Επιστολή του Συνδέσμου Φιλολόγων στην υπουργό Παιδείας για την Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου

Επιστολή του Συνδέσμου Φιλολόγων στην υπουργό Παιδείας για την Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου

Επιστολή του Συνδέσμου Φιλολόγων στην υπουργό Παιδείας για την Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 496 ΦΟΡΕΣ

Σε επιστολή που απέστειλε σήμερα στην Υπουργό Παιδείας κα Νίκη Κεραμέως ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου για την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Μεγάλη θλίψη ενημερωθήκαμε από το έγγραφο με Αρ. Πρωτ. : 133476/Γ4/ 29-08-2019 σχετικά με τις «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και στις Δημόσιες Βιβλιοθήκες για το σχολικό έτος 2019-2020» ότι κανείς εκπαιδευτικός δεν αποσπάστηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου για το έτος 2019-2020.

Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το πρόβλημα υποστελέχωσης της Βιβλιοθήκης -αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνο με τον Διευθυντή και την Υπεύθυνη Καθαρισμού- απειλεί με παύση τη λειτουργία αυτού του ιστορικού και εξαιρετικά ζωτικής σημασίας χώρου για τον πνευματικό πολιτισμό του νησιού και της Δωδεκανήσου ευρύτερα.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρόδου, η οποία ιδρύθηκε το 1947 και έκτοτε στεγάζεται στο κτίριο της Καστελλανίας της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου διαθέτει σήμερα -διαρκώς εμπλουτίζεται- περίπου 80.000 τόμους βιβλίων και αρχείο τοπικών και αθηναϊκών εφημερίδων από το 1915. Φιλοξενεί επίσης, τις βιβλιοθήκες των: Αντ. Ισηγόνη, πρώτου Δ/-ντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου και Ιωάννη Ζίγδη, την οποία με τη διαθήκη του, προσέφερε στη Βιβλιοθήκη.

Στον χώρο του αναγνωστηρίου φιλοξενούνται ερευνητές, ακαδημαϊκοί και φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και κυρίως συνάδελφοι εκπαιδευτικοί και μαθητές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Ρόδου, οι οποίοι εκπονούν προγράμματα Φιλαναγνωσίας σε όλη τη διάρκεια των σχολικών ετών.

Δεδομένης και της τεράστιας αξίας που έχουν οι δημόσιες κεντρικές βιβλιοθήκες σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Δωδεκάνησα, και της τεράστιας σημασίας για την επαφή με τον πνευματικό πολιτισμό και την ιστορία του τόπου αλλά και για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής (ενδυνάμωση κοινωνικών σχέσεων και μείωση κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων καθώς όλοι και όλες έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση), θα σας παρακαλούσαμε να προχωρήσετε στην άμεση επίλυση του προβλήματος και στη στελέχωση της Βιβλιοθήκης μας που θα εξασφαλίσει ξανά την εύρυθμη λειτουργία της.

Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Η πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Ανδρομάχη Πρέπη Δήμητρα Κιούση

Διαβάστε ακόμη

Ελεονώρα Ζουγανέλη: Αξιοποίηση του λογισμικού του EyeHarp στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου

Υλοποίηση επιμορφωτικού προγράμματος Erasmus+ στη Σεβίλλη από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μεταφραστικό Εργαστήρι στο Πανορμίτειο Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις Σύμης από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Αναβάλλεται το αυριανό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του 12ου Δημοτικού Σχολείου σε πρόγραμμα στην Τενερίφη

«Από την Εφηβεία στην Ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες» - Ανοικτή εκδήλωση στο 1ο ΓΕΛ Ρόδου

Πρωτιά για το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Μαθητές από τη Σεβίλλη της Ισπανίας στο Καζούλλειο - 2ο ΓΕ.Λ. Ρόδου