Συνεχίζονται αμείωτες οι αφίξεις μεταναστών στα Δωδεκάνησα

Συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, ενώ στη Ρόδο συνελήφθη και ένας αλλοδαπός διακινητής από το Μπουρούντι Αφρικής!

Πρόκειται για έναν 31χρονο, ο οποίος κατηγορείται για τη μεταφορά 15 αλλοδαπών και ο οποίος χθες μετά την απολογία του κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και πήρε το δρόμο για τις φυλακές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, όλα ξεκίνησαν πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για την ύπαρξη σε δυσχερή θέση βάρκας στην οποία επέβαινε σημαντικός αριθμός αλλοδαπών και έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Ρόδου.

Άμεσα ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό της εν λόγω βάρκας, από δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με αποτέλεσμα να εντοπιστεί από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στη θαλάσσια περιοχή «Κάμειρος Σκάλα» της Ρόδου, με τους  δεκαπέντε (15) αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Υπό τον συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. πλήρωμα σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο Κυβερνήτης της βάρκας που τους μετέφερε, διέφυγε κολυμπώντας προς άγνωστη κατεύθυνση.

Ακολούθησαν έρευνες από ξηράς με περιπολικό όχημα από το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, το οποίο και κατάφερε να εντοπίσει τον 31χρονο αλλοδαπό από το Μπουρούντι, επί της επαρχιακής οδού Καλαβάρδων – Έμπωνα στην ευρύτερη περιοχή της Καμείρου Σκάλας Ρόδου.

Ο αλλοδαπός αναγνωρίστηκε από τους διασωθέντες ως ο Κυβερνήτης και συνελήφθη, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε στην ανάκριση.

Ο 31χρονος απολογήθηκε χθες, όπου και αρνήθηκε τις κατηγορίες, όπως αυτές του αποδίδονται.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας με σύμφωνη γνώμη και του αρμόδιου εισαγγελέα, ο 31χρονος αλλοδαπός κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών σε ακυβέρνητο σκάφος
Ακυβέρνητος λόγω έλλειψης καυσίμων έμεινε ανοικτά της Καλύμνου ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε 9 αλλοδαπούς από τα τουρκικά παράλια.

Πιο συγκεκριμένα, μεσημβρινές ώρες του περασμένου Σαββάτου 7 Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Καλύμνου για την ύπαρξη ενός ακυβέρνητου ταχύπλοου σκάφους με 9 αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ «Χαλής» Καλύμνου και νησίδας «Πλατής».

Άμεσα απέπλευσαν προς παροχή συνδρομής περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ» στο οποίο επέβαινε προσωπικό του Λιμεναρχείου του νησιού.

Τελικά, το σκάφος με τους αλλοδαπούς εντοπίστηκε και οι επιβάτες του,  αφού μετεπιβιβάστηκαν στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλύμνου.

Το ταχύπλοο σκάφος, αφού ρυμουλκήθηκε από το «ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ» στο λιμάνι του νησιού, κατασχέθηκε από τη Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, ενώ σύμφωνα με δήλωση των επιβαινόντων η ακυβερνησία παρουσιάστηκε λόγω έλλειψης καυσίμων.

Στα άλλα νησιά
Στον εντοπισμό και τη διάσωση δέκα (10) αλλοδαπών  προέβη, πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου (7 Σεπτεμβρίου), πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019».

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «ΑΜΜΟΓΛΩΣΣΑ» της  Κω, φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν οι αλλοδαποί.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο επιβατηγό λιμάνι της Κω.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από το Λιμεναρχείο της Κω.

Αλλά και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Φαρμακονησίου, εντοπίστηκε ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου (7 Σεπτεμβρίου) από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., φουσκωτή βάρκα με 38 αλλοδαπούς επιβαίνοντες.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι αλλοδαποί διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι «Λακκί» Λέρου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Λέρου.

Τέλος και πάλι στην Κάλυμνο, απογευματινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου ενημερώθηκε το λιμεναρχείο του νησιού για την ύπαρξη ενός ταχύπλοου σκάφους με 13 αλλοδαπούς επιβαινόντων, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο λιμάνι του νησιού.

Άμεσα απέπλευσε προς το σημείο αυτό, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. το οποίο και  εντόπισε το ταχύπλοο με τους δεκατρείς (13) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, και τους οδήγησε στο λιμάνι της Καλύμνου.
Από τη Λιμενική Αρχή Καλύμνου που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.