Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 13ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Παστίδας “Καμάρεια 2019”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» πραγματοποίησε το 13ο Πολιτιστικό Φετιβάλ Παστίδας «Καμάρεια 2019» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από 1 έως 8 Σεπτεμβρίου 2019.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρική παράσταση, παραδοσιακούς και μοντέρνους χορούς, συναυλίες με μουσική και τραγούδια για όλα τα γούστα, βραβεύσεις αριστούχων μαθητών κ.α.
Καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ λειτούργησε Έκθεση Φωτογραφίας των Νίκου Χατζηκαλημέρη και Γιώργου Πάττα με τίτλο «Διπλή Ματιά» με θέμα το Περιβάλλον και Έκθεση Ζωγραφικής από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι».

Αναλυτικά, για το πρόγραμμα του φεστιβάλ που ολοκληρώθηκε εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Την 1η ημέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε Βραβεύσεις αριστούχων μαθητών, εισαχθέντων σε ΑΕΙ/ΤΕΙ και ειδικές βραβεύσεις, Μοντέρνους χορούς από την Παιδική ομάδα ZUMBA του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι» και την Ομάδα μοντέρνου χορού από τον Σύλλογο Νέων Παραδεισίου «Ωρίωνας».

Τη 2η ημέρα ταξιδέψαμε μουσικά με τους PASSENGERS.

Την 3η ημέρα είχαμε Βραδιά Παραδοσιακών χορών από τους:
• Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι», Παιδικό Τμήμα με χορούς από την Ικαρία.
• Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι», Τμήμα Ενηλίκων Αρχαρίων με λαϊκό πρόγραμμα.
• Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδεισίου «ΒΙΛΑΝΟΒΑ» με χορούς από την Κύπρο

• Χορευτική ομάδα Δήμου Ιαλυσού.
• Χορευτικό συγκρότημα «VUK KARADZIC» από τη Σερβία.

Την 4η ημέρα απολαύσαμε την  Θεατρική Παράσταση «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από τον Θεατρικό Σύλλογο Δωδεκανήσου και την Βίκυ Θεολόγη.
 

Την 5η ημέρα το πρόγραμμα περιλάμβανε παραδοσιακούς χορούς από:
μια βραδιά με χορούς, παραδόσεις, ήθη και έθιμα.

• Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» με το Τμήμα Εφήβων σε νησιώτικο πρόγραμμα.
• Αδελφότητα Ηπειρωτών Ρόδου «Το Σούλι».
• Χορευτικό συγκρότημα «VUK KARADZIC» από τη Σερβία.
• Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχαγγέλου «Ο Αίθωνας» με χορούς Αρχαγγέλου.


Την 6η ημέρα οι παρόντες παρακολούθησαν μία μοναδική μεγάλη μουσικοχορευτική συναυλία με τίτλο «Αχ ! Πατρίδα μου γλυκιά», που ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και στα 97 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τη στήριξη της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου και τη συμμετοχή των:

• Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι».
• Σύλλογος Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής».
• Η 40μελής Παραδοσιακή Χορωδία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Ρόδου.
• 7μελής Ορχήστρα.
• Τραγουδιστές.

• Διευθυντής Χορωδίας: Καντερίσκος Χρήστος.
• Αφηγήτρια η Χρυσούλα Γιαννίκη.
• Καλλιτεχνική επιμέλεια (τραγούδια, χοροί, βίντεο, κείμενα): Ιωσήφ Σιαλούπ.
• Βίντεο μοντάζ: Γιώργος Πάττας

Την προτελευταία ημέρα είχαμε Λαϊκή Κρητική και νησιώτικη βραδιά με τον Γιώργο Καλορμάκη και την ορχήστρα του.

Τέλος, την Κυριακή το Φεστιβάλ έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο Θέατρο Μεσαιωνικής Τάφρου «Μελίνα Μερκούρη» με επανάληψη της μεγάλης μουσικοχορευτικής συναυλία με τίτλο «Αχ ! Πατρίδα μου γλυκιά», αφιέρωμα στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και στα 97 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τους ανωτέρω συμμετέχοντες».

Λίγα λόγια για τη συναυλία από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι» Σιαλούπ Ιωσήφ: 

«Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Πολιτιστικού Συλλόγου Παστίδας «Καμάρι» από την ημέρα ιδρύσεώς του εκτός από την ανακάλυψη εκμάθηση της τοπικής μας παράδοσης ήταν και η Λαογραφία, οι Παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα όλης της Ελλάδας να διδαχθούνε και στα δικά μας παιδιά, στους γονείς και στα μέλη του Συλλόγου μας μέσω των χορευτικών μας  τμημάτων σε εκδηλώσεις και παραστάσεις.

Οι καιροί έχουν αλλάξει, οι εποχές που ζούμε είναι δύσκολες, ο κόσμος προχωράει στο μέλλον ξεχνώντας όμως το παρελθόν του κι εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ψηλά τη  σημαία του τεράστιου Ελληνικού πολιτισμού και με συνεχείς εκδηλώσεις και δράσεις να τονίζουμε σε όλους ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είμαστε και να αδιαφορούμε για το τι σημαίνει Ελλάδα. Δεν μπορεί να ξεχνάμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, ο οποίος  μάλιστα είχε τεράστιο ρόλο παγκοσμίως.

Δεν μπορεί να γίνονται τόσα γύρω μας και εις βάρος μας και εμείς να αδιαφορούμε και όσοι δεν ξέρουμε ποια ήταν πραγματικά η Ελλάδα πρέπει να μάθουμε και πρέπει γιατί «Λαός που ξεχνάει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την γράψει από την αρχή» κι εμείς δεν θέλουμε να ξεχάσουμε ούτε να χαρίσουμε τίποτα από την ιστορία και τον πολιτισμό μας.  Ελλάδα είναι και η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, όλα τα νησιά του Αιγαίου, η Κύπρος, όπως Ελλάδα είναι επίσης ο Πόντος, η Κωνσταντινούπολη, η Καππαδοκία και η Σμύρνη, στις οποίες άλλωστε είναι αφιερωμένη η συναυλία μας.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε!!!»