Οι εθελοντές με τη χρυσή καρδιά!

Οι εθελοντές με τη χρυσή καρδιά!

Οι εθελοντές με τη χρυσή καρδιά!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1190 ΦΟΡΕΣ

Η Ομάδα Ετοιμότητας Ε. O.Π.Κ CB Νομού Δωδεκανήσου και η πολύπλευρη δράση της

Ρίχνονται στη φωτιά, στο νερό, και δεν σκέφτονται τίποτα, μόνο ότι πρέπει να βοηθήσουν, να σώσουν ανθρώπους, να διαφυλάξουν περιουσίες, να δώσουν χαρά μεγάλη όπως αυτή την τελευταία φορά που σε συνεργασία με το Α.Τ. Ιαλυσού, βρήκαν το κοριτσάκι που χάθηκε και αναζητούσαν οι γονείς του.

«Ποια είναι πιο μεγάλη χαρά απ’ αυτήν…», αναρωτιέται ο Νίκος Κουβάκης, ο αντιπρόεδρος και γενικός αρχηγός της Ομάδας ο οποίος κι αυτή τη φορά τη δουλειά του άφησε στη μέση για να μιλήσει για τη δράση της Ομάδας.

Όλοι οι εθελοντές αφήνουν τα δικά τους για να ασχοληθούν με το σύνολο, μόνο που τούτοι εδώ, μαζί και με άλλες εθελοντικές Ομάδες, καλούνται απροσδόκητα να δράσουν γιατί το ίδιο απροσδόκητα ξεσπά μια πυρκαγιά, η στάθμη του νερού ανεβαίνει και απειλεί περιουσίες και ανθρώπινες ζωές, κάποιος χάνεται και τον αναζητούν οι δικοί του.

Τι μεγαλείο να βοηθάς αφιλοκερδώς και πόσο χρέος είναι για εμάς να αναγνωρίζουμε το μεγαλείο αυτών των ανθρώπων!

Πριν μία εβδομάδα βρήκατε το κοριτσάκι που είχε χαθεί στην περιοχή της Κρεμαστής! Θα ήταν μεγάλη η προσπάθεια και η συγκίνησή σας!
Βρήκαμε το κοριτσάκι, λίγες ώρες αφότου απευθύνθηκαν οι γονείς του σ’ εμάς, και σε συνεργασία με το Α.Τ. Ιαλυσού. Όλη η Ομάδα βγήκε και όλη η Ομάδα έψαξε, σε όλα τα πιθανά και απίθανα μέρη. Η στιγμή που παραδώσαμε το κοριτσάκι στους γονείς του ήταν τόσο συγκινητική και τόσο σημαντική για εμάς που μας έδωσε φτερά για την επόμενη αποστολή. Αυτή είναι και η ικανοποίησή μας, ηθική και μόνο. Αυτό είναι που μας κάνει να αφήνουμε τη δουλειά και οτιδήποτε κάνει ο καθένας μας εκείνη τη στιγμή για να τρέξουμε σ’ ένα συμβάν.

Πώς είναι ολόκληρο το όνομά σας και πόσα είναι τα μέλη σας;
Είμαστε ο Σύλλογος Ραδιοσυχνότητος Πολιτών Νομού Δωδεκανήσου «Ο Κολοσσός», είμαστε Ομάδα Ετοιμότητας, η Ε.Ο.Π.Κ CB Νομού Δωδεκανήσου. Τα μέλη μας είναι περίπου 50 και ίσως είμαστε η πρώτη Ομάδα Εθελοντών στην περιοχή με πάνω από 30 χρόνια ζωής. Ως επικεφαλής για πάρα πολλά χρόνια έχουμε τον Ντίνο Μαντικό. Η Ομάδα μας είναι μέλος της Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος και κατά προέκταση ανήκει στην Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Δήμου Ρόδου.

Η Ομάδα περιλαμβάνει και γυναίκες που παλιότερα ήταν ακόμα περισσότερες!
Ακριβώς. Σήμερα παραμένουν έξι γυναίκες και είναι ισάξιες επιχειρησιακά με τους άντρες, μέλη.

Φωτιές, πλημμύρες, δεντροφυτεύσεις, ανεύρεση αγνοουμένων! Και όχι μόνο. Πρόσφυγες και οτιδήποτε άλλο προκύψει, περιλαμβάνεται στις δράσεις σας!
Να πούμε εδώ ότι η Ομάδα μας είναι εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη από την Πυροσβεστική Ακαδημία Ελλάδος στον Τομέα της Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης. Έχουμε συμμετάσχει στην κατάσβεση όλων σχεδόν των δασικών πυρκαγιών, με μεγαλύτερες αυτές του Αγίου Ισιδώρου, της Απολακκιάς, των Λαέρμων και πολλές ακόμα δυστυχώς. Οι πλημμύρες της Ιαλυσού έκαναν σημαντικές ζημιές κι ήταν πολύ κακές οι συνθήκες, ενώ στην ακτίνα δράσης μας είναι και τα νησιά.

Την τελευταία φορά, είχαμε πάει στη Σύμη για τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που προκλήθηκαν εκεί. Ένα μεγάλο κεφάλαιο για εμάς είναι οι δεντροφυτεύσεις σε καμένες περιοχές, με δέντρα από το Περιφερειακό Φυτώριο. Δίνουμε μεγάλη σημασία σ’ αυτή τη δράση ενώ η Ομάδα μας έχει συμβάλει σημαντικά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος. Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτό να γίνουν αν τα μέλη μας δεν έβαζαν λεφτά κι από την τσέπη τους, για να γίνουν.

Ο εξοπλισμός σας ποιος είναι;
Διαθέτουμε 12 πυροσβεστικά οχήματα που είναι δικά μας, ιδιωτικά 4χ4 ενός τόνου και πλήθος εξοπλισμού που μας έχει χορηγηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου και ιδιώτες.

Φτιάξατε και το φυλάκιο, τον τελευταίο καιρό. Πού βρίσκεται;
Πρόσφατα δημιουργήσαμε και το εθελοντικό πυροσβεστικό φυλάκιο, στη διασταύρωση Πεταλουδών όπου κάνουμε καθημερινές βάρδιες, για την πυρασφάλεια του νησιού.

Ο γενικός αρχηγός της Ομάδας φεύγει από αυτή την κουβέντα γιατί αυτή τη φορά τον καλεί η δική του δουλειά. Μέχρι να τους καλέσει ξανά το καθήκον αυτόν και τους υπόλοιπους της Ομάδας, ένα καθήκον που τις περισσότερες φορές συνεπάγεται κακές ειδήσεις.

Το φυλάκιο στη διασταύρωση Πεταλουδών που δημιούργησαν πρόσφατα
Το φυλάκιο στη διασταύρωση Πεταλουδών που δημιούργησαν πρόσφατα

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος