Να πιάσουν αμέσως δουλειά ζήτησε ο Αντώνης Καμπουράκης

Μία ιδέα για τα κριτήρια βάσει των οποίων συνέθεσε το νέο Διοικητικό Σχήμα του Δήμου, τους στόχους που θέτει η νέα Δημοτική Αρχή αλλά και τις προτεραιότητες που βάζει, έδωσε χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, κατά την ανακοίνωση για τον ορισμό των Αντιδημάρχων και των υπολοίπων μελών της νέας Διοίκησης του Δήμου.

Η «πυξίδα»
Πριν ανακοινώσει τα (πολυαναμενόμενα) ονόματα που θα απαρτίζουν το νέο Διοικητικό Σχήμα, τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο της θητείας, ο κ. Καμπουράκης, σε μία μικρή δήλωση έδωσε το στίγμα της διοίκησης που επιθυμεί να ασκήσει.
«Οι εκλογές τελείωσαν-ξεκίνησε λέγοντας ο νέος ο Δήμαρχος-άφησαν πίσω τους ένα πολύ ωραίο ταξίδι, με ανθρώπους που ήθελαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό στο μέλλον της Ρόδου και των πολιτών αυτού του ευλογημένου τόπου». Όπως είπε, κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, πληροφορήθηκαν, έμαθαν και έγιναν κοινωνοί των προβλημάτων. Ταυτόχρονα, με τις ψηφιακές πλατφόρμες τους, τη διαβούλευση, την έρευνα, ενημερώθηκαν και γι’ αυτά που απασχολούν τον Ροδίτη και αυτά που εκείνος ιεραρχεί ως τα σοβαρότερα προβλήματα στο νησί και απαιτεί λύσεις.

Τα γκάλοπ, είπε ακόμη, τα οποία βέβαια ήταν ένα εργαλείο προεκλογικό, αποτύπωσαν και την ιεράρχηση των προβλημάτων,  όπως τα βλέπει ο πολίτης αυτού του τόπου. Και αυτό  ακριβώς ήταν η πυξίδα τους για το νέο μας δημοτικό συμβούλιο. Και δήλωσε στη συνέχεια ο Δήμαρχος: «Το νέο δημοτικό συμβούλιο δεν αξιοποιεί απλά τους αιρετούς της παράταξής μας αλλά προσπαθεί να βάλει τον καλύτερο στη θέση που ο πολίτης αναζητεί άμεσα λύσεις. Και αυτή ήταν η σκέψη, η πυξίδα στο πως θα πρέπει να γίνει η επιλογή των ατόμων: Όχι πού θα αξιοποιήσουμε τον καθένα αλλά ποιο είναι το πρόβλημα και ποιος είναι ο άνθρωπος,  ο οποίος μπορεί να φέρει, ελεγχόμενος σε χρονικά διαστήματα, τα καλύτερα αποτελέσματα. Μετρήσιμα, ορατά, αναμφισβήτητα».

Τόνισε, επίσης, ότι η νέα Δημοτική Αρχή δίνει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στην υστεροφημία της και αυτή δεν μπορεί να είναι ούτε από λόγια, ούτε από προσεγγίσεις, αλλά πρέπει να ακούσει τον Ροδίτη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και πώς ο πολίτης του νησιού αυτού επιθυμεί το μέλλον του.

Αξιολόγηση
Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει, ερωτηθείς, ότι ο “Κλεισθένης” βάζει σαφή χρονοδιαγράμματα και δίνει δυνατότητες ανασχηματισμού με στόχο πάντα τη βελτίωση και όχι το ανακάτεμα της τράπουλας. «Κανένας στη νέα Δημοτική Αρχή δεν είναι άνθρωπος των λόγων αλλά των έργων», είπε ο κ. Καμπουράκης και επεσήμανε ότι οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Νομικών Προσώπων θα αξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα, με χρονοδιαγράμματα, με λογοδοσία, πρώτα απ’ όλα για τους πολίτες τους οποίους υπηρετούν και στους οποίους λογοδοτούν, και βεβαίως και στον Συντονιστή,  ο οποίος είναι ο ίδιος Δήμαρχος.

Σχετικά με τις προτεραιότητες που θέτει, παρέπεμψε στο ότι έχει κρατήσει ο ίδιος την Αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και τον Προγραμματισμό, με τη βοήθεια συνεργατών του, και αυτό καταδεικνύει το βάρος που δίνει στον τομέα αυτό.
Σχετικά με την πρόσληψη συμβούλων του Δημάρχου, όπως προβλέπεται από το νόμο, είπε ότι θα το κάνει και θα είναι οι καλύτεροι,  καθώς «τα μεγάλα έργα απαιτούν και τους άριστους».

Για τον κ. Καρίκη
Ανακοινώνοντας τις αρμοδιότητες του κ. Στράτου Καρίκη, με την παράταξη του οποίου συνέπραξαν, είπε ο Δήμαρχος: «Ο κ. Καρίκης, ερχόμενος με τη δική του παράταξη, απέδειξε στην πράξη ότι θεωρίες περί σύγκλισης, περί συνεργασίας, δεν πρέπει να μένουν μόνο στα λόγια και τις ευχές. Ενώθηκε με την παράταξή μας, είναι μέρος της παράταξής μας και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος που για πρώτη φορά στο νησί αυτό οι υποθέσεις και οι υποσχέσεις γίνονται πραγματικότητα».

Για τη ΡΟΔΑ
Ο κ. Καμπουράκης ρωτήθηκε χθες για μία αποστροφή του λόγου του περί «νέας, ανασυγκροτημένης ΡΟΔΑ», και έδωσε το στίγμα για μία από τις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής. Είπε, συγκεκριμένα, ότι και στις 18 έρευνες που διεξήγαγε η παράταξή του, πρώτο με πολύ μεγάλη διαφορά στα προβλήματα των πολιτών είναι το κυκλοφοριακό, το πάρκινγκ, οι αστικές συγκοινωνίες, η “ελάφρυνση” του κέντρου της πόλης, του χώρου έξω από τη Μεσαιωνική Πόλη, η ανεύρεση χώρων στάθμευσης για τους επισκέπτες, αυτούς, δηλαδή, που θέλουμε να μπουν στα καταστήματά μας και να τους παρέχουμε καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες.
«Ο ΡΟΔΑ οφείλει να ανασυγκροτηθεί και αυτό το ΡΟΔΑ εννοώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, τα περισσότερα σχόλια των πολιτών είναι για το κυκλοφοριακό, για το παρκινγκ και για τη δυνατότητα του Ροδίτη να έχει πρόσβαση στο κέντρο και εκεί στοχεύει ο ΡΟΔΑ.

Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ
Τέλος, ο Δήμαρχος ρωτήθηκε και για τα σχέδιά του,  για τον ΠΡΟΤΟΥΡ που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα την προηγούμενη θητεία. Ωστόσο,  περιορίστηκε στο να πει ότι και η κυβέρνηση, και το Υπουργείο, και η Περιφέρεια και ο Δήμος πρέπει να μη τσιγκουνευτούν μέσων προσπαθειών για να μπορέσουμε να φέρουμε τον πελάτη που έχουμε ανάγκη και αυτόν που επιθυμούμε.

Για τον ΠΡΟΤΟΥΡ είπε, λοιπόν, ότι αυτό που θα γίνει θα προκύψει από τα πράγματα,  όπως θα αποτυπωθούν

από τους αρμόδιους και τους επαγγελματίες και γι’ αυτό δεν θα ήθελε να προτρέξει.

Πρώτες αντιδράσεις
Καταρχήν, χθες το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής κατά την οποία ο Δήμαρχος ανακοίνωσε και επισήμως στα μέλη της Δημοτικής Αρχής τα πόστα και τις αρμοδιότητες που τους αναθέτει.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση διήρκεσε περί τη μία ώρα και ο κ. Καμπουράκης κάλεσε όλους «να φουλάρουν τις μηχανές»,  καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό γιατί οι πολίτες περιμένουν αποτελέσματα.
Παρακάτω, οι πρώτες αντιδράσεις κάποιων από τους νέο-ορισθέντες της Δημοτικής Αρχής, όπως τις κατέγραψε η «ΡΟΔΙΑΚΗ»:

Ο κ. Νίκος Καραμαρίτης (Αντιδήμαρχος Λίνδου και Νότιας Ρόδου)
Αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την τιμή που του έκανε, ο κ. Καραμαρίτης υποσχέθηκε ότι θα πράξει αυτό που έκανε πάντα, να προσπαθήσει για το καλό των χωριών μας. Και δήλωσε: «Παραλαμβάνουμε μία κατάσταση που μένει να δούμε ποια είναι. Ακούμε διάφορα, δεν κατηγορούμε κανέναν, θα πάμε να δούμε τι παραλαμβάνουμε. Από εκεί και πέρα, ξεκινάμε μετά από τις οδηγίες που θα μας δώσει ο Δήμαρχος σήμερα (σ.σ. χθες), τη διοίκηση του Δήμου Ρόδου, δυνατά μέχρι το τέλος της τετραετίας».
Για τις προτεραιότητες που θέτει είπε ότι για τη Νότια Ρόδο είναι το νερό,  αφού εννιά στα δέκα αιτήματα που έρχονται από τους τοπικούς παράγοντες έχουν να κάνουν με το θέμα αυτό και πρέπει να λυθεί, όπως και στη Λίνδο, τους Πεύκους και τη Λάρδο. Ακόμη, είναι η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός.

Ο κ. Τάσος Σπανός (Αντιδήμαρχος Αφάντου και Πεταλούδων)
«Καταρχάς, αισθάνομαι υπερήφανος που ο Δήμαρχος με επέλεξε σ’ αυτούς τους δύο σημαντικούς χώρους και μου ανέθεσε τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου», είπε ο κ. Σπανός και αφού τον ευχαρίστησε δήλωσε ότι θα ανταποκριθεί στο χρέος και θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις, τις γνώσεις του και πάνω απ’ όλα την αγάπη του για την πρόοδο του τόπου μας. «Θα φανούμε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις: Να είμαστε οι άνθρωποι των έργων και όχι των λόγων, να συνεργαστούμε με όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους, τις υγιείς δυνάμεις της τοπικής μας κοινωνίας, εκλεγμένους και μη, πέρα και πάνω από χρώματα και παρατάξεις, με απώτερο σκοπό κα στόχο το καλό του τόπου», είπε ακόμη και δήλωσε αισιόδοξος. «Δεν έχουμε δικαίωμα να διαψεύσουμε τον κόσμο,  ο οποίος έχει από εμάς υψηλές προσδοκίες…», κατέληξε ο κ. Σπανός.

Ο κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης (Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Αταβύρου και Καμείρου)
Αφού ευχαρίστησε και εκείνος με τη σειρά του τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, δήλωσε: «Έχω γνώση του τι αναλαμβάνω. Ο σκοπός είναι να μπορέσουμε άμεσα να προγραμματίσουμε και να δρομολογήσουμε κάποια πράγματα για τον χειμώνα που έρχεται, για να μην έχουμε θέματα και προβλήματα τη χειμερινή περίοδο. Όπως ξέρουμε, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε μεγάλο θέμα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οπότε πρέπει να ετοιμαστούμε άμεσα».

Ανέφερε, ακόμη, ότι έχει κάποια σχέδια για άμεσες λύσεις, θα συνεργαστούν και με την Περιφέρεια στον τομέα αυτό, θα καταγράψουν τα μηχανήματα που έχει ο Δήμος με στόχο να υπάρχει κάλυψη σε όλο το νησί σ’ αυτό το θέμα και να μην χρειάζεται να μετακινούνται από μία ενότητα σε άλλη και να υπάρχουν προβλήματα και καθυστερήσεις.
«Είναι θέση που απαιτεί πάρα πολλή δουλειά αυτή τη στιγμή, πιστεύω ότι θα πάμε καλά και θα μπορέσουμε ν’ ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που θα απαιτήσουν οι καιρικές συνθήκες», κατέληξε.

