Ποιές είναι οι αρμοδιότητες των αντιπεριφερειαρχών και των εντεταλμένων συμβούλων

«Χτίζοντας την αποκέντρωση», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το νέο Διοικητικό Σχήμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που ανακοίνωσε χθες ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, αφού ενσαρκώνει τη φιλοσοφία της περιφερειακής διακυβέρνησης, ένα διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης προς την Κεντρική Διοίκηση.

Ο κ. Χατζημάρκος, χθες, έδωσε το στίγμα της διοίκησης που επιθυμεί να ασκήσει τη νέα θητεία και μίλησε για τη φιλοσοφία με την οποία «έχτισε» το νέο Διοικητικό Σχήμα.  

Μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό ότι σ’ αυτή τη θητεία δεν θα υπάρξουν παγιωμένα πρόσωπα σε θέσεις και ότι στη διάρκειά της θα γίνουν τουλάχιστον ακόμα  δύο ανασχηματισμοί, έτσι ώστε να αποκτήσουν εμπειρία και γνώση ει δυνατόν το σύνολο των συμβούλων στα θέματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή σε όλα τα νησιά και βέβαια στη λειτουργία αυτού του μεγάλου Οργανισμού. Ο δεύτερος γνώμονας της σύνθεσης του νέου Διοικητικού Σχήματος είναι το άνοιγμα σε όλα τα νησιά της περιφέρειας μια και η νέα Διοίκηση απλώνεται σε 15 νησιά, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός νησιών να συμμετάσχει στη διαχείριση των περισσότερων δυνατών θεμάτων, κάτι που είναι στην πράξη η αποκέντρωση και η διάχυση των ρόλων, όπως είπε ο Περιφερειάρχης.

Χαρακτηριστικό του σχήματος περιφερειακής διακυβέρνησης είναι η αξιοποίηση του συνόλου των 27 εκλεγμένων μελών της πλειοψηφούσας παράταξης-για τους οποίους δήλωσε περήφανος-με τη μεταβίβαση και κατανομή αρμοδιοτήτων σε 6 θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες που προστίθενται στους δύο χωρικούς, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου που έχουν ήδη ανακοινωθεί, καθώς και σε 12 Εντεταλμένους περιφερειακούς συμβούλους, που μαζί με τους Επάρχους των Περιφερειακών Ενοτήτων και τους Προέδρους των Εταιρειών της ΠΝΑΙ, συνθέτουν την ομάδα που θα διαχειριστεί τα περιφερειακά ζητήματα.

Όσο για τα κριτήρια με βάση τα οποία «έχτισε», όπως είπε χαρακτηριστικά, το νέο Διοικητικό Σχήμα, σύμφωνα με τον ίδιο αυτό έγινε με μία φιλοσοφία που να έρχεται και να δικαιώνει αυτά που ζητάμε από το Κεντρικό Κράτος, δηλαδή την αποκέντρωση και τη διασπορά, σε γεωγραφικό επίπεδο κυρίως, της ευθύνης των αρμοδιοτήτων. Δεύτερον, να απαντά στην πράξη σε μία πολύ μεγάλη συζήτηση που κρατάει πολλά χρόνια: Στην ανάγκη να χτίσουμε περιφερειακή συνείδηση.

Αισθητή είναι η αλλαγή στον τομέα του τουρισμού, τον οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης «δεν τον έδωσε πουθενά» αλλά τον κράτησε ο ίδιος. Όπως εξήγησε, αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η τελευταία έκθεση του ΟΑΣΑ στην οποία αποτύπωσαν το ποσοστό του ΑΕΠ που συμμετέχει ο τουρισμός σε κάθε περιφέρεια της χώρας και από αυτήν προκύπτει ότι στο Νότιο Αιγαίο που είναι πρώτο στην Ελλάδα σε ποσοστό του τουρισμού στο ΑΕΠ του, ανέρχεται στο συντριπτικό 97,1%. Είπε, λοιπόν, ότι στον τουρισμό έχουν συγκροτήσει μία τετραμελή ομάδα, αποτελούμενη από τους κ.κ. Μαργαρίτη, Χρυσοχοΐδη και Λεονταρίτη (βλ. παρακάτω) με επικεφαλής τον ίδιο, ακριβώς γιατί το σύνολο της πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής θα πρέπει να υπηρετεί και αυτό το ποσοστό της οικονομίας που είναι τόσο συντριπτικό, όπως είπε.

Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι καθιερώνει θέση Αντιπεριφερειάρχη στο νησί της Κω, θεωρώντας ότι αυτό έρχεται να εμπεδώσει το αίσθημα της συνευθύνης και συνδιαχείρισης στο δεύτερο σε μέγεθος νησί της περιφέρειας. Ακόμη, όσο αφορά στην Οικονομική Επιτροπή, Πρόεδρος εκ του νόμου θα είναι ο ίδιος, στην αρχή της θητείας τουλάχιστον, και εν ευθέτω χρόνο θα ανακοινώσει τον Περιφερειάρχη που θα τον αντικαταστήσει. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης κρατάει και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, όπως και στην πρώτη θητεία.

Η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση έχει οριστεί ήδη για την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου στη Σύρο. Σ’ αυτήν, θα τοποθετηθούν οι διοικήσεις σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα και τις Εταιρίες είτε της Περιφέρειας είτε όπου συμμετέχει με εκπροσώπους, ανάμεσά τους και οι εκπρόσωποι της στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ ενώ, όπως ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος, θα έχει και ενδιαφέρουσα θεματολογία. Την προηγούμενη ημέρα μάλιστα θα συνέλθει για πρώτη φορά και η εκτελεστική επιτροπή.
Και δήλωσε χθες, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης: «Το σχήμα περιφερειακής διακυβέρνησης που σήμερα ανακοινώνουμε, αντανακλά τη νέα αντίληψη που διέπει τη λειτουργία της Περιφερειακής Αρχής. Σχήματα που επί σειρά ετών δομήθηκαν στη βάση ενός “ροδοκεντρικού” ή “συροκεντρικού” μοντέλου, ανήκουν στο παρελθόν, δεν συνάδουν με τον σύγχρονο τρόπο αποκεντρωμένης διακυβέρνησης και δεν απαντούν στις ανάγκες της νησιωτικότητας. Με σκοπό να ενισχύσουμε την ενδοπεριφερειακή συνοχή και να παγιώσουμε την περιφερειακή συνείδηση, βάσει της οποίας όλα τα νησιά αντιμετωπίζονται ισότιμα, σηματοδοτούμε το άνοιγμα της διοίκησης στο Νότιο Αιγαίο και αξιοποιούμε το σύνολο των στελεχών της παράταξής μας, τα οποία οι νησιώτες εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους.

Χωρίς διακρίσεις, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς, με συνεργασία, με ομαδικό πνεύμα και ειλικρινή διάθεση προσφοράς, συγκροτούμε την ισχυρή ομάδα που με αίσθημα ευθύνης θα υπηρετήσει την εντολή που έλαβε από τους πολίτες, θα διαχειριστεί τις μεγάλες προκλήσεις, θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες. Για μας, η περιφερειακή συνείδηση χτίζεται στην πράξη. Η ευθύνη της πορείας είναι συλλογική και η κατεύθυνση μία και μόνη: Μπροστά».  Το νέο Σχήμα Περιφερειακής Διακυβέρνησης Νοτίου Αιγαίου:

 

