Γιατί είναι σημαντικό να συζητάμε με τα παιδιά μας για οικογενειακά και κοινωνικά θέματα;

Γράφει η Δέσποινα Τσακίρη, Νηπιαγωγός,
Msc στην ειδική αγωγή

Η  ενημέρωση των παιδιών σχετικά με οικογενειακά και κοινωνικά θέματα αποτελεί ευθύνη των γονέων.

Αφορμές για συζήτηση υπάρχουν πολλές μέσα στην καθημερινότητά μας, από τις ειδήσεις στην τηλεόραση μέχρι το διαδίκτυο. Κάθε παιδί ακούγοντας διαφόρου είδους συζητήσεις, προβληματίζεται και ζητάει απαντήσεις.

Το σωστότερο είναι να δίνουμε στα παιδιά τις  απαντήσεις που πρέπει, χωρίς να τους κρύβουμε πράγματα αλλά και χωρίς να τα τρομοκρατούμε. Οι γονείς πρέπει να δίνουν σημασία  στη συναισθηματική φόρτιση των παιδιών τους  και καλό θα είναι να μάθουν στα παιδιά να εκφράζουν την άποψή τους.

Η αποδοχή μιας κοινωνίας που βιώνει διάφορα κοινωνικά, πολιτισμικά και ενδοοικογενειακά προβλήματα είναι αναγκαία για τα παιδιά, έτσι ώστε, να είναι ενήμερα για το τι συμβαίνει στον κόσμο στον οποίο ζουν.

Τα θετικά από τη συζήτηση  για τον κόσμο γύρω τους σχετίζονται με την ενσυναίσθηση, την ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση του άλλου και να σκεφτούν πώς θα ενεργούσαν σε αντίστοιχη περίπτωση, την αναζήτηση λύσεων που φέρνει η δημιουργικότητα, τον θετικό τρόπο συμπεριφοράς και την αισιοδοξία.

Το σημαντικότερο είναι να κάνουμε τα παιδιά μας ψυχικά ανθεκτικά σε κάθε δυσκολία για να μπορούν να ατενίζουν το μέλλον με αισιοδοξία.