Ο κ. Γιώργος Τριάντος (Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος ΔΟΠ)
Αφού ευχαρίστησε με τη σειρά τον Δήμαρχο για την τιμή που του έκανε να τον επιλέξει σ’ αυτή τη θέση, είπε ότι είναι πραγματικά ένας ευαίσθητος τομέας και έχοντας μία αρχική γνώση του αντικειμένου, θα προσπαθήσει σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δώσει λύση στα προβλήματα. Και δήλωσε στη συνέχεια: «Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος, θέλει πολλή δουλειά, θέλει πολλή προσπάθεια και θέλει και συνεργασία και με τους τοπικούς παράγοντες, με την Περιφέρεια αλλά προπαντός θέλει μία συνεργασία και με την τοπική κοινωνία. Ν’ ακούσουμε τα προβλήματά της, να τ’ αξιολογήσουμε, να τα βάλουμε σε μία σειρά προτεραιότητας και, σιγά-σιγά, αφού προηγηθούν μερικές ημέρες ενημέρωσης και επίλυσης των επειγόντων προβλημάτων , τα οποία υπάρχουν στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας και του ΔΟΠ, να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα στην αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ει δυνατόν να βρούμε συνέργιες για να προχωρήσουμε και σε παραπάνω πράγματα για τα οποία υπάρχει ανάγκη».

Ο κ. Στέφανος Δράκος (Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης)
Αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Δράκος: «Πρώτιστα οφείλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου. Η ανάληψη της τιμητικής θέσεως του Αντιδημάρχου Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης, με γεμίζει με ευθύνη, αλλά και με διάθεση για περαιτέρω προσφορά. Τα πολιτιστικά μνημεία της Ρόδου, αποτελούν ιστορική κληρονομιά και οφείλουμε αιρετοί, υπηρεσιακοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και κάτοικοι, να εργαστούμε ενωμένοι για την ανάδειξη και την προστασία τους.

Ευχαριστώ θερμά τους κατοίκους της Ρόδου, για την επιλογή τους στο πρόσωπό μου με την ψήφο τους την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Εκείνοι ήταν που με οδήγησαν σήμερα εδώ. Τους ευχαριστώ ολόψυχα και δεσμεύομαι πως θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ενωμένοι (!)

Από σήμερα κιόλας ξεκινήσαμε δουλειά στα νέα μας καθήκοντα. Τα αποτελέσματα της οποίας, θα παρακολουθείτε και θα αξιολογείτε. Θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε ακούραστα, αδιαπραγμάτευτα, έντιμα.
Ευχαριστώ εκ νέου τον Δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη, στον οποίο και εύχομαι καλή θητεία, όπως και σε όλους τους συναδέλφους αιρετούς (δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους), στα υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου μας και στο σύνολο των συνεργατών.
Συνεχίζουμε μαζί για τη Ρόδο (!)».

Ο κ. Δημήτρης Τσίκκης(Πρόεδρος ΡΟΔΑ)
Αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την τιμητική αυτή προτίμηση στο πρόσωπό του και την πρόθεσή του να τον θέσει Πρόεδρο στη ΡΟΔΑ, ο κ. Τσίκκης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του, δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρούμενος. Δήλωσε, συγκεκριμένα:
«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος διότι μπορώ να σας πω ότι είναι ένα αντικείμενο,  το οποίο γνωρίζω διότι κατά την επαγγελματική μου ενασχόληση και όσο ήμουν σε μία πολυεθνική εταιρεία στην Αθήνα, είχα αναλάβει τη διαχείριση του έργου του ΟΣΕ και του προαστιακού, άρα γνωρίζω από μεταφορικό έργο». Τέλος, ανέφερε ότι το πρώτο που θα κάνει είναι να ενημερωθεί για την Επιχείρηση, να συγκροτηθούν σε Σώμα και με την καθοδήγηση του Δημάρχου «θα κάνουμε και τη ΡΟΔΑ να λάμψει ξανά», όπως είπε.