Καταδικάστηκαν τρία άτομα για διακίνηση ναρκωτικών

Συνολικά έξι άτομα βρέθηκαν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κατηγορούμενα στην υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που είχε εξιχνιαστεί πριν από ενάμιση χρόνο στην Κάλυμνο.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχους τους τρεις κατηγορούμενους και αθώους τους λοιπούς τρεις συγκατηγορούμενούς τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην υπόθεση κατηγορούνταν ένας 30χρονος, ένας 48χρονος  και ένας 36χρονος από την Κάλυμνο, ένας 28χρονος από το Πακιστάν, μία 52χρονη από την Κάλυμνο και ένας 51χρονος συμπατριώτης της, για:

• Συγκρότηση και ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων που προβλέπονται στη νομοθεσία περί ναρκωτικών

• Διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών με τις ειδικότερες μορφές της κατοχής, αποθήκευσης και της πώλησης αυτών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση και κατά μόνας κατ’ εξακολούθηση στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης από δράστες μη τοξικομανείς

• Προμήθεια ναρκωτικών ουσιών σε ποσότητα που δικαιολογείται μόνο για την ατομική του χρήση από δράστη μη τοξικομανή.

Το δικαστήριο εξετάζοντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του αθώωσε κατά πλειοψηφία και τους έξι κατηγορούμενους για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.

Με την ίδια απόφαση, έκρινε αθώο κατά πλειοψηφία τον 48χρονο Καλύμνιο και ομόφωνα αθώους τον 28χρονο Πακιστανό και την 52χρονη από τη Κάλυμνο.

Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς κατηγορούμενους τους έκρινε ένοχους.

Ειδικότερα, τον 30χρονο για διακίνηση με τη μορφή της κατοχής και αποθήκευσης ναρκωτικών ουσιών (όχι με τη διακεκριμένη περίπτωση) ως τοξικομανή και του επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών η οποία αναστέλλεται επί τριετία, τον 36χρονο για πώληση ηρωίνης και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, ενώ στον 51χρονο επέβαλε ποινή φυλάκισης 20 ημερών με τριετή αναστολή.

Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την αστυνομία, η «αντίστροφη μέτρηση» για τους εμπλεκόμενους ξεκίνησε όταν στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, στις 11 Απριλίου 2018 το πρωί εντοπίσθηκε ο 30χρονος, ο οποίος και φέρεται ως ο «αρχηγός» του κυκλώματος.

Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν τη στιγμή που έβγαινε από εγκαταλειμμένο κτήριο «καβάτζα» έχοντας στην κατοχή του τέσσερις συσκευασίες που περιείχαν ισοβαρείς ποσότητες ηρωίνης συνολικού βάρους  20,30 γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Από την εξέλιξη της υπόθεσής και με βάση τα συγκεντρωθέντα στοιχεία οργανώθηκε άμεσα αστυνομική επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας  εντοπίστηκαν διαδοχικά και συνελήφθησαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Όπως διακριβώθηκε, ο 36χρονος, ο 51χρονος και η 52χρονη μαζί με τον 28χρονο Πακιστανό παραλάμβαναν και διέθεταν προς περαιτέρω πώληση τις ναρκωτικές ουσίες, ενεργώντας υπό την καθοδήγηση του 30χρονου με συγκεκριμένους ρόλους «διακινητή και ταμία».

Στην κατοχή των δραστών και στο εγκαταλειμμένο κτήριο «καβάτζα» βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επιπλέον:
• Ηρωίνη βάρους 36,22 γραμμαρίων
• Ζυγαριά ακριβείας
• Σύνεργα διαμοιρασμού «κο-πής» της ηρωίνης
• Τραπεζικά βιβλιάρια και κάρτες
• Κάρτα εταιρείας ταχυμεταφοράς χρημάτων
• 3 κινητά τηλέφωνα
• Το χρηματικό ποσό των 165 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και σε βάρος τους κινήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία.