«Πολιτιστικά Αποσπερίσματα 2019» απο τον Όμιλο Απολλώνων Ρόδου

«Πολιτιστικά Αποσπερίσματα 2019» απο τον Όμιλο Απολλώνων Ρόδου

«Πολιτιστικά Αποσπερίσματα 2019» απο τον Όμιλο Απολλώνων Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 564 ΦΟΡΕΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Όμιλος Απολλώνων Ρόδου έχει προγραμματίσει μία σειρά εκδηλώσεων στο πλαίσιο των εορτασμών προς τιμήν του Ενοριακού του Ναού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με συνδιοργανωτές τον Δήμο Ρόδου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και με τη στήριξη της Τοπικής Κοινότητας Απολλώνων, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ι.Ν. της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Απολλώνων, του Α.Π.Σ. Απόλλων Απολλώνων και της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου.

Τα «Πολιτιστικά Αποσπερίσματα» είναι ένα 15νθήμερο εκδηλώσεων με εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, χορευτικές και θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες αγαπημένων τραγουδιστών που διεξάγονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του Ενοριακού Ναού της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στ΄ Απόλλωνα, από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχουν λάβει μέρος μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται οι: Καίτη Κουλλιά, Σοφία Παπάζογλου, Μπάμπης Τσέρτος, Παντελής Θαλασσινός, Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Νεκταρία Καραντζή, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Χαρούλης, Βασίλης Καζούλης, Μελίνα Κανά, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Ξυλούρης, Ορφέας Περίδης, Αρετή Κετιμέ, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Τρίφωνο κ.α. Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων οργανώνονται και παραδοσιακά γλέντια με τη συμμετοχή γνωστών εκπροσώπων της παραδοσιακής μουσικής της Ρόδου.
Η είσοδος για όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.


Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου στις 20:30 αμφιθέατρο δημοτικού σχολείου
Στη θεατρική παράσταση που θα παρακολουθήσετε καταγράφεται μέρος της παράδοσης του Αρχαγγέλου, όπου οι μανάδες μας τηρούσαν ευλαβικά όταν η κόρη ή νύφη τους γεννούσε... Κατά το έθιμο όταν σουρούπωνε την έβδομη ημέρα μετά τη γέννα μαζευόταν στο σπίτι της κόρης στενοί συγγενείς. Οι γιαγιάδες έπαιρναν το μωρό στην αγκαλιά και κρατώντας κεριά αναμμένα και το φανάρι πήγαιναν στο κοντινότερο σταυροδρόμι της γειτονιάς προκειμένου να συναντήσουν εκεί τις μοίρες και το ριζικό του παιδιού.


Παίζουν. Δημητριάδη Τασία, Λεβέντη Φλώρα, Αφαντενού Χαριστούλα, Πατσαής Αντώνης, Βασιλειάδης Γαβριήλ, Πατσαή Μαρία, Κοντογιάννου Τσαμπίκα, Σαρρή Χρύσα, Τουβραδοποιός Μανώλης, Δημητριάδη Στέλλα.

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 20:30 αμφιθέατρο δημοτικού σχολείου.
Τα Μικρασιάτικα με τη Ζωή Μήλιου και το συγκρότημα “Προποντίς”.
Η Ζωή Μήλιου ερμηνεύτρια του παραδοσιακού τραγουδιού και απόφοιτος της Βυζαντινής μουσικής σε ηλικία 18 χρονών όταν ακόμα βρισκόταν στην αρχή των σπουδών της, εκδηλώθηκε για πρώτη φορά μέσα της η επιθυμία της να ασχοληθεί με τη βυζαντινή μουσική. " θυμάμαι, λέει, ότι μόλις μπήκα στο εσωτερικό του ναού και άκουσα τις μελωδίες, ένιωσα ένα δέος να με κατακλύζει. Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που άκουγα ψαλμωδίες. Ήταν, τολμώ να πω, το χέρι του Θεού που μ' έκανε να νιώσω αυτά τα συναισθήματα. Άφησα λίγο χρόνο να περάσει μήπως επρόκειτο για κάποιον παροδικό ενθουσιασμό. Όμως η επιθυμία μέσα μου μεγάλωνε όλο και περισσότερο ". Έτσι ξεκίνησε την εκμάθηση της Βυζαντινής μουσικής. Καθώς ο καιρός περνούσε ολοένα και περισσότερο η ενασχόληση με τη βυζαντινή μουσική καλλιτεχνικά περισσότερο με την καρδιά και όχι τόσο με τα λόγια και το μυαλό, τονίζει, ήταν η αφορμή για να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει το ταλέντο της και στην παραδοσιακή μουσική. Η αγάπη της για τις αλησμόνητες πατρίδες αποτέλεσε το έναυσμα, ώστε να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για τη Μ. Ασία, την Κωνσταντινούπολη και την Προποντίδα.


