Επισφραγίστηκε η συμφωνία συνεργασίας στον δήμο Ρόδου

Επιβεβαιώθηκε και επισήμως η πρόθεση της μετεκλογικής συνεργασίας ανάμεσα στην πλειοψηφούσα παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη και την παράταξη «Νέα Mέρα Ροδίων Όραμα» του Στράτου Καρίκη, μετά τη συνάντηση των δύο επικεφαλής χτες στον δήμο και την ανακοίνωση των σχεδίων τους για σύμπραξη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καρίκης επισκέφθηκε χτες το πρωί στο Δημαρχείο, το νέο δήμαρχο και στη συνέχεια και οι δύο με κοινή εμφάνιση, γνωστοποίησαν τα σχέδιά τους να συμπράξουν και επίσημα στο δημοτικό συμβούλιο, μετά και την ενημέρωση που θα κάνει ο καθένας στα μέλη.

Μόλις ενημερωθούν οι δύο παρατάξεις και δοθεί και τυπικά το πράσινο φως, τότε οι κ.κ. Καμπουράκης και Καρίκης θα συναντηθούν και πάλι μέσα στην εβδομάδα, ώστε να υπογραφεί πλέον το πρακτικό σύμπραξης που θα σημάνει και την αρχή της συνεργασίας των δύο παρατάξεων. Πάντως και οι δύο επικεφαλής στο πλαίσιο των δηλώσεών τους χτες στα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη αυτή, υπογραμμίζοντας ότι η σύμπραξη αυτή γίνεται για το καλό του νησιού και των κατοίκων του, υπό το φως και στο σπίτι του Ροδίτη, δηλαδή το Δημαρχείο της Ρόδου.  

«Κάτι σημαντικό αλλάζει στη Ρόδο μας»
Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Μέρα Ροδίων Όραμα» κ. Καρίκης δήλωσε: «εύχομαι καλορίζικος στο νέο μας δήμαρχο στη δημοτική αρχή και σε όλο το δημοτικό συμβούλιο. Δέχθηκα την πρόσκληση του δημάρχου να έρθω εδώ στον δήμο και με χαρά στη βασική του αρχή όλα στο φως θελησα εδώ στο Δημαρχείο, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να συζητήσουμε το θέμα της συνύπαρξης των δύο παρατάξεων.

Είναι γνωστό ότι από τον Ιούνιο είχα δεχτεί την πρόσκληση του Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος θέλησε στα πλαίσια της νέας δημοτικής θητείας να υπάρξουν συμπράξεις και συνεργασίες, οι οποίες μόνο καλό θα φέρουν στον τόπο.
Με χαρά όλο αυτό το διάστημα είδα ότι έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι δυνατό και αλλάζει σημαντικά τα πράγματα στη Ρόδο και νιώθω μία βεβαιότητα ότι κάτι σημαντικό αλλάζει στη Ρόδος μας από την 1 Σεπτεμβρίου.

Είναι γνωστό ότι και πριν και μετά τις εκλογές είχα πει ξεκάθαρα και εγώ και η παράταξή μου ότι είμαστε υπέρ των συνεργασιών μια συνεργασία που όσο πιο ευρύτατη είναι τόσο καλά αποτελέσματα θα φέρει μόνο. Αρκεί οι άνθρωποι που συνεργάζονται να είναι ανοιχτά μυαλά πνεύματα και νοοτροπίες και να θέλουν το καλό του νησιού και να θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα. Κάτι τέτοιο το διαπίστωσα στον Αντώνη Καμπουράκη από την πρώτη στιγμή και ήταν ένας βασικός λόγος που χωρίς κανέναν ενδοιασμό ήρθα σήμερα προκειμένου να κάνουμε μία τελική συζήτηση, ώστε τις επόμενες μέρες αύριο ή μεθαύριο αυτή η συνύπαρξη να γίνει και πράξη μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι μία απόδειξη αυτού που είπα ότι ούτε ο δήμαρχος ούτε εγώ θέσαμε προϋποθέσεις θέσεων και ονομάτων. Μία ήταν η βασική προϋπόθεση, η εφαρμογή ενός προγράμματος που θα αλλάξει τη Ρόδο, η οποία είναι γνωστό σε όλους μας ότι δεν είναι η Ρόδος που θέλουμε και συνεπώς αυτό διευκόλυνε τα πράγματα και μία ανοιχτή συζήτηση χωρίς προϋποθέσεις παίρνε σάρκα και οστά σήμερα.

Μόνο χαρά έχω γιατί βασική μου θέση είναι να προσφέρω χωρίς να ζητάω. Αυτό είπα σήμερα και στον δήμαρχό μας ότι σαν παράταξη είμαστε στη διάθεσή του. Είμαστε μία παράταξη που θέλει να προσφέρει και είμαστε μία παράταξη που ο μόνος όρος που θέτει είναι η πρόοδος του νησιού μας, το ίδιο ζητά και ο Αντώνης Καμπουράκης.

Είναι άλλωστε ξεκάθαρο ότι όλοι εμείς ασχολούμαστε με τον δήμο από την αγάπη για το νησί μας και είμαι χαρούμενος που σήμερα ολοκληρώνεται αυτή η διαδικασία. Τυπικά αμέσως μετά θα ενημερώσω τα μέλη της παράταξής μου και το ίδιο θα κάνει και ο δήμαρχος.
 Για την προγραμματική σύγκλιση δεν έχει ζητηθεί τίποτα άλλο, γιατί δε μας ενδιαφέρει ούτε τον δήμαρχο ούτε εμένα. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα αλλάξει τα δεδομένα της Ρόδου».

«Θα παραδώσουμε έναν καλύτερο δήμο από αυτόν που παραλάβαμε»
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε: «υποδεχόμαστε τον κ. Καρίκη έναν έμπειρο αυτοδιοικητικό έναν σοβαρό επαγγελματία με ήθος και έναν άνθρωπο που έχει δώσει ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στο να υπηρετήσει τα κοινά. Για εμάς δεν ήταν μία επιλογή ήταν μία επιταγή του νέο νόμου και ο “Κλεισθένης”, όπως και να τον διαβάσει κανείς βάζει σε δεύτερη μοίρα τα πρόσωπα και τις διαφορές και βάζει σε πρώτη προτεραιότητα το καλό των Ροδίων.

Είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε την απόφασή μας. Θέλω να σας πω ότι οι κάλπες έκλεισαν αλλά άφησαν ένα αποτέλεσμα, το οποίο βγάζει στην παράταξη τη δική μας 20 συμβούλους και στην παράταξη του κ. Καρίκη 8 συμβούλους. Κανένας μας δεν έχει την πλειοψηφία, αλλά για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου σχέδια που εκφράστηκαν προεκλογικά γίνονται επιταγές και μετεκλογικά. Είναι η πρώτη φορά που δύο δημοτικές παρατάξεις ενώνονται για το καλό των Ροδιτών και αυτό θα μεταφέρω στην παράταξή μας.

Μπορεί οι διαφωνίες να είναι στην προσέγγιση ενός ζητήματος αλλά δεν τίθεται θέμα με το καλό του πολίτη για το συμφέρον ενός ανδρός.
Κ. Καρίκη να μεταφέρεται τον σεβασμό της παράταξής μας και την ικανοποίησή μας. Θα επιδιώξουμε να παραδώσουμε έναν καλύτερο δήμο από αυτόν που παραλάβαμε. Δεν είναι η ώρα να δούμε αυτά που μας χωρίζουν αλλά αυτά που μας ενώνουν».

«Θα αξιοποιηθούν τα ταλέντα και οι ικανότητες καθενός…»
Σε ερώτηση της «Ροδιακής» για το αν θα ανακοινωθεί το σχήμα διακυβέρνησης του δήμου μετά τις δημαιρεσίες ή μετά την υπογραφή του πρακτικού σύμπραξης ο δήμαρχος απάντησε λέγοντας τα εξής: 

«Στις 8 του μηνός θα γίνει η εκλογή προεδρείου και μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. Σε επόμενη συνεδρίαση θα γίνει το πρώτο δημοτικό συμβούλιο. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι των προσώπων αλλά άνθρωποι του έργου. Δεν έχει σημασία το όνομα του ανθρώπου που κάθεται στην καρέκλα αλλά έχει σημασία η καρέκλα να είναι πιο άξια όταν σηκωθεί να φύγει αυτός που καθόταν.
Θα είναι μία διαδικασία κατά την οποία κάποιοι θα στεναχωρηθούν γιατί θα χρησιμοποιηθούν σε θέσεις διαφορετικές από αυτές που πιστεύουν ότι θα προσφέρουν. Και ο κ. Καρίκης και εγώ πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα ταλέντα και οι ικανότητες του καθενός που συμμετέχει στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται πώς λέγεται ο πρόεδρος ενός θεσμού αλλά για το τι έργο θα παράξει».