«Η Ρόδος μάς έχει ανάγκη όλους»  τόνισε ο δήμαρχος Α. Καμπουράκης

Με αισιοδοξία, συναινετικό κλίμα και ευχές για μία γόνιμη και παραγωγική θητεία, ξεκίνησε τη λειτουργία του για τη νέα περίοδο το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου κατά την πρώτη του, ειδική, συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε προχθές, Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, το πρωί, για την εκλογή του νέου Προεδρείου καθώς και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Χαμόγελα, ευχές, νέα…χωροταξία στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου (δ.σ.) αλλά και συναίνεση στις πρώτες αποφάσεις του, χαρακτήρισαν το «ποδαρικό» αυτό στη νέα δημοτική περίοδο. Προεδρεύοντος του πλειοψηφούντος συμβούλου, κ. Τηλέμαχου Καμπούρη, οι επικεφαλής των παρατάξεων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το Προεδρείο. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης είπε ότι η πρότασή τους για τη θέση του Προέδρου είναι ο κ. Μιχάλης Σοκορέλος, ο πρώην Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, από τα έδρανα της μείζονος μειοψηφίας πλέον, πρότεινε τον κ. Σάββα Διακοσταματίου για τη θέση του Αντιπροέδρου και απόντος του κ. Δημήτρη Κρητικού, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, ο εκπρόσωπος της παράταξης, κ. Δημήτρης Ιωσήφ είπε ότι ο ίδιος είναι η πρότασή τους για τη θέση του Γραμματέα του Σώματος. Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» του νέου Δημάρχου και «Νέα Μέρα-Ροδίων Όραμα» του κ. Στράτου Καρίκη, μετά τη σύμπραξη, λειτουργεί ως ενιαία στο δ.σ. και ως εκ τούτου χάνει τη θέση του Γραμματέα του Σώματος.

Στη συνέχεια, με ανάταση χειρός, τα μέλη του δ.σ. υπερψήφισαν και τις τρεις προτάσεις με 46 ψήφους και δύο λευκά αφού προηγουμένως ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Τάκης Πότσος, είχε δηλώσει ότι η παράταξή τους απέχει από τις ψηφοφορίες. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε μέσα σε θετικό κλίμα και με παρατεταμένο χειροκρότημα για τους υποψηφίους.

 

Το νέο Προεδρείο
Αφού κάθισε στη θέση του Προέδρου, ο κ. Σοκορέλος πήρε το λόγο και, καταρχάς, ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του, όπως είπε, τον Δήμαρχο που τον πρότεινε καθώς και όλους τους συμβούλους που τον ψήφισαν, και δήλωσε: «Θα προσπαθήσω ό,τι καλύτερο μπορώ να κάνω για να έχουμε πολιτισμένα δημοτικά συμβούλια, χωρίς ίντριγκες, χωρίς καβγάδες, ακολουθώντας τον κανονισμό και πιστεύω ότι θα έχουμε μία καλή θητεία, δημιουργική, για το καλό του νησιού μας και της Ρόδου που πιστεύω ότι όλοι που είμαστε εδώ πέρα αυτή τη στιγμή ο σκοπός μας είναι να βοηθήσουμε το νησί και τους Ροδίτες».
Από την πλευρά του, ο κ. Διακοσταματίου ευχαρίστησε την παράταξή του για την πρόταση και το Σώμα για την αποδοχή και είπε ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλοι, δημιουργικά και με συναίνεση να οδηγηθούμε σε μία καλύτερη Ρόδο.

Ο κ. Ιωσήφ, με τη σειρά του, αφού ευχαρίστησε και εκείνος για την αποδοχή, είπε ότι ως εντελώς αρχάριος στην Αυτοδιοίκηση θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα και κάλεσε όλους να συνεχίσουν τα όνειρα θεωρώντας ότι τα εμπόδια είναι μικρά.

Οι επικεφαλής
Το πρώτο που έκανε ο νέος Πρόεδρος είναι να δώσει τον λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων, ξεκινώντας από την πιο μικρή. Έτσι, πρώτος τον λόγο πήρε ο κ. Πότσος ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ως παράταξη έχουν γνώση και των παρελθόντων ετών και τόνισε ότι όλοι έρχονται στα δ.σ. για το καλό του τόπου. Το κυρίαρχο για τους ίδιους είναι ν’ αναδεικνύονται πολιτικά τα ζητήματα και έτσι θα θέτουν τα θέματα στο δ.σ. και θέλουν να βγάζει συμπεράσματα ο κόσμος γιατί όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση για τις ανάγκες του νησιού και του κόσμου με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα και δυσκολίες στο νησί, όπως είπε.

Ο κ. Χατζηδιάκος, αφού συνεχάρη όλους για την εκλογή τους, τούς είπε ότι υπηρετούν το κορυφαίο πολιτικό συλλογικό όργανο του νησιού και οι ευθύνες είναι μεγάλες, μην παραλείποντας να τονίσει ότι η αποδοχή που πήρε το Προεδρείο του δ.σ. είναι ιστορικά μοναδική. Στη συνέχεια ανάγνωσε την επιστολή που άφησε στο νέο Δήμαρχο την ώρα που αποχωρούσε. Σ’ αυτήν, μεταξύ άλλων, ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Καμπουράκη:
«…Για να επιλυθούν τα προβλήματα απαιτείται εγρήγορση, ενδιαφέρον και η προσπάθεια όλων μας. Και αυτό αποτελεί καθήκον, δικαίωμα και τιμή συνάμα για τον καθένα μας. Η συμμετοχή και η συνεργασία. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν ανάγκη από υπεύθυνους, δημιουργικούς και ενεργούς πολίτες, καθώς και από έντιμους και ικανούς αυτοδιοικητικούς, που υποστηρίζουν ανυποχώρητα τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης, που παράγουν έργο ουσίας, που ενώνουν και όχι διχάζουν τις τοπικές κοινωνίες. Την υιοθέτηση και ενδυνάμωση κουλτούρας ουσιαστικού διαλόγου, συναίνεσης και συνθέσεων, που θα υπηρετούν το τοπικό δημόσιο συμφέρον και όχι κομματικές ή μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες ή προσωπικές επιδιώξεις…». Και κατέληξε στην επιστολή του ο πρώην Δήμαρχος, ευχόμενος πρωτίστως δημιουργική, παραγωγική και αποτελεσματική θητεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Καρίκης, είπε και εκείνος ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία με τέτοιους μεγάλους αριθμούς που δείχνουν την απόλυτη συναίνεση και ευχήθηκε και η επόμενη μέρα να είναι μία παραγωγική διαδικασία. Στη συνέχεια διάβασε μία δήλωσή του για την ημέρα, στην οποία, μεταξύ άλλων, είπε: «Η Ρόδος της ανάπτυξης και της δημιουργίας είναι η αναγκαιότητα που πρέπει να υπηρετήσουμε όλοι μαζί. Το νησί μας βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται και απαιτεί από όλους μας προσαρμοστικότητα και ευελιξία αλλά και τόλμη, συγκρούσεις και όραμα. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο κοντινότερος θεσμός για τον πολίτη και αυτή τη σχέση τη θέλουμε ανοιχτή και φιλική για την εξυπηρέτηση κάθε κατοίκου και επισκέπτη αυτού του νησιού. Για την πρόοδο και την ανάπτυξη που αξίζει στην ομορφιά και την ιστορία του. Σαν παράταξη δώσαμε έναν έντιμο αγώνα. Ανεξάρτητα από τις διαφορές και τις διαφωνίες και τις προτεραιότητες που υπάρχουν είναι βαθιά πεποίθησή μας ότι μέσα από δημιουργικές συνεργασίες και έντιμες συναινέσεις, μπορούμε να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι αντίπαλοί μας πλέον είναι τα προβλήματα…».

Ο Δήμαρχος
Τις τοποθετήσεις έκλεισε ο Δήμαρχος, ο οποίος αφού έδωσε τις ευχές του, είπε, μεταξύ άλλων: «…Η Ρόδος μάς έχει ανάγκη όλους γιατί όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε στο μέτρο των ευθυνών μας στη διαμόρφωση του καλύτερου μέλλοντος που αξίζει σε κάθε Ροδίτισσα και σε κάθε Ροδίτη. Η βαθιά μου πεποίθηση για την ανάγκη να δώσουμε περισσότερο χώρο στη συναντίληψη και τη συνεργασία αποδείχθηκε έμπρακτα με τον σχηματισμό μιας ισχυρής πλειοψηφίας στο δ.σ. που εγγυάται πλέον την απρόσκοπτη και αποτελεσματική διακυβέρνηση του Δήμου Ρόδου με ορίζοντα τετραετία».

