο, αναφέρθηκε ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, Τζον Φιλπ, από το ακριτικό Καστελλόριζο, όπου βρέθηκε προχθές  το βράδυ, για να εγκαινιάσει την έκθεση φωτογραφίας, με θέμα την παρουσία στη χώρα μας των «Αnzac», δηλαδή του Εκστρατευτικού Σώματος Στρατού της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, που στις 25 Απριλίου 1915 πήρε μέρος στη συμμαχική εκστρατεία, που ξεκίνησε από τη Λήμν,ο με στόχο την κατάληψη της χερσονήσου της Καλλίπολης.

 Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», που διοργανώνει το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών. Τα βραβεία του Φεστιβάλ έχει θεσμοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων, ενώ το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι χορηγός επικοινωνίας.

Η Ελλάδα έχει μια θέση στην παράδοση της Αυστραλίας
   Εγκαινιάζοντας την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με στιγμές από την παρουσία των Anzacs στην Ελλάδα, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Αυστραλίας στην Ελλάδα υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η παράδοση των Anzacs είναι χαραγμένη βαθιά στην ιστορία της Αυστραλίας και την εξέλιξή της.

«Το γεγονός», τόνισε ο κ. Φίλπ, «ότι η Ελλάδα έχει μια θέση σε αυτή την παράδοση λόγω της παρουσίας των Anzacs στην Ελλάδα κατά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο είναι σημαντικό για τη σχέση μεταξύ των δυο χωρών. Οι Αυστραλοί ακόμη θυμούνται σήμερα τα τόσα μέρη,  όπου συνάντησαν και συνδέθηκαν με τους Έλληνες, που με περίσσια γενναιότητα και γενναιοδωρία τους προσέφεραν καταφύγιο και προστασία, διατρέχοντας μεγάλο κίνδυνο οι ίδιοι».

«Δεν αποτελεί έκπληξη επομένως» συμπλήρωσε ο κ. Φιλπ, «ότι το διάστημα που οι Anzacs πέρασαν από την Ελλάδα, έθεσε τις βάσεις μιας φιλίας που θα άντεχε στον χρόνο και θα διαρκούσε πέρα από τον πόλεμο. Μιας φιλίας που δυνάμωσε με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας εν καιρώ πολέμου ενισχυθήκαν από τα μεταναστευτικά κύματα του 20ου αιώνα».

Οι Καστελλοριζιοί πρόκοψαν στην Αυστραλία
 Συγκινησιακά φορτισμένα ήταν τα λόγια του επιτετραμμένου της αυστραλιανής πρεσβείας στην Ελλάδα λίγο αργότερα, κατά την επίσημη έναρξη του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», όπου παρουσία του δημάρχου Μεγίστης, Γιώργου Σαμσάκου, πολλών κατοίκων του ακριτικού νησιού και πλήθους επισκεπτών, αναφέρθηκε στους ακατάλυτους δεσμούς ανάμεσα στην Αυστραλία και σε αυτό το μικρό ελληνικό νησί, στο ανατολικότερο άκρο της Ελλάδας και της Ευρώπης.

«Είναι αξιοσημείωτο» σημείωσε ο Τζον Φίλπς, «ότι αυτό το μικρό νησάκι, ήταν ένα από τα τρία ελληνικά νησιά, από όπου ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη μεταναστευτική ροή προς την Αυστραλία, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν και ιδίως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μεταναστευτικές ροές από το Καστελλόριζο στην Αυστραλία ενισχύθηκαν. Ο καταστροφικός αντίκτυπος του πολέμου στον τόπο εξώθησε πολλούς Καστελλοριζιούς να αφήσουν το αγαπημένο τους νησί».

«Είναι επίσης αξιοσημείωτο», συνέχισε ο κ. Φιλπ, «το πόσο πρόκοψαν οι Καστελλοριζιοί που εγκαταστάθηκαν σε πάρα πολλά μέρη της Αυστραλίας. Παρά τις προφανείς δυσκολίες προσαρμογής σ' ένα νέο περιβάλλον, τόσο μακριά από την Ελλάδα και σε μια αυστραλιανή κοινωνία, που τότε δεν ήταν ιδιαίτερα ανοιχτή στους μη αγγλόφωνους ξένους, κατάφεραν γρήγορα να δημιουργήσουν εύρωστες κοινότητες, να αναπτύξουν αποτελεσματικά δίκτυα υποστήριξης προς τους νεοαφιχθέντες και ασχολήθηκαν με επιτυχία με τις επιχειρήσεις και την πολιτική στις κοινότητές τους και παραπέρα. Σήμερα, συναντάμε επιφανή ονόματα στο χώρο των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και της πολιτικής σε όλη την Αυστραλία με καταγωγή από αυτό το μικρό νησί».

Ο επιτετραμμένος της αυστραλιανής πρεσβείας ευχαρίστησε θερμά τη γενική γραμματέα του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ειρήνη Σαρίογλου, για την ευκαιρία που του έδωσε μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλόριζου, να παρουσιαστούν οι στενοί δεσμοί Ελλήνων και Αυστραλών.

«Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε
το Καστελλόριζο στον κόσμο»

   Το Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου, που ξεκίνησε προχθές το βράδυ στο ακριτικό νησί του Αιγαίου, θα διαρκέσει μια εβδομάδα,  όπου θα προβληθούν συνολικά 24 ταινίες, ενώ διαγωνίζονται 18 χώρες.

Η Ειρήνη Σαρίογλoυ, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, επισήμανε ότι φέτος υποβλήθηκαν συνολικά 400 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο και το γεγονός αυτό φανερώνει την ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική αυτού του ιδιαίτερου φεστιβάλ κάθε χρόνο, που όμως δεν περιορίζεται μόνο στην προβολή και τον διαγωνισμό ιστορικών ντοκιμαντέρ, αλλά αποτελεί μια πολύ μεγάλη γιορτή πολιτισμού και ποικίλλων καλλιτεχνικών δράσεων με συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κ.α.,  όπου τα παιδιά κατέχουν μια σημαντική θέση σε όλες αυτές τις δράσεις.

Το όραμα των διοργανωτών του Φεστιβάλ συνοψίζεται στη φράση «να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο». Σε αυτά τα τέσσερα χρόνια η Ειρήνη Σαρίογλου και η ομάδα της κατάφεραν πραγματικά να μιλούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό γι' αυτόν το μοναδικό θεσμό, που φιλοδοξεί να αναγεννήσει πολιτιστικά το νησί, προσδίδοντας του κάτι από την αίγλη των περασμένων αιώνων. Τότε, που το Καστελλόριζο, σαν άλλη Σμύρνη, ήταν ένας τόπος ζηλευτός.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών, φωτογράφος Χρίστος Σιμάτος.