75 χρόνια από την εκτέλεση των Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη στη Ρόδο

Γράφει ο Γιώργος Ζαχαριάδης

 

Συμπληρώθηκαν χθες 75 χρόνια από την εκτέλεση των Μιχάλη Βρούχου και Γιώργου Κωσταρίδη από τους Γερμανούς κατακτητές.

Οι οικογένειες των δύο ηρώων -σε αυστηρά στενό κύκλο όπως κάθε χρόνο -τέλεσαν στο παλαιό νεκροταφείο του Αγίου Δημητρίου, επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο τους (χωρίς φυσικά -όπως πάντα- την παρουσία των λεγόμενων “τοπικών αρχών”).

Οι δύο Ροδίτες πατριώτες εκτελέστηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου 1944, αφού προηγήθηκε μια δίκη με συνοπτικές διαδικασίες από το Γερμανικό Στρατοδικείο της Μεραρχίας Εφόδου "Ρόδος" δύο μέρες νωρίτερα !..

Το στρατοδικείο καταδίκασε σε θάνατο τον Κωσταρίδη και τον Βρούχο όπως επίσης και τρεις Ιταλούς στρατιώτες με την κατηγορία "της συνδρομής προς την υπηρεσία πληροφοριών του εχθρού".

Ο Βρούχος και ο Κωσταρίδης είχαν ενταχθεί σε κατασκοπευτικό δίκτυο, το οποίο μετέφερε πληροφορίες στους Συμμάχους στη Μέση Ανατολή για τις κινήσεις των Γερμανών και των Ιταλών στη Ρόδο και τα άλλα νησιά.

Οι δύο ήρωες είχαν εισχωρήσει στις γραμμές του εχθρού και τις σχετικές πληροφορίες μετέφεραν στο κατασκοπευτικό κλιμάκιο που ήταν εγκατεστημένο στο Λημέρι του Μονολίθου.

Η σύλληψή τους έγινε ύστερα από προδοσία, αλλά και την ομολογία ενός Ιταλού στρατιώτη ο οποίος υπέστη φρικτά βασανιστήρια.

"Ομως οι δύο Ροδίτες -παρα τις κακοποιήσεις από τους Γερμανούς-αρνήθηκαν να καταδώσουν τους συνεργάτες τους και εκτελέστηκαν ζητωκραυγάζοντες υπέρ της Ελλάδος!..

(Θα το επαναλάβω ακόμα μια φορά: Τα παιδιά αγνοούν την πατριωτική ιστορία της Δωδεκανήσου γιατί, απλούστατα, δεν την διδάσκονται στα σχολεία).