Ανατρέποντας τα δεδομένα...

Ανατρέποντας τα δεδομένα...

Ανατρέποντας τα δεδομένα...

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 607 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η
Μαρία Καρίκη
Ψυχολόγος, Μsc

Αναβολή στην αναβολή... Παρατάσεις και δικαιολογίες... Όλα παραμένουν ίδια και εσύ με τα ίδια παράπονα.

Θυμός για εκείνο που δεν έρχεται. Εκνευρισμός για το άλλο που δεν σου τυχαίνει. Απογοήτευση για όλα όσα θα ήθελες να είναι αλλιώς, αλλά δεν είναι... Την ώρα της περισυλλογής και του αναστοχασμού φταίνε όλοι οι άλλοι. Οι συνθήκες, η κακή τύχη, το άκαιρο timing, οι συμπεριφορές των άλλων κ.ο.κ. Γιατί δεν αλλάζουν όλα αυτά για να είμαστε επιτέλους καλύτερα; Γιατί δεν μας καταλαβαίνει κανείς, όπως ακριβώς θα θέλαμε; Ιδεατά, θα ήταν μια καλή λύση (ή ευχή) θα μπορούσαμε να πούμε. Ποιο είναι όμως το «plan B» σου; Τι σκέφτεσαι να κάνεις αν τίποτα από όλα αυτά δεν αλλάξει; Πόσο ακόμα θα αντέξεις να περιμένεις να κατανοήσουν και να αλλάξουν οι άλλοι; Πόση ακόμα υπομονή, ανοχή, προσμονή θα δείξεις; Ποια είναι η δική σου συμμετοχή και συνενοχή στους φαύλους κύκλους της ζωής σου;


Δεν είναι εύκολη η αναγνώριση και η παραδοχή όσων σε βαραίνουν και σε πονάνε. Δεν χρειάζεται, όμως, τόσος χρόνος για ανάλυση ξανά και ξανά. Έρχεται η στιγμή που μόνο η δράση, η τόλμη, η υπέρβαση και η ανατροπή μπορούν να «σπάσουν» τα δεσμά σου. Ή τώρα ή ποτέ. Καμία άλλη παράταση στα κακώς κείμενα της ζωής σου. Όσο ακόμα αργείς, τόσο περισσότερο θυμώνεις. Θυμώνεις γιατί νιώθεις να πνίγεσαι, να εγκλωβίζεσαι, να σαμποτάρεις και να περιορίζεις τον ίδιο σου τον εαυτό με την αναβλητικότητά σου.


Φτάνει, λοιπόν, του πλήρωμα του χρόνου όπου νιώθεις ότι θα εκραγείς, αν λίγο ακόμα πιέσεις τον εαυτό σου. Φοβάσαι ότι το τίμημα θα είναι μεγάλο αν δεν αλλάξεις ρότα. Δεν είσαι ικανοποιημένος από το ένα και από το άλλο... Αναρωτιέσαι γιατί δεν κάνεις κάτι πιο δραστικό για αυτό. Δεν βοηθάει να μεμψιμοιρείς, να υπεκφεύγεις, να ξεχνιέσαι. Όσο και αν αποφεύγεις κάτι, πάντα θα το βρίσκεις μπροστά σου κάπου πιο κάτω..!


Τι δεν σου αρέσει στη ζωή σου; Γίνε συγκεκριμένος. Κατονόμασε τα «αγκάθια» σου. Είναι πρόσωπα που σε πληγώνουν; Σκέψου αν αξίζει εν τέλει να τους έχεις κοντά σου. Πάρε μια συναισθηματική απόσταση από ό,τι δυσκολεύεσαι να διαχειριστείς. Είναι οι σχέσεις σου που αιμορραγούν; Ψάξε να βρεις γιατί! Ποια είναι τα αίτια; Υπάρχει άραγε πρόθεση εκατέρωθεν για βελτίωση; Ή άδικα προσδοκά ο ένας από τον άλλο πως «ως δια μαγείας» κάτι θα συμβεί και ξαφνικά ο απέναντί μας θα καταλάβει από μόνος του κάποια πράγματα και αυτόματα θα γίνει πιο «συμβατός» με εμάς; Τίποτα δεν βελτιώνεται με τη σιωπή. Τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Τίποτα δεν διορθώνεται αν δεν εκφράσεις αυτά που σκέφτεσαι και νιώθεις.


