Τα Δωδεκάνησα στο στίβο ξέρουν να είναι πρωτοπόρα στην ανάπτυξη...

Προ αμνημονεύτων ετών, το… μακρινό 2008 η ΕΑΣ Δωδεκανήσου ήταν από τις πρώτες αθλητικές ενώσεις της περιοχής μας με όραμα για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της επόμενης γενιάς πρωταθλητών.

Σε χρόνια δύσκολα για τον δωδεκανησιακό στίβο, όταν οι σύλλογοι δεν νοιάζονταν και πολύ για τις ακαδημίες, η διοίκηση της Ένωσης και ο τότε τεχνικός σύμβουλος, Γιώργος Μιχαλάκης… σκαρφίστηκαν τη διοργάνωση του αναπτυξιακού πρωταθλήματος Παμπαίδων-Παγκορασίδων β’, μιας σειράς, δηλαδή, αγώνων με συμμετοχή παιδιών 12-13 ετών για την ανάδειξη του κορυφαίου συλλόγου σε τοπικό επίπεδο με ευεργετικά αποτελέσματα και στην αξιοποίηση των αθλητικών χώρων σε κάθε νησί του νομού.

Το σημαντικότερο όμως δεν ήταν αυτό αλλά το κατά πόσο η τοπική αυτοδιοίκηση μπήκε στο… παιχνίδι της στιβικής ανάπτυξης. Η τότε Νομαρχία Δωδεκανήσου είχε αναλάβει τα έξοδα μετακινήσεων των αποστολών για κάθε αγώνα και ο οικοδεσπότης Δήμος τη διαμονή.

Ήταν μια κατάκτηση για την ΕΑΣ που συνέβαλε ώστε να δουν πιο σοβαρά οι σύλλογοι το κομμάτι της ανάπτυξης, αλλά ενεργοποίησε και παράγοντες άλλων αθλημάτων, προκειμένου να κατανοήσουν πόσο σημαντική είναι η συνεργασία συλλόγων και τοπικής αυτοδιοίκησης αποκλειστικά και μόνο για την ανάπτυξη. Εννοείται πως στον ΣΕΓΑΣ όλοι συμφώνησαν πως επρόκειτο για μια κίνηση αξιόλογη, ξεπερνώντας η ΕΑΣ τα όποια εμπόδια έφερνε στη διοργάνωση αγώνων η νησιωτικότητα. 

Το 2017, ένας άλλος τεχνικός σύμβουλος, ο Σάββας Διακονικόλας, έχοντας ξανά στο πλευρό του τη διοίκηση της ΕΑΣ, δημιούργησε μια σειρά αγώνων με την ονομασία Mini Athletics Games και στόχο να δίνονται όσο γίνεται περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής κάθε περίοδο σε παιδιά από 9 έως 11 ετών.

Και η κίνηση αυτή έκανε τον ΣΕΓΑΣ να επαινέσει τις προσπάθειες των ανθρώπων της Δωδεκανήσου, όταν σε άλλες ΕΑΣ που οι μετακινήσεις για κάθε αγώνα γίνονται με πούλμαν και ΙΧ οι αναπτυξιακές προσπάθειες είναι μηδαμινές. Το παν είναι να υπάρχει όραμα και σωστός προγραμματισμός, με τα σωματεία  να διατηρούν ακαδημίες σ’ ένα υγιές πλαίσιο σε συνεργασία με τις Ενώσεις.

Η ΕΑΣ Δωδεκανήσου δεν έκανε τίποτε παραπάνω απ’ ό, τι ένας υγιώς σκεπτόμενος παράγοντας και αυτό μεταδόθηκε στους άρχοντες του τόπου. Για σκεφτείτε πόσο απλό είναι, κι όμως δεν γίνεται πάντα… Μόνο εμπόδια εφευρίσκουν όσοι ψάχνουν γι’ άλλοθι στο κομμάτι της ανάπτυξης.

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