Επίθεση των δύο ν.ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για θέματα παιδείας

«Η κυβέρνηση ξηλώνει τη δημόσια εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα», υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους οι νομαρχιακές επιτροπές (ν.ε.) Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, αναφέρουν τα εξής:
«Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες σε συνεχείς αποφάσεις από το Υπουργείο Παιδείας οι οποίες υποβαθμίζουν την παρεχόμενη δημόσια εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα, και ειδικότερα σε Ρόδο και Κω.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρόδος και η Κως συμπεριλαμβάνονται στους 13 δήμους της χώρας στους οποίους έγινε αναστολή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης (υπάρχουν σαφείς ευθύνες και των προηγούμενων δημοτικών αρχών, οι οποίες ολιγώρησαν σημαντικά όσον αφορά τη στέγαση των μαθητών, παρόλο που υπήρχαν δεσμευμένα κονδύλια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ), με αποτέλεσμα πολλά προνήπια, αν και  εγγεγραμμένα στα δημόσια νηπιαγωγεία από τον περασμένο Μάιο,  να μείνουν εκτός  της δημόσιας εκπαίδευσης των νησιών μας.

Η λύση που προωθείται από την κυβέρνηση, δηλαδή η χορήγηση voucher για τη φοίτηση όσων προνηπίων μένουν εκτός, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για ιδιωτικοποίηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δικαιώνοντας έτσι τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη που χαρακτήριζε τους μαθητές των σχολείων μας "πελάτες".

Επιπλέον, στις ετήσιες αποσπάσεις που δίνονται από το Υπουργείο Παιδείας για την στελέχωση φορέων εκπαίδευσης, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι στο νησί της Ρόδου
• Δεν αποσπάστηκε εκπαιδευτικός στη θέση του συντονιστή εκπαίδευσης προσφύγων μαθητών (ΣΕΠ ΡΟΔΟΥ), ένας θεσμός που τα δύο προηγούμενα χρόνια βοήθησε πολλούς πρόσφυγες μαθητές να εγγραφούν και να φοιτήσουν στα σχολεία του νησιού μας. Πώς θα γίνει φέτος αυτό;
• Δεν αποσπάστηκε εκπαιδευτικός στη δημόσια βιβλιοθήκη Ρόδου με αποτέλεσμα την υπολειτουργία της ή και το κλείσιμο της. Προφανώς για το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση της ΝΔ οι δημόσιες βιβλιοθήκες δεν έχουν λόγο ύπαρξης στη Ρόδο.

Επισημαίνουμε ότι οι δύο παραπάνω θέσεις έχουν προκηρυχθεί από τον Απρίλιο του 2019 και έχουν προταθεί συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί για την στελέχωση τους από το ΑΠΥΣΠΕ Νοτίου Αιγαίου.
Η κυβέρνηση της ΝΔ με αυτές τις ενέργειες αποδεικνύει έμπρακτα την αδιαφορία της για την περιοχή μας. Επιστροφή στην κανονικότητα των «ιδιοκτητών» της χώρας».