Έπαυσαν οι κατηγορίες  σε βάρος 49χρονου Καρπάθιου

Έπαυσαν εφ’ όρου οι κατηγορίες που βάραιναν 49χρονο κάτοικο Καρπάθου που κατηγορούνταν για τοκογλυφία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Η υπόθεση του εξετάστηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, το οποίο κάνοντας δεκτές τις ενστάσεις που υπέβαλλαν οι συνήγοροι του 49χρονου, κ.κ. Κώστας Διακονής και Θρασύβουλος Κονταξής, έπαυσε τις διώξεις λόγω παραγραφής.

Ο 49χρονος παραπέμφθηκε σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου και κατηγορούνταν για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μία ιστορία η οποία φαίνεται να έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο του 2009 οπότε και επρόκειτο να αγοράσει στην Κάρπαθο ακίνητο το οποίο θα έβγαινε σε πλειστηριασμό.

Η αξία του ακινήτου ξεπερνούσε το ένα εκατ. ευρώ, ωστόσο η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού για αυτό ήταν περίπου στις 280.000 ευρώ.

Όπως ο ίδιος ο 49χρονος έχει δηλώσει, ότι διέθετε τα χρήματα, ωστόσο θέλοντας να είναι κατοχυρωμένος σε περίπτωση που η τιμή του ακινήτου ανέβαινε στον πλειστηριασμό, ζήτησε από συγγενείς και φίλους να του δανείσουν μικρά ποσά έκαστος ύψους 5-6.000 ευρώ.

Συνολικά, 29 άτομα δάνεισαν χρήματα στον 49χρονο, ο οποίος στη συνέχεια δια του λογιστή του παρουσίασε τα ποσά που είχε δανειστεί ως άτυπες δωρεές προκειμένου να μην επιβαρυνθεί φορολογικά, έξοδα δικηγόρου, κ.α.. Αυτό ήταν και η αρχή για τον 49χρονο, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες.

Σε βάρος του είχαν ασκηθεί τέσσερις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος: Για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, τοκογλυφία, ενεργητική δωροδοκία και φοροδιαφυγή δια υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης κατ’ εξακολούθηση.

Ωστόσο δια του συνηγόρου του κ. Κώστα Διακονή κατέθεσε ένσταση η οποία λήφθηκε υπόψη από το δικαστικό συμβούλιο όχι μόνο για τον 49χρονο αλλά και για τους άλλους τρεις συγκατηγορούμενους του (δύο αδέλφια επιχειρηματίες και μία γυναίκα προϊσταμένη σε δημόσια υπηρεσία), οι οποίοι και απαλλάχτηκαν μίας κακουργηματικής πράξης και συγκεκριμένα της φοροδιαφυγής δια υποβολής ανακριβούς φορολογικής δήλωσης.

Επίσης το δικαστικό συμβούλιο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς του συνηγόρου κ. Διακονή αποφάσισε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του 49χρονου για ενεργητική δωροδοκία και σε βάρος της συγκατηγορούμενης του για παθητική δωροδοκία.

Έτσι ο 49χρονος παραπέμφθηκε για να δικαστεί μόνο για δύο από τις τέσσερις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες χθες επίσης παραγράφηκαν με απόφαση του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως εκτός από τρεις άνδρες που κατέθεσαν στα μέσα Ιανουαρίου 2013, όλοι οι υπόλοιποι «δανειστές» είχαν δηλώσει στις καταθέσεις ότι τα χρήματα που έδωσαν στον 49χρονο επρόκειτο να τους τα επιστρέψει.

Σε ότι αφορά δε τους πρώτους τρεις αρχικά είχαν δηλώσει ενώπιον του δικαστικού λειτουργού, όπου είχαν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή με τον 49χρονο και στη συμπληρωματική τους κατάθεση τον  Ιανουάριο του 2013 αναίρεσαν τις καταθέσεις αυτές, και παραδέχτηκαν ότι πράγματι είχαν δανείσει περίπου το ποσό των 5.000 ευρώ έκαστος στον 49χρονο, προκειμένου να τον διευκολύνουν στην συναλλαγή που επρόκειτο να κάνει. Τα χρήματα αυτά, οι τρεις άνδρες τόνισαν ότι επρόκειτο να τους επιστραφούν.

Αλλά και ο 49χρονος απολογούμενος στον ανακριτή είχε αρνηθεί τα όσα του καταλογίζονταν και μεταξύ άλλων είχε επισημάνει πως ίσως για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά κατηγορείται κάποιος για τοκογλυφία και τα 18 από τα 20 άτομα δηλώνουν ότι του δάνεισαν χρήματα και όχι ότι τους δάνεισε.

Ο ίδιος είχε τονίσει επίσης πως η όλη του περιπέτεια με τη δικαιοσύνη ξεκίνησε από «μία ψευδέστατη ανακριβέστατη καταγγελία που προέρχεται από κύκλους με τους οποίους έχει συγκρουστεί, και των οποίων τα συμφέροντα αρνήθηκε σθεναρά να υπηρετήσει».