900 εκατ. £ πήρε ο Thomas Cook

900 εκατ. £ πήρε ο Thomas Cook

900 εκατ. £ πήρε ο Thomas Cook

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1788 ΦΟΡΕΣ

Έκλεισε το deal της διάσωσης

Η ουσιαστική συμφωνία διάσωσης, με όλους τους βασικούς εμπορικούς όρους και λεπτομέρειες, που αποσκοπεί στην ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του Thomas Cook Group, δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα.

Με βάση τη συμφωνία διάσωσης, ο κινεζικός κολοσσός Fosun, μέσω του τουριστικού του βραχίονα, Fosun Tourism Group και οι βασικές τράπεζες δανεισμού του ομίλου, χρηματοδοτούν με εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες, τον Thomas Cook, για να τον διατηρήσουν στη ζωή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο όμιλος Fosun θα συνεισφέρει 450 εκατομμύρια λίρες νέα χρήματα, για να αποκτήσει τουλάχιστον το 75% των τουριστικών δραστηριοτήτων του Thomas Cook και το 25% της αεροπορικής εταιρείας του ομίλου. Οι κυριότερες τράπεζες δανεισμού και οι ομολογιούχοι, θα συνεισφέρουν άλλα 450 εκατομμύρια λίρες και μετατρέπουν το υφιστάμενο χρέος τους σε περίπου 75% των ιδίων κεφαλαίων της αεροπορικής εταιρείας και έως και 25% των νέων μετοχών στον ταξιδιωτικό πράκτορα του ομίλου.

Το σχέδιο πρόκειται να εφαρμοστεί μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, πριν από την χειμερινή χαμηλή περίοδο. Το σχέδιο είχε ανακοινωθεί στις 12 Ιουλίου, σε παγκόσμια τηλεφωνική συνέντευξη, στην οποία είχε συμμετάσχει το money-tourism.gr.

Γράψαμε τότε: «Σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξασφάλιση του ποσoύ που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου βρίσκεται ο Τhomas Cook με τη Fosun, μέτοχος από το 2010 στον όμιλο, και τις τράπεζες, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Peter Fankhauser, σε παγκόσμια τηλεφωνική συνέντευξη, στην οποία συμμετείχε το money-tourism.gr.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Fosun θα είναι πλειοψηφικός μέτοχος στον τουριστικό όμιλο. Ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί το ποσοστό συμμετοχής του κάθε μέρους στην ανακεφαλαιοποίηση των 750 εκατ. λιρών, που θα δώσει λύση στα οικονομικά προβλήματα του Thomas Cook».

Η συμφωνία
Ωστόσο, η ανακεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να υπόκειται σε μια σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων οι πιστωτικές και επενδυτικές εγκρίσεις, καθώς και ο καθορισμός αποδόσεων και η αξιολόγηση του ομίλου. Οι διευθύνοντες τον Thomas Cook σκοπεύουν να διατηρήσουν τον όμιλο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αν και «η εφαρμογή της προτεινόμενης ανακεφαλαιοποίησης μπορεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, να οδηγήσει στην ακύρωση της συμμετοχής της εταιρίας στην κεφαλαιαγορά», δήλωσε σήμερα το πρωί ανώνυμη πηγή της εταιρείας.

Μια διευκόλυνση τραπεζικής χρηματοδότησης ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών, που ανακοινώθηκε τον Μάιο, θα μπορέσει να λήξει «αντικατοπτρίζοντας την εκτεταμένη πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά τη συμφωνία βασικών εμπορικών όρων με τις κυριότερες τράπεζες δανεισμού του ομίλου και τους μετόχους, σχετικά με την εισφορά 450 εκατομμυρίων λιρών σε μετρητά, με την προτεινόμενη ανακεφαλαιοποίηση», είπε η ίδια πηγή. Μια προηγούμενη πρόταση είδε τον Thomas Cook να στοχεύει σε εισφορά μετρητών ύψους 750 εκατομμυρίων λιρών με την Fosun και τους τραπεζικούς δανειστές. Αλλά ο Fosun είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι η αναδιοργάνωση του Thomas Cook «συνεπάγεται μεγάλη δυσκολία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Thomas Cook παρουσίασε ζημιές, πριν από φόρους, ύψους σχεδόν £ 1,5 δισ. για το χειμερινό εξάμηνο, μέχρι τις 31 Μαρτίου.
Πηγή: money-tourism.gr

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη