Σεΐχηδες, Πρόεδροι Δημοκρατιών, δισεκατομμυριούχοι, στη Ρόδο των αλλοτινών μας εποχών

Φωτογραφίες, κάδρα, χαρούμενα στιγμιότυπα!  Είναι γεμάτοι οι τοίχοι στου «Αλέξη» από διασημότητες που πέρασαν κι άφησαν την ανάμνησή τους, είναι δεκάδες οι προσωπικότητες  στα άλμπουμ του ιστορικού μαγαζιού της Παλιάς Πόλης, όπου ο Ωνάσης πήγαινε με τη Μαρία Κάλλας όταν εκείνη ήταν ακόμη με τον άντρα της, αλλά και τότε που παντρεύτηκε την Τζάκυ Κέννεντι –Ωνάση, κι ήρθε στη Ρόδο για το γαμήλιο ταξίδι!
Ο Ωνάσης, το γαμήλιο ταξίδι του με την πιο διάσημη χήρα του κόσμου, το έκανε στη Ρόδο! Μυθικό, και μεθυστικό!
Σήμερα,  «και διηγώντας τα να κλαις», ο Κώστας Κατσιμπράκης, γιός του θρυλικού Αλέξη, αφηγείται τρείς ιστορίες, ενδεικτικές του ποιοι έρχονταν στη Ρόδο κάποτε, από τις πολλές  που θα μπορούσε να διηγηθεί. Έτσι, για να ταξιδέψει ο νους, να μελαγχολήσουμε πάλι, να τα βάλουμε με τους άλλους που μείναμε πίσω, εμείς, οι οποίοι ζούμε στο καλύτερο οικόπεδο της γης, αυτό που μας χαρίστηκε, και μας έδωσε πολύ χρήμα κάποτε!
Ο Σεΐχης, που εντυπωσιάστηκε από το θράσος και την τόλμη του παμπόνηρου Ροδίτη, ο εκλεγμένος πρόεδρος του Λιβάνου Μπασίρ Τζεμαγιέλ που σε μία ταραγμένη περίοδο για τη χώρα του ήρθε δύο φορές στη Ρόδο, λίγο πριν τον δολοφονήσουν το 1982, ο Σαουδάραβας κροίσος Κασόγκι,  μεγάλος έμπορος όπλων της δεκαετίας του ΄80 με μία από τις γυναίκες του την ομορφότερη που ανέβηκε ποτέ την οδό Σωκράτους, και τη θαλαμηγό των 120 μέτρων, η οποία πέρασε αργότερα στα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο κ. Κώστας, είναι από εκείνους τους ανθρώπους που θυμούνται ονόματα και γεγονότα όσα χρόνια κι αν περάσουν,  η αφήγησή του ρέει όμορφα και η ώρα περνάει γρήγορα.

 

Ο Σεΐχης και το στοίχημα!
Το… μεγαλύτερο στοίχημα και το πιο παράξενο που παίχτηκε ποτέ ήταν στην Παλιά Πόλη, στην πίσω αυλή του «Αλέξη». Αργά το μεσημέρι, καλοκαιράκι, λίγα  χρόνια πριν ήρθε ένας Ροδίτης επιχειρηματίας, με τους καλεσμένους του, 12 άτομα, ο οποίος σήμερα ζει στο εξωτερικό, αλλά έχει αφήσει ένα μεγάλο και πρωτότυπο έργο στη Ρόδο!  Συμπτωματικά, στο διπλανό τραπέζι καθόταν ένας Σεΐχης, δεν χρειάζεται τώρα να πούμε ποιος, ο οποίος είχε έρθει στη Ρόδο με μία τεράστια, πολυτελή θαλαμηγό. Συνοδευόταν από μία πανέμορφη γυναίκα,  δύο Εγγλέζους γιατρούς και τη φρουρά του. Ο γιατρός, έδωσε μάλιστα στον αδελφό μου τον Γιάννη, λίστα με τις τροφές που δεν έπρεπε να φάει ο Σεΐχης και καταλήξαμε σε καραβίδες με μία ειδική σάλτσα που είχε ως βάση τον αχινό. Ένας από τους φρουρούς με ρώτησε ποια είναι αυτή η παρέα δίπλα τους, κι εγώ απάντησα ότι είναι «Ροδίτες παράγοντες»!  Από κάποια ώρα και μετά οι δύο παρέες συστήθηκαν, αντάλλαξαν πούρα και άρχισαν οι μεγάλες κόντρες στην κουβέντα, με την καλή έννοια πάντα.

 Όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, ο Ροδίτης επιχειρηματίας, ανοιχτοχέρης καθώς ήταν ζήτησε να πληρώσει και το λογαριασμό του Σεΐχη! Ο Σεΐχης όταν το άκουσε, δεν παρεξηγήθηκε ακριβώς, αλλά απόρησε και ρώτησε: «ποιος είστε εσείς και θέλετε να πληρώσετε τον λογαριασμό μου;». Και η απάντηση του Ροδίτη ήταν:  «O,τι έχω  εγώ, δεν το έχεις εσύ…»! Ο Σεΐχης συνέχισε να απορεί και τότε έπεσε το στοίχημα, το οποίο o Σεΐχης δέχτηκε να βάλει! Του λέει λοιπόν ο Ροδίτης: «Στις 5 το απόγευμα, στείλτε μου το συνοδευτικό  σκάφος της θαλαμηγού σας στην αποβάθρα, μπροστά στην Τράπεζα της Ελλάδος…». Όντως, η φρουρά του Σεΐχη έστειλε την προκαθορισμένη ώρα το σκάφος. Και τότε οι άνθρωποί του στην αποβάθρα είδαν δύο τεράστιους πετεινούς, καλοθρεμμένους που τους είχαν δέσει τα πόδια με φιογκάκια να μη φύγουν, μία κατσίκα τυλιγμένη σ΄ ένα χαλί για τον ίδιο λόγο, κι ένα φορητό ψυγείο από κάποιο ενυδρείο, μ΄ ένα ψάρι μέσα, περίπου τριών κιλών που ήταν ακόμα ζωντανό! 

 Οι άνθρωποι του Σεΐχη απόρησαν, πήραν τηλέφωνο στη θαλαμηγό για οδηγίες! Ο Σεΐχης ευτυχώς είχε χιούμορ, τηλεφώνησε στον Ροδίτη επιχειρηματία και του είπε: «Συγχαρητήρια, κέρδισες το στοίχημα»… Μετά από κάποιο διάστημα ο Ροδίτης παντρευόταν σ΄ ένα πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου, κι έστειλε πρόσκληση στον Σεΐχη. Εκείνος δεν παρευρέθη ωστόσο μέσω της Πρεσβείας του έστειλε ένα δώρο για τον γάμο. Ήταν ένα διαμάντι , στο μέγεθος μεγαλόκαρπου ρεβιθιού!   

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Τζεμαγιέλ!
Χρόνια πριν ένα χειμωνιάτικο βράδυ,  σταμάτησε ένα ταξί, βγαίνει ο ταξιτζής, ανοίγει την πόρτα και μας ρωτάει αν «είμαστε ανοιχτά». «Έχω, λέει, στο ταξί τον πρόεδρο του Λιβάνου Τζεμαγιέλ»! Μπαίνει μέσα ο Τζεμαγιέλ, όμορφος άντρας ως γνωστόν  μαζί με κάτι φρουρούς, πανύψηλους  και πανέμορφους και μια γυναίκα πανέμορφη που έμαθα ότι ήταν αεροσυνοδός, στο ιδιωτικό του αεροσκάφος. Το ιδιωτικό του αεροσκάφος από την Ελβετία με προορισμό το Λίβανο προσγειώθηκε για μία μέρα στο αεροδρόμιο της Ρόδου γιατί  ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι γίνονται επεισόδια στην Παλαιστίνη. 

Αυτή τη φωτογραφία έστειλε ο πρόεδρος του Λιβάνου Μπασίρ Τζεμαγιέλ,  αργότερα στου «Αλέξη» μαζί με αφιέρωση
Αυτή τη φωτογραφία έστειλε ο πρόεδρος του Λιβάνου Μπασίρ Τζεμαγιέλ, αργότερα στου «Αλέξη» μαζί με αφιέρωση

Χειμώνας ήταν, του προσφέραμε ό,τι μπορούσαμε χωρίς να του δώσω λογαριασμό, τιμής ένεκεν, που ο πρόεδρος του Λιβάνου ήταν στο μαγαζί μας.  Μάλιστα, τον κάλεσα και συνεχίσαμε  στο «Ιζαμπέλα», όπου  περάσαμε πολύ ωραία και κάτσαμε μέχρι αργά, αφού ήταν πολύ καλό  το μουσικό πρόγραμμα. 

 Μετά από λίγο χρονικό διάστημα, έρχεται ο τότε Αστυνομικός Διευθυντής  και με ρωτά αν έχω κάποιο φίλο από το Λίβανο! Εγώ τότε ούτε καν φαντάστηκα τον πρόεδρο. Η επόμενη ερώτησή του ήταν, αν είναι ανοιχτό το μαγαζί και σε λίγο εμφανίζονται 5-6 ταξί, βγήκαν πολλοί άνδρες που φαίνονταν ότι είναι φρουρά  και συνοδεία, ακολούθησε η  δική μας Αστυνομία και τελευταίος βγήκε ο πρόεδρος του Λιβάνου! Απόρησε ο διευθυντής της Αστυνομίας για την οικειότητα που είδε ανάμεσα σ΄ εμένα και τον πρόεδρο. 

Εκείνη την ημέρα, παρά το ότι ήταν Νοέμβρης υπήρχαν οι περιβόητες καραβίδες. Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν και μου ζήτησαν λογαριασμό ήθελα να το παίξω ανοιχτοχέρης . Είπα «δεν θα πληρώσετε τίποτα». Ένας από τους συνοδούς του όμως είχε όλο το βράδυ ένα διπλωματικό βαλιτσάκι πάνω στο τραπέζι, δίπλα του.  Το άνοιξε και πρασίνισε το μάτι μου από τα δολάρια που είδα! Έπιασε μια δέσμη και μου την έδωσε. Την άλλη μέρα πήγα κι αγόρασα τη βέσπα μου.

Από ευγένεια δεν έβγαλα φωτογραφία εκείνη την ημέρα όπως κάνω συχνά όταν έχω τέτοιους πελάτες. Λίγο καιρό αργότερα, μου ήρθε ένας φάκελος από την Πρεσβεία του Λιβάνου, με αφιέρωση από τον ίδιο την οποία έχω κρεμάσει ως κάδρο στο μαγαζί, μαζί με πολλές άλλες από τους ανθρώπους που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια.

Η θρυλική θαλαμηγός του Κασόγκι,   120 μέτρων που άραζε στο Τελωνείο
Η θρυλική θαλαμηγός του Κασόγκι, 120 μέτρων που άραζε στο Τελωνείο

Ο δισεκατομμυριούχος Κασόγκι
Ο Κασόγκι, από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο  την εποχή εκείνη, ήρθε με μία θαλαμηγό 120 μέτρων που είχε το όνομα της κόρης του «Ναμπίλα». Τα γράμματα που έγραφαν τ΄ όνομά της ήταν από χρυσό και τεράστια. Του είχε κλείσει τραπέζι σ΄ εμάς μία ναυτική εταιρεία. Τον συνόδευε η δεύτερη γυναίκα του, η πιο όμορφη γυναίκα που είχα δει μέχρι τότε στη ζωή μου, ιταλικής καταγωγής. Ήταν στολισμένη με διαμάντια από πάνω μέχρι κάτω, σκουλαρίκια, ρολόι, κολιέ, και οι χρυσοχόοι της Παλιάς Πόλης που πέρασαν για να τους δουν εκτιμούσαν ότι τα κοσμήματά της, εκείνη την ημέρα ήταν αξίας τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων δραχμών. Της άρεσε το χταποδάκι το ψητό και οι αχινοί, όχι η αχινοσαλάτα, ολόκληρος ο αχινός με λεμόνι, με το κουταλάκι.  Ο ίδιος ο Κασόγκι και τις 4-5 φορές που ήρθε στο μαγαζί ήταν λιτοδίαιτος. Έπιασα την κουβέντα μ΄ ένα φρουρό και μου είπε ότι η θαλαμηγός ήταν τριώροφη, είχε μέσα ιατρείο, ελικοδρόμιο με ελικόπτερο, και τι δεν είχε. Έκατσε μέρες στη Ρόδο. Μετά από εδώ πήγε στη Μύκονο και τον τίμησε ο δήμαρχος, οι εφημερίδες έγραφαν, κι εδώ κανένας τότε δεν του έδωσε σημασία.

ΕΡ. Του δώσατε λογαριασμό του Κασόγκι;
Άκουγα πάντα τη συμβουλή του πατέρα μου, του Αλέξη: «στους πλούσιους να μην δίνεις λογαριασμό. Άφηνέ τους μόνους τους και δεν θα χάσεις». Όλες τις φορές που ήρθε ο Κασόγκι, οι άνθρωποί του άφηναν δεσμίδα τα δολάρια. Τέσσερις φορές, τέσσερις οι δεσμίδες!

ΕΡ. Έρχονται τέτοια ονόματα σήμερα στη Ρόδο; Πέρυσι  ήρθε ο Αρμάνι, κι έφαγε  σ’ εσάς, όπου τον φωτογράφισα και του μίλησα κι εγώ στο μαγαζί σας! Έρχονται τόσο διάσημοι άνθρωποι πια;
Στα εκατομμύρια επισκέπτες της Ρόδου υπάρχουν ακόμα κάποιοι τέτοιοι που την αγαπούν κι έρχονται. Είναι λίγοι όμως πια αυτοί! 

Ο δισεκατομμυριούχος  Σαουδάραβας Αντνάν με τη δεύτερη γυναίκα του,  ιταλικής καταγωγής
Ο δισεκατομμυριούχος Σαουδάραβας Αντνάν με τη δεύτερη γυναίκα του, ιταλικής καταγωγής