Η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αποκλειστικά στο Κολλέγιο Ρόδου

Μία πολύ σημαντική συνεργασία έχει ξεκινήσει το Κολλέγιο Ρόδου με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, που αφορά τα προγράμματα της Ακαδημίας Ρομποτικής!

Όπως εξηγεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ροδιακή», ο Συντονιστής Πληροφορικής του Κολλεγίου Ρόδου κος Αθανάσιος Ψαράς-Χατζηγεωργίου πρόκειται για μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής και νέων τεχνολογιών για παιδιά και εφήβους τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν αποκλειστικά στο Κολλέγιο Ρόδου!

Τι ακριβώς είναι η εκπαιδευτική ρομποτική;
Είναι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό αντικείμενο που «παντρεύει» τις γνώσεις στις νέες τεχνολογίες και τον προγραμματισμό, με τις βασικές έννοιες των θετικών επιστημών, κυρίως της πληροφορικής, της φυσικής και των μαθηματικών και τη συνολική εξέλιξη του μαθητή, μέσω της ανάπτυξης της κριτικής του σκέψης, της ικανότητας επίλυσης πρακτικών προβλημάτων, της εργασίας σε ομάδες, της παρουσίασης των λύσεων και των κατασκευών του. Ενώ δηλαδή ο μαθητής νιώθει ότι παίζει, προσπαθώντας να κατασκευάσει και να προγραμματίσει τις κινήσεις που θα κάνει ένα Ρομπότ, υπηρετούνται συγκεκριμένοι και πολύ σημαντικοί εκπαιδευτικοί στόχοι και στόχοι συνολικής εξέλιξης του παιδιού.

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής;
Τα προγράμματα που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, απευθύνονται σε παιδιά από πρώτη Δημοτικού έως τρίτη Γυμνασίου. Τα επόμενα χρόνια, βάσει της συνεργασίας που έχουμε με την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα προστίθενται συνεχώς και νέα προγράμματα.

Εσείς θα υλοποιείτε εδώ στη Ρόδο τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας;
Αποκλειστικά για τη Ρόδο στο Κολλέγιο Ρόδου θα υλοποιούμε τα προγράμματα ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που υλοποιεί εδώ και τρία χρόνια η Ακαδημία Ρομποτικής με πολύ μεγάλη επιτυχία και τα έχουν παρακολουθήσει πάνω από 2.000 μαθητές. Υπάρχει δηλαδή μια τεράστια εμπειρία από την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Έχουμε το δικαίωμα μέχρι στιγμής να υλοποιούμε 16 αναλυτικά προγράμματα σπουδών, που υλοποιούνται σε 8 χρόνια, έχουμε καθηγητές πιστοποιημένους από την Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έχουμε δηλαδή τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα παιδιά της περιοχής μας κάτι, στο οποίο μέχρι σήμερα είχαν πρόσβαση μόνο τα παιδιά που μπορούσαν να μεταβαίνουν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Ποιο είναι πιο συγκεκριμένα το όφελος ενός παιδιού, που θα παρακολουθήσει προγράμματα εκπαιδευτικής ρομποτικής; Γιατί δηλαδή ένας γονιός να γράψει το παιδί του σ’ αυτά τα προγράμματα; Τι θα κερδίσει;
Παρακολουθώντας αυτά τα προγράμματα τα παιδιά μαθαίνουν να σκέφτονται με πιο δομημένο τρόπο.
Προσπαθώντας να λύσουν τα προβλήματα που τους ανατίθενται, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, συνεργάζονται μεταξύ τους, αναλύουν το πρόβλημα στα συστατικά του στοιχεία, πειραματίζονται, βρίσκουν τη λύση και βλέπουν πρακτικά το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους. Επίσης, όπως σας είπα, μαθαίνουν με βιωματικό τρόπο σημαντικά στοιχεία άλλων επιστημών.

Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μάθει ένα παιδί γενικές έννοιες προγραμματισμού και πόσο εύκολο είναι να μάθει τα ίδια πράγματα καθώς προγραμματίζει ένα ρομπότ, βλέπει στην πράξη το λάθος του και το διορθώνει. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να μάθει έννοιες όπως δύναμη, ροπή, τριβή, μοίρες μέσω γενικών πληροφοριών και πόσο εύκολο είναι να μάθει τα ίδια πράγματα στην πράξη, μέσα από τις κινήσεις των robots που κατασκευάζει και προγραμματίζει.

Η εκπαιδευτική Ρομποτική έχει θετικές επιπτώσεις εκτός από τον γνωστικό τομέα και στον συναισθηματικό τομέα. Ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού.  Έχει επίσης θετική επίδραση και στον  κοινωνικό τομέα γιατί προωθεί την κοινωνικοποίηση των μαθητών και οδηγεί στην απομυθοποίηση του τεχνολογικού και φυσικού περιβάλλοντός τους.  Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, τα παιδιά που ασχολούνται με την εκπαιδευτική Ρομποτική αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς.

Μπορούν οι γονείς να γνωρίσουν από κοντά τα προγράμματα της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας;
Βεβαίως μπορούν. Έχουμε προγραμματίσει κύκλους δωρεάν 2ωρων μαθημάτων, ώστε οι γονείς να μπορέσουν να μας γνωρίσουν και τα παιδιά να δοκιμάσουν την εμπειρία των μαθημάτων της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο επόμενος κύκλος δωρεάν 2ωρων μαθημάτων είναι  στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες, οπότε καλούμε τους γονείς να δηλώσουν συμμετοχή είτε καλώντας στα τηλέφωνα 2241087747-9, είτε στέλνοντας μήνυμα στο e-mail
akadimia.robotikis@rodos-college.gr, είτε στέλνοντας μήνυμα στα σημεία παρουσίας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εμείς ως Κολλέγιο Ρόδου με ισχυρές συνεργασίες δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους της μαθητές της Ρόδου να πάνε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ παρακολουθώντας το πρόγραμμα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο κ. Αθανάσιος Ψαράς-Χατζηγεωργίου
Ο κ. Αθανάσιος Ψαράς-Χατζηγεωργίου