Καλύμνιος στο εδώλιο για  κατοχή αρχαίων αντικειμένων

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου θα καθίσει στα μέσα Σεπτεμβρίου, 62χρονος Καλύμνιος για τους αμφορείς και τα άλλα αρχαία αντικείμενα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, που είχαν βρεθεί στην κατοχή του, πριν από έντεκα χρόνια!

Συγκεκριμένα, στην υπόθεση συνελήφθησαν και κατηγορούνταν τρεις άνδρες ο 62χρονος, ένας 56χρονος και ένας 48χρονος, καθώς και μία 62χρονη γυναίκα, όλοι από την Κάλυμνο, οι οποίοι πριν από δύο χρόνια δικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Το δικαστήριο απάλλαξε τον 56χρονο, τον 62χρονο και την 62χρονη από τη κατηγορία της απόπειρας διάθεσης και τους έκρινε ένοχους για υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας αναγνωρίζοντας τους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και τους επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών στον καθένα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Επίσης,  το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 500 ευρώ για τον κάθε καταδικασθέντα, ως χρηματική αποζημίωση προς το ελληνικό δημόσιο.

Κατά της απόφασης αυτής, ο 62χρονος άσκησε έφεση,  η οποία και θα εκδικαστεί στις 18 Σεπτεμβρίου από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τον 48χρονο το πρωτόδικο δικαστήριο τον είχε κρίνει αθώο, καθώς είχε προσκομίσει ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, έγγραφα και στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ήταν συνεργάτης του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας στην Αθήνα.

Για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν όταν πληροφορίες για τα αρχαία αντικείμενα που κατείχαν, είχαν περιέλθει στη διάθεση των αρμοδίων αρχών στην Αθήνα. Έτσι, στις 22 Μαΐου 2008 κλιμάκιο του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας μετέβη στη Κάλυμνο όπου και διενήργησε τους σχετικούς ελέγχους. Μάλιστα, δύο υπάλληλοι εμφανίστηκαν ως εκτιμητής αρχαιοτήτων και υποψήφιος αγοραστής αντίστοιχα, οι οποίοι και πήγαν στο σπίτι του 56χρονου,  όπου ήταν φυλαγμένα τα δέκα αρχαία αντικείμενα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο,  την πρώτη δε συνεννόηση οι δύο άνδρες του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας την είχαν με τον 48χρονο από τον οποίο και ζήτησαν να τους φέρει σε επαφή με πωλητές αρχαίων μνημείων. Ο τελευταίος τους γνώρισε τον 62χρονο, ο οποίος και φέρεται να διαμεσολάβησε έναντι προκαθορισμένης αμοιβής να γίνει συνάντηση μεταξύ της 62χρονης και του 56χρονου.

Σημειώνεται πως στην κατοχή των τεσσάρων Καλύμνιων οι αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας, είχαν βρει αμφορείς και διάφορα άλλα αγγεία σημαντικής αρχαιολογικής αξίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και οι τέσσερις ισχυρίστηκαν πως τα αρχαία αυτά αντικείμενα τα είχαν ανασύρει από τον βυθό συγγενικά τους πρόσωπα (πατέρας, παππούς κ.α.) κατά τις καταδύσεις τους,  αφού ασχολούνταν με τα σφουγγάρια, ενώ επεσήμαναν πως όλες σχεδόν οι οικογένειες της Καλύμνου έχουν τουλάχιστον από ένα τέτοιο αντικείμενο.