Σχετικά με την παραδοσιακή μουσική ή Ζωή Μήλιου αναφέρει "Νιώθω ότι είναι χρέος μου να ασχοληθώ με σεβασμό και πίστη απέναντι στην παράδοση. Δεν συμφωνώ με εκείνους που προσπαθούν να βλάψουν τη μουσική μας παράδοση αλλοιώνοντας τα αγνά της στοιχεία. Η δουλειά μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και με σεβασμό. Με τη βοήθεια του δασκάλου μου στο κανονάκι, Μανώλη Καρπάθιου, πήραμε μέσα από τα αρχεία του Σίμωνα Καρρά υλικό από ανέκδοτα τραγούδια για τις αλησμόνητες πατρίδες, τα οποία με υπερηφάνεια συμπεριέλαβα στον πρώτο μου δίσκο με τίτλο "Προποντίς".

Κυριακή 8 Σεπτεβρίου στις 20:30 αμφιθέατρο δημοτικού σχολείο
Η Βιολέτα Ίκαρη, μετά τη μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων της, δίπλα στην Ελένη Βιτάλη και τους “ΤΖΟΥΜ”, τη σαιζόν που μας πέρασε, που συζητήθηκαν πολύ, πήραν εξαιρετικές κριτικές και την έκαναν να αγαπηθεί ακόμα περισσότερο από τον κόσμο, παρουσιάζει την προσωπική της παράσταση με τίτλο «Κόκκινο βάζω στην καρδιά», σε αγαπημένους τόπους της Ελλάδας.


Η Βιολέτα Ίκαρη, έχοντας στα χέρια της την πρώτη ολοκληρωμένη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου», ταξιδεύει στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα, γεμάτο από ψυχωμένα και αγαπημένα τραγούδια. Μια παράσταση, φτιαγμένη για να τραγουδήσουμε μαζί της από την αρχή μέχρι το τέλος και να συναντηθούμε με τα καινούργια της τραγούδια, κάποια από τα οποία έχουν ήδη αγαπηθεί και έχουν φτάσει στα χείλη μας, όπως το «Έλα και ράγισε τον κόσμο μου», «Το μαύρο», «H αλήθεια πονά», «Σειρήνα», «Ζητείται άνθρωπος» αλλά και την ολοκαίνουργια διασκευή στο παραδοσιακό τραγούδι «Η παλιοτρεχαντήρα» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιούνιο παρέα με τους “ΤΖΟΥΜ”.


Πολύτιμοι συνοδοιπόροι της επί σκηνής, η μόνιμη πια παρέα των εξαιρετικών μουσικών που απαρτίζουν την μπάντα που ενθουσίασε τον κόσμο, με τον ήχο και το αίσθημά της:
Δημήτρης Σίντος: Πιάνο – Μπάσο
Χρήστος Σκόνδρας: Μπουζούκι, Λαούτο
Dasho Kourti: Ακορντεόν
Χρήσιμα linksFacebook: https://www.facebook.com/violetaikariofficial/

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου μετά τον πανηγυρικό εσπερινό θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού με την ορχήστρα του Γιάννη Κλαδάκη.

Από 6 εώς 8 Σεμπτεβρίου τις απογευματινές ώρες στον χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει έκθεση ζωγραφικής από το τμήμα της κ. Αντωνάκη Τσαμπίκα.

Πέμπτη 12 μέχρι τη Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019:
Σύμφωνα με τον Όρκο Φιλίας που επισφράγισε τη διδυμοποίηση το 2014 ανάμεσα στον Πολιτιστικό Όμιλο των Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Μοντέιγ ο Βικόμτ, γενέτειρας του Μ.Μ. Πιερ ντ’ Ομπισόν «Φίλοι των Πύργων», τα μονά χρόνια, όπως εφέτος, Επίσημη Γαλλική Αντιπροσωπεία, προσκεκλημένη από τους «Νέους Ορίζοντες».


Όλα τα μέλη της Γαλλικής αντιπροσωπείας είναι και μέλη του συλλόγου «Φίλοι των Πύργων» και θα συμμετάσχουν και στον εορτασμό, τις λειτουργίες της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και τις εκδηλώσεις που οργανώνονται στ΄ Απόλλωνα. Επίσης, θα πραγματοποιήσουν εθιμοτυπικές επισκέψεις στις Αρχές του τόπου, σε επιχειρήσεις του χωριού και θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα του τόπου μας και του νησιού.

Διαβάστε ακόμη

«Το μονοπάτι του Αυτισμού» - Εκδήλωση ενημέρωσης για τη νευροδιαφορετικότητα και τη συμπερίληψη

Πεζοπορία της ΟΠΕΡ την Κυριακή 28 Απριλίου μαζί με τον Πανταζή Χούλη

Θρηνολογούσα Παναγιά: Το σύμβολο της χαροκαμένης μάνας

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion