Μετά τις βάσεις και τη σχολή,  το σπίτι

Στην Αθήνα οι τιμές ενοικίασης που θα κληθούν να καταβάλουν οι φοιτητές που θα εγγραφούν στο νέο ακαδημαϊκό έτος στις πανεπιστημιακές σχολές της πρωτεύουσας είναι αυξημένες, καθώς η στροφή όλο και περισσότερων νοικοκυριών στην επιλογή της ενοικίασης, σε συνδυασμό και με τη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, έχει εκτινάξει τις τιμές έως και 34,6% σε σχέση με πριν από μόλις ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τη διαδικτυακή πύλη αγγελιών ακινήτων Spitogatos (www.spitogatos.gr) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές ενοικίασης εντοπίζονται στις περιοχές που ανέκαθεν συγκέντρωναν υψηλή ζήτηση από φοιτητές, όπως ο Βύρωνας, το Αιγάλεω, η Καισαριανή, τα Ιλίσια, του Ζωγράφου, το Παγκράτι και η Κυψέλη. Στον Βύρωνα, οι τιμές φέτος ανέρχονται σε περίπου 400 ευρώ για ένα δυάρι διαμέρισμα, αυξημένες κατά 34,5% σε σχέση με το 2018. Αντίστοιχα, στο Αιγάλεω οι τιμές διαμορφώνονται σε περίπου 345 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξεως του 31,3% σε ετήσια βάση.

Σημαντική άνοδο κατά 20,7% καταγράφουν και τα διαμερίσματα πέριξ των λεωφόρων Πατησίων και Αχαρνών, όπου τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 20% τον τελευταίο χρόνο, με αποτέλεσμα ένα δυάρι διαμέρισμα να στοιχίζει πλέον περί τα 375 ευρώ. Στον αντίποδα, σε περιοχές που αποτελούν «hotspot» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και όπου οι τιμές ενοικίασης εκτινάχθηκαν την τελευταία τριετία, πλέον, φαίνεται να καταγράφονται οι πρώτες τάσεις διόρθωσης.  Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το Κουκάκι, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης για ένα δυάρι διαμέρισμα ανέρχεται πλέον σε 525 ευρώ, ποσό ιδιαίτερα υψηλό μεν, πλην όμως μειωμένο κατά 10,5% σε σχέση με το 2018.  Σύμφωνα με φορείς της αγοράς ακινήτων, ο υψηλός ανταγωνισμός στην περιοχή έχει οδηγήσει αρκετούς ιδιοκτήτες, κυρίως τους ιδιώτες και όχι τους επαγγελματίες, στην αναθεώρηση των απαιτήσεών τους, είτε εκμισθώνουν το διαμέρισμά τους στην Airbnb και σε άλλες συναφείς πλατφόρμες είτε απευθείας σε ιδιώτες μέσω συμβατικής μίσθωσης.  Αλλωστε, η μέση τιμή των 11,45 ευρώ/τ.μ. παραμένει η υψηλότερη που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή διαχρονικά.

Η φοιτητική στέγη στη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, το Ηράκλειο και αλλού
Αυξημένες από 4% έως και 32% είναι οι ζητούμενες τιμές για ενοίκια σε περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης. Για παράδειγμα στη Σταυρούπολη τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί φέτος κατά 32,3%, ενώ κοντά στο 18% αυξήθηκαν τα ενοίκια στον Εύοσμο και περί το 15% στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Το μηνιαίο ενοίκιο για ένα δυάρι στη Θεσσαλονίκη ξεκινά από 280 ευρώ (στη Σταυρούπολη) και φτάνει τα 450 ευρώ στο κέντρο της πόλης. Μεγάλες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές από τους ιδιοκτήτες καταγράφονται σε άλλες πόλεις της περιφέρειας όπως τα Τρίκαλα (18,2%), η Ρόδος (18,7%) κ.α.
Στο Ηράκλειο, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 12%, ενώ σε Ξάνθη και Κομοτηνή οι αυξήσεις είναι πολύ μικρότερες και κινούνται κάτω του 6%.