Σνόμπαραν το σεμινάριο της διαιτησίας!

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων μόνο πέντε ομάδων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στα γραφεία του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Δωδεκανήσου, το ενημερωτικό σεμινάριο περί θεμάτων διαιτησίας με αφορμή την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου.

Ο πρόεδρος του ΤΟΔ Κώστας Ζανεττίδης και τα μέλη Βαγγέλης Κατσιδώνης και Μπάμπης Λάμπρου περίμεναν μεγαλύτερη συμμετοχή για να κάνουν αναλυτική ενημέρωση για τους νέους κανονισμούς, αλλά απογοητεύτηκαν βλέποντας την αίθουσα άδεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες συμμετείχαν ο Διγενής Κοσκινού (Τσ. Ζαχαριάς, Ι. Καμίτσης), Απόλλων Καλυθιών (Π. Ζούνης), ΑΕ Κατταβιάς (Ι. Κυπριώτης, Μ. Φαρτζής, Φοίβος Κρεμαστής (Π. Αγγελόπουλος, Μ. Πολιάς) και Κλεάνθης Παραδεισίου (Κ. Παπαδόπουλος). Στην αίθουσα ήταν επίσης ο Ιάλυσος (Νίκος Άγας, Γιάννης Αρχοντούλης) αλλά και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών της περιοχής μας Ηλίας Λοΐζος. Οι υπόλοιπες ομάδες της Α’ Κατηγορίας, των οποίων το πρωτάθλημα αρχίζει αύριο, έλαμψαν δια της απουσίας τους και αυτό ασφαλώς και δεν μπορεί να θεωρηθεί ευχάριστο.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές που έγιναν στους κανονισμούς και που ισχύουν από φέτος είναι οι ακόλουθες:
1. Πλέον δέχονται κίτρινες και κόκκινες κάρτες και οι προπονητές και όσοι άλλοι βρίσκονται στον πάγκο, πέραν των ποδοσφαιριστών. Εάν γίνει παράπτωμα από τα άτομα του πάγκου και δεν είναι ξεκάθαρη η ταυτότητα του ατόμου που το έπραξε, τότε την ευθύνη φέρει ο προπονητής.
2. Παίκτης που γίνεται αλλαγή, μπορεί να αποχωρεί από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου καθ’ υπόδειξη του διαιτητή.
3. Καταργείται το ελεύθερο διαιτητή. Σε περίπτωση που ο διαιτητής διακόψει τον αγώνα, με την επανέναρξη η μπάλα πάει στην ομάδα που είχε την κατοχή.
4. Εάν η μπάλα κτυπήσει στο διαιτητή και μια ομάδα αποκομίσει πλεονέκτημα, τότε το παιχνίδι διακόπτεται και επαναφέρεται η κατοχή στην ομάδα που είχε την μπάλα.

4. Σε τείχος τριών ή περισσότερων αμυνόμενων, απαγορεύεται πλέον να στέκεται επιτιθέμενος.
5. Σε εκτελέσεις πέναλτι ο τερματοφύλακας δεν υποχρεούται να έχει και τα δύο πόδια στη γραμμή τέρματος, αλλά μόνο το ένα. Ακόμα και εάν αιωρείται το πόδι πάνω από τη γραμμή, δεν υπάρχει παράβαση.
6. Στις εκτελέσεις πλαγίου άουτ ο αμυνόμενος πρέπει να στέκεται σε ακτίνα δύο μέτρων από το  σημείο εκτέλεσης.
7. Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να σημειώσει γκολ με το χέρι ακόμα και αν η μπάλα κτυπήσει εντελώς ακούσια σε αυτό.
8. Το χέρι τιμωρείται ακόμα και εάν είναι εντελώς ακούσιο, εάν δίνει πλεονέκτημα.
9. Ο αμυνόμενος δεν τιμωρείται για χέρι που έκανε εάν η μπάλα κτυπήθηκε από τον ίδιο, προηγουμένως, με άλλο σημείο του σώματος.

10. Το χέρι δεν τιμωρείται εάν βρίσκεται σε φυσιολογική θέση και δεν μεγαλώνει τον όγκο του σώματος. Αυτό σημαίνει να μην είναι ανοικτό και να μην είναι πάνω από το ύψος των ώμων.
11. Το χέρι δεν τιμωρείται εάν ο ποδοσφαιριστής το χρησιμοποιεί για να στηριχθεί καθώς πέφτει για τάκλιν, με την προϋπόθεση να μην το έχει ανοικτό.
12. Ο τερματοφύλακας μπορεί να πιάσει την μπάλα με τα χέρια από γύρισμα συμπαίκτη του, εάν προηγουμένως επιχείρησε να την κλωτσήσει και δεν την βρήκε καλά.
13. Δεν υπάρχει ποινή, αλλά απαγορεύεται ποδοσφαιριστής να σηκώσει επίτηδες την μπάλα και να την γυρίσει στον τερματοφύλακα με το στήθος ή το κεφάλι.