Π.Ε. ΡΟΔΟΥ
-    Ευστρατίου Χρήστος: Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, ο οποίος αναλαμβάνει τους τομείς Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού για τη Δωδεκάνησο
-    Νικολής Νίκος: Εντεταλμένος Αθλητισμού Δωδεκανήσου
-    Σωτρίλλης Θωμάς: Εντεταλμένος Υγείας-Πρόνοιας-Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Δωδεκανήσου
-    Ζαννετίδης Φιλήμονας: Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων και Δωδεκανήσου
-    Χρυσοχοΐδης Κώστας: Εντεταλμένος Τουριστικής Ανάπτυξης-Υδατοδρομίων-Κρουαζιέρας-Ακτοπλοΐας και αερομεταφορών  
-    Φλεβάρης Γιάννης: Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Δωδεκανήσου
-    Διακογεωργίου Κάλλιστος: Εντεταλμένος Πολιτισμού Δωδεκανήσου
-    Μπάρδος Χρήστος: Πρόεδρος Ενεργειακής Α.Ε.-Εντεταλμένος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
-    Γιασιράνη Χαρούλα: Πρόεδρος Κ.Ε.Κ. Γεννηματάς Α.Ε.-Εντεταλμένη Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Π.Ε. ΚΩ
-    Καμπανής Γιάννης: Έπαρχος Κω-Νισύρου
-    Κρητικός Γιάννης: Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσου
-    Μαραγκός Σωτήρης: Πρόεδρος Περιφερειακού Φυτωρίου Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.
-    Χαλκιδιός Γιώργος: Πρόεδρος Α.Μ.Κ.Ε. Υγείας «Γαληνός»

Π.Ε. ΚΑΛΥΜΝΟΥ
-    Μουσελλής Μανώλης: Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου
-    Θεμέλαρος Γιάννης: Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δωδεκανήσου

Π.Ε. ΚΑΡΠΑΘΟΥ
-    Νικολαΐδου Καλλιόπη: Έπαρχος Καρπάθου-Ηρωικής Νήσου Κάσου

Π.Ε. ΣΥΡΟΥ
-    Λεονταρίτης Γιώργος: Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, ο οποίος επιφορτίζεται με τους τομείς της Πολιτικής Προστασίας, του Τουρισμού, του Αθλητισμού και των Οικονομικών, για τις Κυκλάδες
-    Δαδάος Μάκης: Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων

Π.Ε. ΠΑΡΟΥ
-    Μπιζάς Κώστας: Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Πάρου-Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων

Π.Ε. ΜΗΛΟΥ
-    Χωριανοπούλου Έλλη: Έπαρχος Π.Ε. Μήλου-Εντεταλμένη Περιβάλλοντος Κυκλάδων

Π.Ε. ΜΥΚΟΝΟΥ
-    Μπρίγγος Στέλιος: Εντεταλμένος Πολιτισμού Κυκλάδων

Π.Ε. ΝΑΞΟΥ
-    Μαργαρίτης Γιάννης: Έπαρχος Π.Ε. Νάξου-Εντεταλμένος Τουριστικής Ανάπτυξης-Υδατοδρομίων-Κρουαζιέρας-Ακτοπλοΐας-Αερομεταφορών
-    Κατσάνη Ευδοκία: Γραμματέας περιφερειακού συμβουλίου

Π.Ε. ΚΕΑΣ – ΚΥΘΝΟΥ
- Ευαγγέλου Γιάννης: Έπαρχος Κέας-Κύθνου-Εντεταλμένος Εμπορίου για τις Κυκλάδες

Π.Ε. ΑΝΔΡΟΥ
- Λάσκαρης Δημήτρης: Έπαρχος Άνδρου-Εντεταλμένος Εθελοντισμού Κυκλάδων

Π.Ε. ΤΗΝΟΥ
- Δεληγιάννη Νατάσα: Πρόεδρος περιφερειακού συμβουλίου-Έπαρχος Τήνου

Π.Ε. ΘΗΡΑΣ
-    Δαρζέντας Χαράλαμπος: Έπαρχος Π.Ε. Θήρας-Εντεταλμένος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης για τις Κυκλάδες