Ελεύθερος με όρους αφέθηκε καταδικασμένος για διαρρήξεις στη Ρόδο

Ελεύθερος με όρους, αφήνεται με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου 39χρονος Γάλλος που έχει καταδικαστεί μαζί με 20χρονο από το Αλγέρι, για 26 κλοπές και διαρρήξεις που φέρονται να έχουν διαπράξει σε δωμάτια ξενοδοχείων στον Αρχάγγελο, στην Ιαλυσό και στην πόλη της Ρόδου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Απρίλιο του 2019 από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου το οποίο αθώωσε τους δύο αλλοδαπούς και έναν 34χρονο Ροδίτη, για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Το δε Ροδίτη το δικαστήριο αθώωσε και για τις κλοπές, ενώ τον έκρινε ένοχο μόνο για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών (πλημμέλημα) και του επέβαλλε ποινή φυλάκισης ενός μηνός.

Σε ό,τι αφορά τον 39χρονο Γάλλο και τον 20χρονο από το Αλγέρι το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού λόγω τοξικομανίας και επέβαλλε ποινή κάθειρξης 5 ετών στον καθένα με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Ο Γάλλος ωστόσο προσέφυγε στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου με αίτηση αναστολής εκτέλεσης της πρωτόδικης απόφασης με την οποία καταδικάστηκε, η αίτηση εξετάστηκε χθες και έγινε αποδεκτή με τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης του μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.
Συνήγορος υπεράσπισης για τον 39χρονο Γάλλο παραστάθηκε η κα. Ματούλα Παπαβεργή.

Η υπόθεση είχε διαλευκανθεί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και πιο συγκεκριμένα όλα ξεκίνησαν με αφορμή τις καταγγελίες που είχαν γίνει από ενοίκους ξενοδοχείων του νησιού μας, οι οποίοι όταν επέστρεφαν σε αυτά διαπίστωναν ότι τα πράγματα τους είχαν κάνει «φτερά»!

Έτσι, στο πλαίσιο εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας και συνδυαστικής αξιοποίησης στοιχείων που συλλέχθηκαν, προσδιορίστηκε ο τρόπος δράσης (modus operandi) που αφορούσε στην κινητικότητα των δραστών, την επιλογή του στόχου τους, τη διαμονή τους και το προφίλ (profiling) της εγκληματικής τους ομάδας. 

Όπως εξακριβώθηκε από τη μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι προσποιούμενοι τους παραθεριστές ενοικίαζαν αυτοκίνητα, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα και ακολούθως μετέβαιναν σε ξενοδοχεία όπου εντόπιζαν δωμάτια, των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν και αφού εισέρχονταν σε αυτά, αφαιρούσαν κουτιά ασφάλισης αντικειμένων (safe box), χρήματα, ηλεκτρονικές συσκευές, προσωπικά αντικείμενα και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Οι δράστες προσήχθησαν στις 12 Οκτωβρίου 2018 το απόγευμα από αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση και ακολούθησε έρευνα σε διαμέρισμα που διέμεναν, κατά την οποία βρέθηκαν στη κατοχή τους και κατασχέθηκαν:
• 4 πλαστά δελτία ταυτότητας
• 2 πλαστά διαβατήρια
• 49 δισκία ναρκωτικών σκευασμάτων
• Πλήθος αντικειμένων που αποτελούν προϊόντα κλοπών

Από την αποδόμηση της εγκληματικής τους δραστηριότητας διαπιστώθηκε ότι κατά το τελευταίο πεντάμηνο πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης οι δράστες είχαν διαπράξει συνολικά 26 κλοπές και διαρρήξεις από δωμάτια τουριστικών καταλυμάτων στον Αρχάγγελο, την Ιαλυσό και την πόλη της Ρόδου.

Υπολογίζεται ότι η συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων και χρημάτων υπερέβαινε τις 25.300€