Επιχείρησαν να φύγουν  από τη Λέρο ...με σχεδία

Με αυτοσχέδια σχεδία φτιαγμένη από σωσίβια, επιχείρησαν να φύγουν από το νησί της Λέρου δύο αλλοδαποί Συριακής καταγωγής, αλλά εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς οι οποίοι τους γύρισαν πίσω.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το οποίο εξέδωσε και τη σχετική ανακοίνωση, προχθές το μεσημέρι ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Λέρου ότι στη θαλάσσια περιοχή «Ξηρόκαμπος» της Λέρου είχε εντοπιστεί να επιπλέει μία αυτοσχέδια πλωτή σχεδία κατασκευασμένη από σωσίβια στην οποία επέβαιναν δύο άτομα.

Επρόκειτο για δύο αλλοδαπούς από τη Συρία οι οποίοι εντοπίστηκαν από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή Α/Κ σκάφους, περισυνελέγησαν και στη συνέχεια  μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Λέρου.

Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Όπως διαπιστώνεται και από το παραπάνω περιστατικό αλλά και από αυτά που καθημερινά καταγράφουν οι Λιμενικές αρχές της περιοχής μας, οι πρόσφυγες / μετανάστες εφευρίσκουν διάφορους τρόπους – όσο ακόμη τους επιτρέπουν και οι καιρικές συνθήκες- για να ταξιδέψουν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.

Έτσι για παράδειγμα προσωπικό του Λιμεναρχείου Κω ειδοποιήθηκε από τον κυβερνήτη ιδιωτικού σκάφους ότι στη θαλάσσια περιοχή της «Αμμόγλωσσας» βρισκόταν ένας αλλοδαπός, ο οποίος μεταφέρθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι της Κω.

Επίσης χθες άλλος ένας αλλοδαπός έφθασε στις ακτές της Κω κολυμπώντας με βατραχοπέδιλα από τα γειτονικά παράλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά συχνά, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχουν και περιπτώσεις όπου διακινητές μεταφέρουν με jet ski αλλοδαπούς και όταν φθάσουν κοντά στα παράλια της Κω, τους ρίχνουν στη θάλασσα για να εντοπιστούν από τις λιμενικές αρχές και να μεταφερθούν στην ακτή.

Και φυσικά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις εντοπισμού σκαφών με υπεράριθμους – τις περισσότερες φορές- επιβάτες.

Έτσι και χθες τα ξημερώματα πλωτό σκάφος δύναμης FRONTEX, το οποίο βρισκόταν σε περιπολία στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2019» εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή «ἉΜΜΟΓΛΩΣΣΑ» της Κω, φουσκωτή μηχανοκίνητη βάρκα στην οποία επέβαιναν 26 αλλοδαποί.

Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των 26 αλλοδαπών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο επιβατικό λιμάνι της Κω.
Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Κω.