Τι άλλο δεν σε γεμίζει; Η δουλειά σου, οι φιλίες σου, οι οικογενειακοί δεσμοί σου, το μέρος όπου ζεις; Βρες το θάρρος και πάλεψε για την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Πού ταιριάζεις περισσότερο; Πού νιώθεις πιο άνετα; Πού νιώθεις ότι ανήκεις; Εκεί θα βρίσκεται και η αλήθειά σου. Μακριά από «πρέπει», από κοινωνικά άγχη και νόρμες. Μακριά από ό,τι τελικά δεν είσαι πράγματι εσύ. Μπορεί εξαρχής να μην ξέρεις ποιος είσαι και τι θέλεις, αλλά σίγουρα μπορείς να ξεκινήσεις με τη συνειδητοποίηση του ποιος δεν είσαι και τι δεν θέλεις. Αφαιρείς από πάνω σου κομμάτια που άδικα κουβαλάς. Απαλλάσσεσαι από φορτία, από καταπιέσεις και από λάθος επιλογές.


Το μόνο δεδομένο στη ζωή σου, όπως σε όλους μας, θα έπρεπε να είναι η διαπίστωση ότι όλα είναι ρευστά και ότι όλα αλλάζουν. Αξιοποίησε αυτή τη ρευστότητα και διερεύνησε εναλλακτικές λύσεις, αναζήτησε επιθυμίες, ανάγκες, άλλα μονοπάτια, ψάξε πίσω από το προφανές και βρες τι σε εκφράζει πραγματικά. Τι σου έχει λείψει. Τι έχεις πεθυμήσει. Τι έχεις παραμελήσει. Δεν χρειάζεται βιασύνη, ούτε επιπολαιότητα για να βρεις τις απαντήσεις που γυρεύεις. Άκουσε τον εαυτό σου, αναγνώρισε τα λάθη σου, τις συμπεριφορές και τους χειρισμούς σου και ξεκίνα να πειραματίζεσαι. Ξεκίνα να καταρρίπτεις την άρνηση, την αντίσταση, το φόβο και το άγχος για το διαφορετικό, το καινούριο, το άγνωστο. Πάλι, κατά κάποιον τρόπο θα είσαι εσύ, αλλά αυτή τη φορά χωρίς αναστεναγμούς, δεύτερες σκέψεις, αυτοπεριορισμούς και εκπτώσεις. Θα είσαι περισσότερο εκείνο το δυναμικό σου που τολμάει να τα «βάλει» με οτιδήποτε είναι πιο λίγο από όσα αξίζεις. Με οτιδήποτε σε κάνει να νομίζεις ότι δεν πάει παρακάτω..!


Τα δεδομένα στη ζωή του καθενός αποδομούνται και απομυθοποιούνται όταν αμφισβητείς τη σημασία τους, αλλά και το πλασματικό, «κατασκευασμένο» όφελος για σένα... Αν ψάχνεις για κάποιο όφελος, ψάξε στην καρδιά, στο συναίσθημα! Τι σου δίνουν τα δεδομένα σου; Πόσο χαρούμενο σε κάνουν; Πόσο καλύτερο άνθρωπο; Αν όχι... ανάτρεψε αυτά τα δεδομένα σου και χτίσε καινούρια.


Τίποτα δεν είναι πιο αισιόδοξο από την εικόνα ενός ανθρώπου που χαμογελά γιατί ξέρει ότι βρίσκεται στο «σωστό» για εκείνον δρόμο...

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"