Απεργία στις 2 Οκτωβρίου προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο

Απεργία για τις 2 Οκτωβρίου, προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ρόδου στο πλαίσιο πανελλήνιας κινητοποίησης.

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, πρόκειται να συνεδριάσει στις 24 Σεπτεμβρίου το γενικό συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρονται τα εξής:
“Συνεδρίασε την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019 η  Διοίκηση του Ε.Κ.Ρ  με αφορμή μια  σειρά διατάξεων που συνιστούν από μόνες τους ένα μίνι εργασιακό και συνδικαλιστικό νομοσχέδιο και αποτελούν το βασικό άξονα του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε στη Βουλή για διαβούλευση.

 Η Διοίκηση του ΕΚΡ απορρίπτει με τον πιο κατηγορικό τρόπο τις  μονομερείς παρεμβάσεις στον πυρήνα της συνδικαλιστικής δράσης και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, δίχως μάλιστα να έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος και να έχει ακουσθεί η εμπειρία και η γνώση της αδυσώπητης καθημερινότητας από την εργατική πλευρά, έτσι όπως  την βιώνουμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς.

Αδυνατώντας να έχουμε άμεσες και συντονισμένες  αντιδράσεις μέσω του  Τριτοβάθμιου οργάνου (Γ.Σ.Ε.Ε), λόγω της βίαιης διάλυσης των εκλογικών συνεδρίων της  από  μεταφερόμενους  οπαδούς και συνδικαλιστικά στελέχη συγκεκριμένης κομματικής προέλευσης,  παίρνουμε την υπόθεση της απόκρουσης αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου στα χέρια μας,  συντονιζόμαστε με τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες  και καλούμε τα Σωματεία μέλη μας και όλους   τους εργαζόμενους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο.

Απεργούμε και διεκδικούμε:

Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης / κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ.

Να παραμείνει  η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.

Να καταργηθεί η ικανότητα των Ενώσεων Προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε μάχες για να καταργηθούν αυτά τα εργοδοτικά μορφώματα.

Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ με την πάροδο 6μήνου.

Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσει στου άρθρου 21 του ν. 1876/1990 και να προβλέπεται ότι ο εργοδότης ή εκπρόσωπος αυτού που παραβιάζουν όρους ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ ή ΥΑ τιμωρούνται εκτός από τη χρηματική ποινή και με ποινή φυλάκισης.

Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός  διαιτησίας και η δυνατότητα  άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας, που μας έφερε πίσω σε ένα σύστημα που προσομοιάζει με το μεταγενέστερο του Ν. 1876/1990 καθεστώς με την καθιέρωση ενός νέου σταδίου κρίσης, από όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν ανώτατοι δικαστές και σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας, όπως αυτά ορίστηκαν με το ν. 4303/2014.

Να αποκατασταθούν οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις και στο χώρο των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, που επλήγησαν βάναυσα με τα μνημονιακά νομοθετήματα των προηγούμενων ετών.
Ιδιαίτερα για την περιοχή μας διεκδικούμε:

Εντατικοποίηση των ελέγχων  από της αρμόδιες υπηρεσίες ΙΚΑ ΣΕΠΕ ΟΑΕΔ.
Σύσταση τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης.

Αύξηση του επιδόματος Ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του.
Στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με το απαραίτητο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπογραφή ΣΣΕ για τους εργαζόμενους στο Καζίνο Ρόδου.

Άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων της EUROMEDICA.

Με βάση τα παραπάνω αιτήματα προκηρύσσουμε 24ωρη Απεργία την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου  2019 και συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

Για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Ρ την Τρίτη 24/9/2019 ώρα 19.00”.
                                  
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Για το ίδιο θέμα, σε ανακοίνωσή του το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου αναφέρει τα εξής:

“Η Διοίκηση του Σωματείου Ξεν/λων Ρόδου συμμετέχει στην 24ωρή Γενική απεργία που προκήρυξε το ΕΚΡ για τις 2 Οκτωβρίου 2019. Έτσι καλούμε όλους του Ξενοδοχοϋπαλλήλους και τους εργαζόμενους επισιτιστικών καταστημάτων να δώσουν το “παρών” στην συγκέντρωση της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 10:30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου (ΕΚΡ) ώστε να διεκδικήσουμε:

• Αύξηση του επιδόματος Ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του.

• Εντατικοποίηση των ελέγχων από της αρμόδιες υπηρεσίες ΙΚΑ ΣΕΠΕ ΟΑΕΔ.

• Σύσταση τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης.

• Να αποκατασταθεί η δυνατότητα επέκτασης / κήρυξης γενικά υποχρεωτικών κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ.

• Να παραμείνει η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης στη συρροή κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών με επιχειρησιακές ΣΣΕ.

• Να καταργηθεί η ικανότητα των Ενώσεων Προσώπων να συνάπτουν επιχειρησιακές ΣΣΕ. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας τα προηγούμενα χρόνια δώσαμε μάχες για να καταργηθούν αυτά τα εργοδοτικά μορφώματα.

• Οι κανονιστικοί όροι ΣΣΕ που έληξε ή καταγγέλθηκε, να εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και να εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό.

• Να αποκατασταθεί η μετενέργεια του συνόλου των όρων της ΣΣΕ με την πάροδο 6μήνου.    

• Να αυστηροποιηθούν οι ποινικές κυρώσει στου άρθρου 21 του ν. 1876/1990 και να προβλέπεται ότι ο εργοδότης ή εκπρόσωπος αυτού που παραβιάζουν όρους ισχύουσας ΣΣΕ ή ΔΑ ή ΥΑ τιμωρούνται εκτός από τη χρηματική ποινή και με ποινή φυλάκισης.

• Να καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός διαιτησίας και η δυνατότητα άσκησης έφεσης κατά των διαιτητικών αποφάσεων, ενώπιον Πενταμελούς Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Διαιτησίας, που μας έφερε πίσω σε ένα σύστημα που προσομοιάζει με το μεταγενέστερο του Ν. 1876/1990 καθεστώς με την καθιέρωση ενός νέου σταδίου κρίσης, από όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία έχουν ανώτατοι δικαστές και σύμβουλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

• Να καταργηθεί ο κατάλογος των επιπλέον στοιχείων που υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη ο διαιτητής ή η Επιτροπή Διαιτησίας, όπως αυτά ορίστηκαν με το ν.4303/2014

Συγκέντρωση στο ΕΚΡ
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019
Ώρα 10:30 π.μ.
Να είστε όλοι εκεί!!!
Ρόδος, 20 Σεπτεμβρίου 2019

Για τη Διοίκηση
Ο πρόεδρος
Θανάσης Σταμούλης
Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Καντής”