Ευχαριστώ Ελλάδα

Της Πίτσας Χατζή

Δύο μικρές λέξεις στα Αραβικά, με μεγάλη όμως σημασία και νόημα βρίσκονται και φυλάσσονται τα τελευταία χρόνια στην έδρα του κογκρέσου των Περιφερειών και Δήμων της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΛΛΑΔΑ"

Την ανθρώπινη αυτή ιστορία αφηγήθηκε ο Δήμαρχος κ Φώτης Χατζηδιάκος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ροδίνι, για τη βράβευση όσων προσέφεραν με οποιονδήποτε τρόπο τη βοήθεια τους, όλο αυτό το διαστημα στους πρόσφυγες που βρέθηκαν στο νησί της Ρόδου.
Το γράμμα αυτό λοιπόν, όπως μας αφηγήθηκε ο κ. Χατζηδιάκος, του το έδωσε προσωπικά ένα 6χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία, θέλοντας να ευχαριστήσει για τη φιλοξενία, λίγο πριν επιβιβαστεί στο πλοίο για να φύγει από τη Ρόδο με την οικογένειά του για άλλες πατρίδες.
Ο Δήμαρχος στη συνέχεια, σε κάποια συνεδρίαση του συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών στο Στρασβούργο το παρέδωσε στο εκεί αρμόδιο γραφείο.

Ο μικρός Σύριος σήμερα βρίσκεται με την οικογένειά του σε κάποια ασφαλή χώρα, πιθανόν στη Γερμανία και προσπαθεί να χτίσει ξανά το μέλλον του.
Το ευχαριστήριο γράμμα του, βρισκεται στο Στρασβούργο και είναι μια παραδοχή των όσων προσφέρει η χώρα μας κάτω από δύσκολες πολλές φορές συνθήκες,σε ανθρώπους ταλαιπωρημένους και ξεριζωμένους από τις πατρίδες τους.
Εδώ, δεν μιλάμε για λαθρομετανάστες, μιλάμε για πρόσφυγες.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο μικρούλης Σύριος, κάπου μέσα στην ψυχή και το μυαλό του, υπάρχουν οι θετικές εικόνες από τη φιλοξενία που δέχτηκε στον τόπο μας και στη χώρα μας και αυτό θα τον συνοδεύει ως μια γλυκιά ανάμνηση σε όλη του τη ζωή.

Φαίνεται δε το αυθόρμητο της ιστορίας από το γεγονός ότι ο μικρός πρόσφυγας ευχαρίστησε τη χώρα (ΕΛΛΑΔΑ) και όχι το μέρος διότι στην Ελλάδα γνώριζε ότι βρέθηκαν με την οικογένειά του ως πρόσφυγες και την Ελλάδα και τους Έλληνες θέλησε να ευχαριστήσει.
Μια ακόμη ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία, από τις πολλές που συμβαίνουν αθόρυβα γύρω μας και μας κάνουν περήφανους ως ανθρώπους.
Γιατί πρώτα απ' όλα και πάνω απ' όλα είμαστε άνθρωποι και ως άνθρωποι πρέπει να παραμείνουμε σ'αυτη τη γη αν θέλουμε να έχουμε παρόν και μέλλον.