Τόνισε ακόμη ο κ. Καμπουράκης ότι οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ της ενιαίας, πλέον, πλειοψηφίας των 28 δημοτικών συμβούλων και των παρατάξεων της μειοψηφίας, μείζονος και ελάσσονος, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείουν τη συνεργασία. Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν είναι εποχές για να υψώνουμε τείχη και να περιχαρακώνουμε παραταξιακά στρατόπεδα. Τα προβλήματα είναι πολλά, οι προκλήσεις είναι μεγάλες. Οι πολίτες περιμένουν να δουν έργο, όχι ν’ ακούσουν λόγια. Ευθύνη όλων μας είναι λοιπόν, η θητεία αυτή του δ.σ. που ξεκινάει σήμερα, ν’ αποδειχθεί παραγωγική και ουσιαστική, να απαντήσει στις ανάγκες και τις αγωνίες των συμπολιτών μας, ν’ ανοίξει καινούργιους δρόμους που θα μας οδηγούν στη Ρόδο που μας αξίζει, στη Ρόδο που λάμπει ξανά. Με αυτό το πνεύμα ως νέα Δημοτική Αρχή θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για μία συνεργατική λειτουργίας του δ.σ. αλλά και όλων των οργάνων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του Δήμου μας».

Ο νέος Δήμαρχος, θέλησε ακόμη να υπογραμμίσει ότι η πόρτα του Δημάρχου θα είναι ανοιχτή σε όλους τους συμβούλους ανεξαιρέτως ενώ καλοδεχούμενη θα είναι και η κριτική στο βαθμό που είναι καλόπιστη και για το καλό του τόπου.

Οι Επιτροπές
Ακολούθως έγινε η εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότηας Ζωής για τις οποίες εξελέγησαν από οκτώ μέλη. Αναλυτικά

Για την Οικονομική Επιτροπή:
Ψήφισαν 48 και βρέθηκαν 46 έγκυρα ψηφοδέλτια και δύο λευκά.
Από την παράταξη του δημάρχου εξελέγησαν:
Φλοσκάκης Νεκτάριος με 23 ψήφους
Κολιάδης Αλέξανδρος με 22 ψήφους
Κιαχαγιά Τσαμπίκα με 22 ψήφους
Μανέττας Γεώργιος με 21 ψήφους
Καραταπάνης Σάββας με 21 ψήφους

Αναπληρωματικοί:

1ος αναπληρωματικός : Σπυρόπουλος Σπύρος με 16 ψήφους
και μετά από κλήρωση: 2ος Αναπληρωματικός Πατσάης Γιώργος με 11 ψήφους
Από την παράταξη του κ. Χατζηδιάκου:
Διακοσταματίου Σάββας και Παλαιολόγου Μιχάλης που έλαβαν από 15 ψήφους
και μετά από κλήρωση, 1ος  αναπληρωματικός ο κ. Γιάννης Κορωναίος και 2ος ο κ. Γιαννάς Νίκος που έλαβαν από 14 ψήφους

Από την παράταξη του κ. Κρητικού:
Ο κ. Προυσάλογλου Παντελής με 3 ψήφους και αναπληρωματικός ο κ. Σαρίκας Γιώργος με 1 ψήφο
Για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Από την παράταξη του δημάρχου εξελέγησαν:
Σπυρόπουλος Σπύρος με 22 ψήφους
Καραταπάνης Σάββας με 21 ψήφους
Παπαοικονόμου Βασίλης με 20 ψήφους
Στάμος Αθανάσιος με 19 ψήφους
Σεΐτης Μιχάλης με 19 ψήφους.

Μετά από κλήρωση 1ος  αναπληρωματικός εξελέγη ο κ. Παναγιώτης Σταμάτης και 2ος  αναπληρωματικός ο κ. Σάββας Χριστοδούλου που έλαβαν από 15 ψήφους.

Από την παράταξη του κ. Χατζηδιάκου εξελέγησαν:
Γιάννης Αφεντούλης και Νίκος Γιαννάς που έλαβαν από 15 ψήφους.
Μετά από κλήρωση 1ος αναπληρωματικός εξελέγη ο κ. Μιχάλης Σταυρής και 2ος αναπληρωματικός ο κ. Μανώλης Καζούλης που έλαβαν από 13 ψήφους.
Από την παράταξη του κ. Κρητικού εξελέγη ο κ. Δημήτρης Ιωσήφ με 3 ψήφους με αναπληρωματικό τον κ. Γιώργο Σαρίκα που πήρε 1 ψήφο.