Επιτυχημένη ημερίδα για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία στην Κάσο

Επιτυχημένη ημερίδα για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία στην Κάσο

Επιτυχημένη ημερίδα για την ενδοοικογενειακή και την έμφυλη βία στην Κάσο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 349 ΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τη Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επαρχείου Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου ημερίδα με θέμα: «Ενδοιοκογενειακή και έμφυλη βία-πρόληψη και αντιμετώπιση»

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρόδου και το Επαρχείο Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού της Καρπάθου για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης συμβάντων που αφορούν την ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, ενώ στους συμμετέχοντες, δόθηκαν τα στοιχεία και τα τηλέφωνα του Κέντρου, προκειμένου να αποταθούν τυχόν θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας.

Ομιλήτριες στην ημερίδα ήταν η κοινωνιολόγος-εγκληματολόγος Εύη Ι. Μηνατσή και η ψυχολόγος Δέσποινα Φακιδαράκη και οι δύο στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου της Ρόδου. Την ημερίδα «άνοιξε» ο Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διοργάνωσης της συγκεκριμένης ημερίδας λόγω του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας και ευχαρίστησε τις ομιλήτριες για την ανταπόκριση τους στην πρόσκληση που τους απηύθυνε. Οι δύο ομιλήτριες αναφέρθηκαν αναλυτικά στο τι είναι ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, τις μορφές της, από ποιους και σε ποιους μπορεί να ασκηθεί και ανέλυσαν με σαφήνεια τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της.

Ακολούθως, μνημόνευσαν τους νόμους που ισχύουν και τις δυνατότητες που παρέχουν στα θύματα ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, να προσφύγουν τόσο στις δομές όσο και στις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στη λειτουργία του Κέντρου και του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και στις προϋποθέσεις που πρέπει να έχουν τα θύματα να φιλοξενηθούν σε αυτόν. Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν στους συμμετέχοντες βίντεο που προβλήθηκαν και αφορούσαν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας και κακοποίησης γυναικών.

Οι ομιλήτριες στην κατακλείδα της ημερίδας τόνισαν με έμφαση ότι θα πρέπει τα θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγέλλουν στις δομές και στις αρμόδιες αρχές, αυτό που βίωσαν, αφού διασφαλίζεται απόλυτα το απόρρητο κάθε περίπτωσης και κάθε συμβάντος. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στις οποίες απάντησαν οι ομιλήτριες.

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ
Την επόμενη ημέρα 13 Αυγούστου στον ίδιο χώρο από τις 11 το πρωί έως τις 1 το μεσημέρι, οι δύο ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου είχαν συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα με αυτούς των οποίων οι υπηρεσίες εμπλέκονται άμεσα η έμμεσα με περιστατικά ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας (Αστυνομίας, Λιμεναρχείου, Στρατού, Κέντρου Υγείας, κ.λ.π.). Η ενημέρωση και η συζήτηση που ακολούθησε υπήρξε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική. Τέλος, οι δύο εκπρόσωποι του Κέντρου εξέφρασαν τη βούληση να επισκεφθούν ξανά την Κάρπαθο και ενδεχόμενα την Κάσο για να μιλήσουν στα σχολεία και στους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και των εκπαιδευτικών.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΟΥ
Ο Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά τις δύο ομιλήτριες για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση του συγκεκριμένου κοινωνικού θέματος αλλά και για την άψογη συνεργασία στη διοργάνωση και την πραγματοποίηση της ημερίδας.

Διαβάστε ακόμη

Συναυλία θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής σήμερα στον Ευαγγελισμό

"Οι Άθλιοι" του Βίκτωρος Ουγκώ για άλλη μία παράσταση απόψε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου!

Με επιτυχία διεξήχθη στη Ρόδο το 40ό Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Εξαρτήσεις: Αντιμετώπιση και Προκλήσεις στο νησί της Ρόδου»

Έρχεται ξανά η παράσταση «Αθώος ή Ένοχος;» από τη θεατρική ομάδα Theorion

"Η νοσταλγία του Θεού": Μεγάλη Τρίτη-2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων