Πολλά προβλήματα στη λεωφόρο Ιαλυσού

Γράφει ο
Νίκος Μπιλιάς

 

Αναφέρομαι στη λεωφόρο Ιαλυσού Ρόδου, η οποία θεωρείται μία από τις κεντρικές και πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες του νησιού.

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι με τους πολυάριθμους ξένους επισκέπτες με την πληθώρα μικρών και μεγάλων, δίτροχων, τετράτροχων και πολύτροχων τροχοφόρων συσσωρεύονται πολλαπλά προβλήματα, τα οποία χρήζουν κάποιας παρέμβασης.

Συγκεκριμένα:
Α. Οι διαβάσεις πεζών είναι πλημμελώς ασπρισμένες και φωταγωγημένες. Δύο πολύ βασικές και συνάμα επικίνδυνες παραλείψεις, καθώς τα βράδια οι πεζοί -μόλις και μετά βίας- διακρίνονται πάνω στην άσφαλτο. Θα πρέπει άμεσα να βελτιωθεί το άσπρισμα των διαβάσεων και προπαντός ο επαρκής φωτισμός τους. Ευχής έργον θα ήταν να προγραμματισθεί η μελλοντική κατασκευή υπογείων σηράγγων για την άνετη και ασφαλή μετακίνηση των τουριστών. 

Β. Στις στάσεις λεωφορείων και καθώς το λεωφορείο σταματά για να παραλάβει επιβάτες, δημιουργείται το εξής δυσάρεστο φαινόμενο: Η τακτοποίηση των εισιτηρίων (έκδοση-πληρωμή) γίνεται μέσα στο λεωφορείο από τον οδηγό. Η διαδικασία αυτή είναι πολλές φορές χρονοβόρα διότι σε πολλές στάσεις περιμένουν 20-30 ταξιδιώτες. 
Πίσω, όμως, από το σταθμευμένο λεωφορείο σχηματίζεται μια τεράστια ουρά αυτοκινήτων που περιμένουν το λεωφορείο να ξεκινήσει. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτή η απαράδεκτη ταλαιπωρία επιβατών και οδηγών να περιοριστεί είτε με τη διάθεση των εισιτηρίων στα περίπτερα είτε στη ρεσεψιόν των ξενοδοχείων.

Γ. Η λεωφόρος Ιαλυσού είναι επί καθημερινής βάσεως επίκεντρο παραβάσεων του κώδικα οδηγικής κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.). Πολλοί ασυνείδητοι τρέχουν πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας  των 50 χλμ., άλλοι κάνουν προσπέραση σε τμήματα με συνεχόμενη άσπρη διαχωριστική γραμμή και δυστυχώς αρκετοί αγνοούν και τον κόκκινο σηματοδότη στα φανάρια.

Όλα αυτά σε συνάθροιση,σηματοδοτούν άμεσες παρεμβάσεις του Δήμου, της Περιφέρειας και της Αστυνομίας. Η κατάσταση είναι όχι μόνο απαράδεκτη αλλά και επικίνδυνη.

Το σχόλιο:
Η Ρόδος αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο και γι’ αυτό χρήζει ειδικής μέριμνας και φροντίδας.
Ο τουρισμός προσφέρει δουλειά και ευημερία όχι μόνο σε Ρόδιους, αλλά και σε πολλούς Έλληνες της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. 

Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να διατηρούμε το νησί μας καθαρό, νοικοκυρεμένο, ανθρώπινο.

Επίσης, η καλή συμπεριφορά, ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη, η ασφάλεια, πρέπει να διατηρούνται σαν απαράβατοι όροι στη συνεργασία μας με τους ξένους επισκέπτες. 

Οι απάτες, οι ταλαιπωρίες, οι απαράδεκτες συμπεριφορές πρέπει να εντοπίζονται και να τιμωρούνται.