Β. Υψηλάντης:  Η Ελλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος με τους μετανάστες

«H Eλλάδα σηκώνει μεγάλο βάρος με το μεταναστευτικό πρόβλημα. Οι ροές προς τη χώρα μας από την Αφρική και τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι μεγάλες. Ακολουθώντας τις διεθνείς συμφωνίες προσπαθεί να είναι προσαρμοσμένη και να αντιμετωπίσει σωστά την κατάσταση».

Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στον Sky Ρόδου ο βουλευτής της ΝΔ Κοσμήτορας της Βουλής κ. Βασίλης Υψηλάντης με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Frontex για τις ροές των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά.

« Να αυξηθούν οι έλεγχοι και στα θαλάσσια σύνορα μας. Αλλά δεν θα θυσιάσουμε ανθρώπινες ψυχές. Και οι Έλληνες έζησαν τη προσφυγιά και βοηθούν όσους είναι σε κίνδυνο. Όσοι δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο θα πρέπει να φεύγουν», δήλωσε ο κ. Υψηλάντης που αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έκανε για την λύση του προβλήματος που είχε ανακύψει στη Σύμη.

«Η Ελλάδα δέχεται μεγάλες πιέσεις. Καθημερινά φθάνουν στα νησιά πολλοί παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες. Η κατάσταση απαιτεί εγρήγορση και διαφορετική αντιμετώπιση. Σε συνάντηση στο Ελσίνκι επεσήμανα πως η χώρα μας έχει ξεπεράσει τα όρια της», τόνισε ο κ. Υψηλάντης και πρόσθεσε πως το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη. Και τα κράτη μέλη της πρέπει , να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να θέσουν σε εφαρμογή τις πολιτικές που πρέπει», τόνισε.

Τα στοιχεία της Frontex

Αύξηση της τάξης του 9% κατέγραψε ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με τον Ιούλιο «λόγω των αυξημένων αφίξεων στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου» όπως γνωστοποίησε στην ιστοσελίδα της η Frontex.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλάκης, ο συνολικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων με προορισμό την ΕΕ τον Αύγουστο ανήλθε στους 12.900, εκ των οποίων οι 9.300 πέρασαν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (δηλαδή 3 στους 4 έφτασαν στην Ελλάδα).

Την ίδια ώρα, σε επίπεδο 8μηνου η αύξηση για τις αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην ανατολική Μεσόγειο ήταν της τάξης του 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στα 38.300 άτομα.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με την Frontex, σχετικά με τις χώρες προέλευσης των συγκεκριμένων ατόμων, ο οργανισμός σημειώνει ότι 2 στους 5 ήταν από το Αφγανιστάν.

Επίσκεψη αντιπροσωπείας Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ στον δήμαρχο Κω

Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που δραστηριοποιείται και στην Κω, σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, επισκέφτηκε προχθές το Δήμαρχο Θεοδόση Νικηταρά.

Ο Δήμαρχος κ. Νικηταράς δήλωσε ότι ο Δήμος Κω συνεργάζεται με όλους όσοι συμβάλλουν στην επιτυχή διαχείριση των προβλημάτων που δημιουργούν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Παράλληλα όμως καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελληνική Πολιτεία να υλοποιήσει όλα όσα προβλέπονται από την Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για έλεγχο των ροών και αποσυμφόρηση των νησιών.

 


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Κω ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι με διαδοχικές επιστολές του στον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γεώργιο Κουμουτσάκο, οι οποίες κοινοποιήθηκαν στον Πρωθυπουργό και στους Βουλευτές του Νομού, έχει ζητήσει την αποσυμφόρηση της Κω και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως:

• Άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα όσων έχουν αποκτήσει αυτό το δικαίωμα.

• Να σταματήσει η μεταφορά στην Κω αφικνούμενων σε άλλα νησιά.

• Την άμεση ενίσχυση του Λιμεναρχείου. Σε επίπεδο Διοίκησης, στελέχωσης και εξοπλισμού (π.χ. θερμικές κάμερες).

• Ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου, για ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών.

• Την προετοιμασία του Κ.Υ.Τ. Κω για την αντιμετώπιση αναγκών της χειμερινής περιόδου.

• Ενίσχυση και βελτίωση των υποδομών του Κ.Υ.Τ. για διασφάλιση των όρων υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης των φιλοξενουμένων.

• Ενίσχυση της δύναμης FRONTEX με επιπλέον σκάφη στην περιοχή μας.
Παράλληλα ενημερώνει την πολιτική ηγεσία ότι

• σε κάθε περίπτωση ζητά επαναφορά της κατάστασης, σύμφωνα με την προβλεπόμενη χωρητικότητα του Κ.Υ.Τ. Κω και

• ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε σκέψη επέκτασης του υφιστάμενου Κ.Υ.Τ. ή δημιουργία άλλης δομής.