Νέα εξέλιξη για την κλοπή πολεμικού υλικού στη Λέρο – Παναγιωτόπουλος: «Το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες»

Συνεχίζεται το θρίλερ με την εξαφάνιση πολεμικού υλικού από την μονάδα του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο. Οι έρευνες εστιάζονται κυρίως στο προσωπικό της μονάδας, ωστόσο τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και αναπάντητα.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με ανακοίνωση του υπογράμμισε πως «προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου» η υπόθεση, αποδίδοντας ουσσιαστικά ευθύνες στην προηγούμνη ηγεσία του Υπουργείου. Μάλιστα τόνισε πως «το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες».

Υπενθυμίζουμε πως κατά τη διάρκεια γενόμενων ελέγχων, διαπιστώθηκε ασυμφωνία προβλεπόμενου και κατεχόμενου στρατιωτικού υλικού στη Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως λείπουν τα εξής πολεμικά υλικά:

Δύο φορητά αντιαρματικά που χρησιμοποιούνται από κομάντος
Οπλοβομβίδες που προσαρμόζονται σε φορητό οπλισμό
Χειροβομβίδες και πυρομαχικά για αυτόματα όπλα
Βραδύκαυστο φιτίλι για χρήση σε συνδεσμολογία σε εκρηκτικά

Η κινητοποίηση ήταν άμεση στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού μόλις έγινε γνωστό ότι λείπει το εν λόγω πολεμικό υλικό. Στο σημείο μετέβη εσπευσμένα κλιμάκιο ανώτερων αξιωματικών και δόθηκε άμεσα εντολή να σφραγιστεί η μονάδα και ξεκίνησαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες διερεύνησης της υπόθεσης.

Η αποθήκη υψηλής ασφαλείας

Το πολεμικό υλικό που αναζητείται από τις αρχές φυλάσσονταν σε αποθήκη υψίστης ασφαλείας, με περιμετρική φρουρά από σκοπούς όλο το εικοσιτετράωρο, εξοπλισμένοι με σύστημα συναγερμού, κάμερες που καταγράφουν κάθε κίνηση εκτός και εντός, καθώς και διπλές πόρτες ασφαλείας.

Η συγκεκριμένη αποθήκη ήταν προσβάσιμη σε αυστηρά μικρό αριθμό εξουσιοδοτημένων στελεχών του πολεμικού ναυτικού.

«Στο να προβεί κάποιος σε μια τέτοια ενέργεια σημαίνει ότι έχει πληροφόρηση εκ των έσω», δήλωσε ο Λ. Τζούμης, Αντιστράτηγος ε.α.

Αναπάντητα ερωτήματα

Οι στρατιωτικές αρχές, αλλά και κλιμάκιο της αστυνομίας παρουσία και αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής ερευνούν κάθε στοιχείο και λαμβάνουν καταθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους.

Τα βασικά ερωτήματα είναι τα εξής:

Πότε χάθηκαν;
Ποιοι είχαν πρόσβαση στην αποθήκη;
Έγινε λάθος στην καταμέτρηση;

 

 

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζονται και παραμένουν ανοικτά. Ωστόσο, οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στο προσωπικό, το οποίο έχει πρόσβαση στην συγκεκριμένη αποθήκη.

Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενημερώνεται συνεχώς και ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.

«Να περιμένουμε το πόρισμα των ερευνών πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα» δήλωσε ο ΥΕΘΑ, Νικόλας Παναγιωτόπουλος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, σε δήλωσή του για την απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα για το περιστατικό και να μην προβαίνουμε σε ανεύθυνα συμπεράσματα, ενώ ζήτησε η υπόθεση αυτή να μην αποτελέσει αντικείμενο φθηνής μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Αναλυτικά η δήλωση του ΥΕΘΑ:

«Χθες το απόγευμα διαπιστώθηκε απώλεια στρατιωτικού υλικού στην υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου κατά τις διαδικασίες παράδοσης- παραλαβής στην υπηρεσία.

Αμέσως διατάχθηκε η διενέργεια προανάκρισης από τις αρμόδιες στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, με τη συνδρομή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και υπό την επίβλεψη στρατιωτικού εισαγγελέα.

Αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται, είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η απώλεια του υλικού, καθώς προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου.

Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν πρόεκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες.

Ας αφήσουμε τα αρμόδια προανακριτικά όργανα να πραγματοποιήσουν την έρευνα που από την πρώτη στιγμή έλαβαν την εντολή να διεκπεραιώσουν και ας περιμένουμε το πόρισμα των εργασιών τους πριν καταλήξουμε σε ανεύθυνα, επιπόλαια και ανακριβή συμπεράσματα, δεδομένων των ανωτέρω, θα συνιστούσαμε λίγη αυτοσυγκράτηση σε αυτούς που επιχειρούν απροκάλυπτη πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση αυτή, για φθηνή μικροπολιτική εκμετάλλευση».

Πηγή: newpost.gr