Η «σοφία» των ροδίτικων λαϊκών ρητών

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Η σοφία των λαϊκών ροδίτικων ρητών, αναμφισβήτητα είναι ανεπανάληπτη. Λυπάμαι που δυστυχώς, θα ικανοποιήσω τη νοσηρή περιέργεια κάποιου, σχετικά με το πότε ήρθα στη Ρόδο, όταν το Δεκέμβρη του 1959 γνώρισα την αείμνηστη Ροδίτισσα Σταματία, μου είχε αναφέρει τη λαϊκή ρήση: «…και κλέφτης και δυνάμεως…».

Τη θυμάμαι συχνά-πυκνά την αρχοντογυναίκα αυτή, που με είχε «εισάγει», στη ροδίτικη σκέψη και νοοτροπία, όπως και σήμερα για νιοστή φορά, έντονα ήρθε στη σκέψη μου η προαναφερόμενη ροδίτικη ρήση, καθώς άκουσα τον Ερντογάν, να προκαλεί και πάλι, με τις λεκτικές του επιθέσεις εναντίον μας – και κατ’ επέκταση – εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον είμαστε αναπόσπαστο μέλος της και τα σύνορά μας, αποτελούν σύνορα της ΕΕ, και ο Ερντογάν, επέκτεινε λεκτικά κατά τη βούλησή του ή τη νοσηρή φαντασία του,  τα σύνορα της χώρας του, καθώς με στόμφο και έπαρση φωνασκούσε ότι οι όμοροι γείτονές του, παραβιάζουν τα δικά του κεκτημένα!

Με ενδιαφέρον και ικανοποίηση, πάντα ακούμε τον Υπουργό Εξωτερικών, αξιότιμο κ. Δένδια, να δίνει τις αρμόζουσες απαντήσεις στον Τούρκο ομόλογό του, αν και αμφιβάλλω κατά πόσον ο Τούρκος ομόλογός του, είναι ικανός ή πρόθυμος να κατανοήσει.  Όμως, όλοι μας γνωρίζομε τη μακραίωνη Ιστορία μας, όπως και τους λόγους που ωθούν τον Τούρκο πρωθυπουργό/σουλτάνο να γίνεται επιθετικός «νταής», στη Μεσόγειο και κατανοούμε τις επιδιώξεις του, ανάμεσα στις οποίες, πρωτίστως είναι η προσπάθειά του να στρέψει την προσοχή των υπηκόων του, σε θέματα ‘τεχνητής’ εξωτερικής κρίσης, μήπως και γλυτώσει την κατακραυγή από τα μύρια όσα προβλήματα έχουν συσσωρευτεί στη χώρα του, με σοβαρότερο τη δεινή  οικονομική κατάσταση της.

Έτσι, με την επιθετική του ρητορική, στρέφει την προσοχή των πολιτών του «μακριά», από τα καθημερινή προβληματική επιβίωσής τους. Με τη φόρα που έχει πάρει και την επικίνδυνη για την Τουρκία αποψίλωση των ενόπλων της δυνάμεων, λόγο της αντίθεσής τους με την πολιτική που ακολουθεί ο ηγέτης τους, ένα «ατύχημα» είναι πάντα δυνατόν να συμβεί, και αν δεν συνέβη μέχρι σήμερα, οφείλεται στην ανυπέρβλητη ικανότητα και ψυχραιμία των Ελλήνων,  Αεροπόρων και Ναυτικών.

Όμως, πρέπει να έχει υπόψη του ο κ. Εντρογάν, ότι μια οποιαδήποτε εξωτερική σύρραξη, σημαίνει και τη σίγουρη πτώση του. Και αυτό, το έχει αποδείξει η Παγκόσμια Ιστορία, καθώς όλοι μας γνωρίζομε, ότι κράτη με σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, που οι ηγέτες τους θέλοντας να στρέψουν την προσοχή των πολιτών τους αλλού, δημιουργώντας τεχνικά κρίσεις και συγκρούσεις με όμορους, βρέθηκαν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, διότι σύσσωμοι οι πολίτες των προαναφερόμενων χωρών, βρήκαν την ευκαιρία και ξεσηκώθηκαν εναντίον των ιθυνόντων της χώρας τους, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις τους ήταν απασχολημένες με εξωτερικά προβλήματα, που οι ίδιοι οι ηγέτες τους είχαν τεχνηέντως δημιουργήσει.

Είναι πραγματικά, κατόρθωμα της κυβέρνησης Ερντογάν, που κατάφερε να συγκρουστεί με όλα τα πολιτισμένα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης και τις ΗΠΑ. Είναι εξίσου σημαντικό, που δημιούργησε αρνητικά αισθήματα, σε όλους τους Χριστιανούς, εξαιρουμένων - προς το παρόν - των Ρώσων.

Προκαλούν ακόμα αναίσχυντα, και με την ανέγερση του «Μεντρεσέ » στο προαύλιο της Αγιάς Σοφιάς, η οποία έχει ανακηρυχθεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ «Παγκόσμιο Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Και ούτε είναι εύκολο να διατυπωθεί με λόγια η  παγκόσμια αγανάκτηση και καταδίκη για την πρόσφατη δήλωση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, ότι δεν θα διστάσουν να επαναλάβουν, την παράνομη και ανήθικη εισβολή στην Κύπρο, τη γενοκτονία των Κυπρίων και όλες τις επαίσχυντες βαρβαρότητες που διέπραξαν.

Με απλά λόγια, Ερντογάν, ως ηγέτης της Τουρκίας, επιδίδεται συστηματικά και αναίσχυντα σε «bulling», προς πάσα κατεύθυνση και αν αναλύσομε τη σύγχρονη διεθνή λέξη «Bulling», θα ανακαλύψομε ότι προέρχεται από την αγγλική λέξη «bull», που σημαίνει «ταύρος» με κέρατα, δηλαδή, αρσενικό «βόδι».