Πάντα «πρώτη» σε ειδησεογραφία και φιλοπατρία η «Ροδιακή»

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

Αδιάψευστο γεγονός αποτελεί η έγκυρη και η έγκαιρη ενημέρωση της «Ροδιακής», όπως και οι προβλέψεις της για τις εξελίξεις των γεγονότων. Παραδείγματος χάριν την Πέμπτη 5/9/2019, με το δημοσίευμά της για «Τα «Μάρμαρα» του Παρθενώνα», που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο και αποκαλούσε τους Άγγλους «κλεπταποδόχους». Αναφερόταν επίσης, στην απίστευτη κακομεταχείριση που τυγχάνουν.

Η επαλήθευση και η επιβεβαίωση των έγκυρων δημοσιευμάτων της «Ροδιακής», που πάντα «προπορεύεται» της εποχής της, ήρθε στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ζήτησε από τους Άγγλους, την επιστροφή των αγαλμάτων που κοσμούσαν τον Παρθενώνα και αποτελούν τμήμα του τελειότερου οικοδομήματος της παγκόσμιας ιστορίας.

Να θυμηθούμε ότι ο Λόρδος Έλγιν ως Πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αθήνα το 1812, έστειλε στην πατρίδα του, πολυάριθμα γλυπτά που είχε αφαιρέσει από τα αετώματα και τις μετόπες του Παρθενώνα, όπως τους Λάπιθες και τους Κενταύρους, που από το 1816 βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η UNESCO, με βάση την αρχή της διατήρησης της αρχαιότητας των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στηρίζει τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποκάλυψε επίσης, ότι τα δικά μας αγάλματα από τον Παρθενώνα που εκθέτουν οι Άγγλοι στο Βρετανικό Μουσείο, έχουν πιάσει μούχλα (!!!), ξεσηκώνοντας και πάλι την παγκόσμια κατακραυγή των Πολιτισμένων Εθνών.

Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξη αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν οι σύμμαχοί μας Άγγλοι, όμως μόνον η παγκόσμια κατακραυγή ίσως τους ωθήσει ν’ αλλάξουν τακτική και απόφαση για τα αγάλματα του Παρθενώνα μας. Θλιβερή επισήμανσή μας είναι ότι στο Βρετανικό Μουσείο, «στεγάζονται» και άλλοι «κλεμμένοι» αρχαιολογικοί θησαυροί, πολλών εθνών και πολιτισμών.

Όπως για παράδειγμα οι «μούμιες» και τα μοναδικά ευρήματα από τον τάφο του Τουταγχαμών όπως και αφιερώματα, τα γάντια του(!) κ.α. σημαντικότατα Αιγυπτιακά ευρήματα, πολλά αγάλματα και αντικείμενα από την Αρχαία Μεσοποταμία, όπως οι πρώτες «μπαταρίες», που οι αρχαίοι Ιρακινοί κατασκευαστές  για οξύ χρησιμοποιούσαν χυμό από σταφύλια. 

Πολύτιμα αρχαιολογικά σκεύη και αγαλματίδια από τη Νότια Αμερική, την Κίνα κ.λπ. διακοσμούν και εμπλουτίζουν το Βρετανικό Μουσείο. Ακόμα και το πήλινο χελιδόνι της Λίνδου, της μαθηματικού και ποιήτριας Κλεοβουλίνης (κόρης του σοφού Κλεόβουλου τον 6ο π.Χ. αιώνα), βρίσκεται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου!

Προσωπική μου εμπειρία, η καταστροφική αρχαιοκαπηλική λαίλαπα των Άγγλων που πέρασε και από την Αρχαία Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ), από όπου πήραν όποια αγάλματα μπορούσαν να μεταφέρουν, ενώ τα ογκώδη επειδή ήταν δύσκολη η μεταφορά τους στην Αγγλία, έκοβαν τα κεφάλια τους και τα άφηναν ακέφαλα, και οι μοναδικές τερατόμορφες κεφαλές, βρίσκονται στο Μουσείο του Λονδίνου!

Στην  αρχαία πόλη Νεμρώδ, που σύμφωνα με τη «Γένεση» ιδρυτής της ήταν  ο δισέγγονος του Νώε και ιδρυτής του μεγάλου βασιλείου με κέντρο τη Βαβέλ, άφησαν την Πύλη με τα τεράστια Ασσυριακά αγάλματα, διότι δεν μπορούσαν να τα μεταφέρουν. Έτσι, γλύτωσε η βιβλική  Βαβυλώνα.

Αν οι «καλλιεργημένοι» και πολιτισμένοι Άγγλοι, μας έδιναν τα αγάλματα του Παρθενώνα, θα δημιουργούσαν ενδεχομένως ένα κακό - γι’ αυτούς - προηγούμενο και θα αιτούσαν και άλλοι πολιτισμοί τα ιστορικά τους κειμήλια.

Οι μούμιες και τα αρχαιολογικά ευρήματα π.χ. από τον τάφο του Τουταγχαμών (1332 π.Χ.-1323 π.Χ.) που βρίσκονται στο Μουσείο του Λονδίνου, είναι  περισσότερα από όσα εκτίθενται στα Μουσεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.