Θεοδόσης Νικηταράς: Η Πολιτεία να δράσει τώρα

Θεοδόσης Νικηταράς: Η Πολιτεία να δράσει τώρα

Θεοδόσης Νικηταράς: Η Πολιτεία να δράσει τώρα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 195 ΦΟΡΕΣ

Γράφει ο Θεοδόσης Νικηταράς στα “Νέα”

Οι κάτοικοι της Κω και των άλλων νησιων που γειτνιάζουν στην Τουρκία, έχουμε γίνει μάρτυρες πολλαπλών επεισοδίων σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, από πολλά χρόνια.

Οι εξελίξεις όμως με αφορμή τον πόλεμο στη Συρία, που ξεκίνησαν το φθινόπωρο του 2014 και κορυφώθηκαν το 2015, δημιούργησαν νέα δεδομένα.

Παρότι η χώρα μας βρέθηκε απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει το τεράστιο προσφυγικό-μεταναστευτικό ρεύμα του 2015 μπορώ να πω ότι οι νησιώτες αντέδρασαν με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. Το παράδειγμα του αείμνηστου Διονύση Αρβανιτάκη, που τιμήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ως Ευρωπαίος Πολίτης, αποτελεί τον δικό μας φάρο ελπίδας και ανθρωπιάς.

Οι Κώοι είμαστε υπερήφανοι άλλωστε για τους συμπατριώτες μας που προοδεύουν στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, διατηρώντας άρρηκτους δεσμούς με τη μητρόπολη.

Παρ’ όλα αυτά, ζήσαμε πρωτόγνωρες δραματικές στιγμές, κυρίως στη διάρκεια του 2015. Ο μεγάλος αριθμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που πέρασε από το νησί μας, το ανέτοιμο υποδοχής τους, η έλλειψη ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και ατυχείς ενέργειες της τότε δημοτικής αρχής, έπληξαν την Κω.

Οι συνέπειες στην τουριστική οικονομία καιστα οικονομικά των επιχειρήσεων μεγάλες. Οι κοινωνικές συνέπειες, με τον φόβο και την άρνηση να κυριαρχεί σε μέρος συμπολιτών μας, επίσης σημαντικές. Παρ’ όλα αυτά και με μεγάλη προσπάθεια των επιχειρηματιών και των φιλόξενων κατοίκων του νησιού η Κως άντεξε.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντέξουμε ένα νέο ισχυρό κλονισμό.

Σήμερα γνωρίζουμε τα δεδομένα, ζούμε και τις συνέπειές τους.

Η κατάσταση στην Τουρκία και η χρησιμοποίηση προσφύγων και μεταναστών ως εργαλείο επίτευξης των στόχων της, μας προκαλεί ανησυχία.

Ο αριθμός όσων βρίσκονται στο ΚΥΤ Κω έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες φιλοξενίας. Για αυτό έχουμε ήδη καλέσει τον αρμόδιο υπουργό κ. Κουμουτσάκο να επισκεφτεί την Κω και να συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του νησιού.

Η ελληνική Πολιτεία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσουν τώρα.

Να στηρίξουν τα νησιά μας και να προστατέψουν την παγκόσμια εικόνα της φιλόξενης Ελλάδας. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ανθρώπινη ύπαρξη.

Παράλληλα, να λάβουν μέρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών που βρίσκονται στο ανατολλικό σύνορο της Ευρώπης.

Τώρα κανένας δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. Γι’ αυτό χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Διαβάστε ακόμη

Χρήστος Γιαννούτσος: Τελικά ψηφίζουμε στις Ευρωεκλογές με κριτήριο την πολιτική ή το lifestyle;

Ηλίας Καραβόλιας: Το αφανές κόστος του δυνητικού

Θεόδωρος Παπανδρέου: Διορθωτικές παρεμβάσεις στο Αναλυτικό και Ωρολόγιο πρόγραμμα του Δημοτικού Σχολείου

Γιατί να ψηφίσουμε στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2024;

Στην Ηλιούπολη για τα μπαράζ ανόδου ο ΠΑΟΚ Ρόδου

Ηλίας Καραβόλιας: Παγκόσμια ημέρα βιβλίου

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"