Ταλαιπωρούνται οι Παραδεισιώτες  από τη λειτουργία του αεροδρομίου της Ρόδου

Να υπάρξει συνεργασία με τη Fraport, για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους της κοινότητας από τη λειτουργία του αεροδρομίου, ζητά το τοπικό συμβούλιο Παραδεισίου.

Για το θέμα στάλθηκε ήδη επιστολή στην διοίκηση της Fraport, η οποία παράλληλα κοινοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών, τον υφυπουργό Τουρισμού, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στον Δήμαρχο Ρόδου και στους βουλευτές Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα,  στην επιστολή του προς τη  Fraport, ο πρόεδρος του Παραδεισίου κ. Βασίλης Σταυριανός, αναφέρει τα εξής:

“Κύριοι,
 Το νεοεκλεγέν Κοινοτικό Συμβούλιο του Παραδεισίου, υλοποιώντας μία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς τους κατοίκους του Παραδεισίου, σας αποστέλλει την παρούσα ανοικτή επιστολή, με την πεποίθηση ότι θα βρει ανταπόκριση και θα γίνει μια καλή αρχή για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή από τη δημιουργία του αεροδρομίου μέχρι σήμερα, δηλαδή:

1)   Σαν πρώτο αίτημά μας αμέσου εκτέλεσης χωρίς καμία αναβολή, είναι η ανακατασκευή του κοινοτικού παραλιακού δρόμου,  καθώς και του παρακαμπτηρίου περιφερειακού, μήκους περίπου 2,5 χιλιομέτρων, που κατέστρεψαν τα βαρέως τύπου οχήματα της κατασκευάστριας εταιρείας για την κατασκευή του πάρκινγκ του αεροδρομίου.

Έχουν γίνει σχετικά δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο της Ρόδου πριν από πολύ καιρό, χωρίς καμία ανταπόκριση εκ μέρους σας. Σας αναφέρουμε ότι οι δύο αυτοί δρόμοι είναι κοινοτικοί και κατασκευάστηκαν με χρήματα των κατοίκων του Παραδεισίου.

Επισημαίνουμε ότι η ανακατασκευή του καταστραφέντος οδοστρώματος επιβάλλεται να αρχίσει άμεσα, για λόγους ασφαλείας της κυκλοφορίας των οχημάτων διότι η ολοσχερής καταστροφή του  εγκυμονεί κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων που απευχόμεθα, όμως η πρόληψη είναι προτιμότερη από την οποιαδήποτε μεταγενέστερη παρέμβαση και για αυτό το λόγο επισπεύσαμε τη διαδικασία κοινοποίησης των προβλημάτων με την παρούσα επιστολή.

2)    Οι κατοικίες που βρίσκονται μόλις 40 μέτρα από τον διάδρομο τροχοδρόμησης, προϋπήρχαν της κατασκευής του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για αεροδρόμια εντός κατοικημένων περιοχών, υπάρχουν περιορισμοί στη λειτουργία του, όπως:

α)   Το αεροδρόμιο σταματά να λειτουργεί από ώρα 23:30 έως την 06:30 πρωινή.
β)   Τα αεροσκάφη θα πρέπει να έχουν σύγχρονους κινητήρες (λιγότερη όχληση) και να απαγορευτούν τα αεροσκάφη με παλιούς κινητήρες.

Υπάρχουν πάρα πολλές απαγορεύσεις στη λειτουργία του αεροδρομίου, οι οποίες αν εφαρμοστούν θα προκληθεί μεγάλη ζημιά στον τουρισμό και κατ’ επέκταση και στην Εταιρεία σας. 

Η χρήστρια εταιρεία πρέπει να μεριμνήσει για την εγκατάσταση οργάνων μέτρησης της ρύπανσης που προκαλεί η λειτουργία του αεροδρομίου στην καρδιά του οικιστικού ιστού, σε σχεδόν 4.000 ταλαιπωρημένων κατοίκων που ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και αν  η κατάσταση της υγείας μας καταστεί περισσότερο αφόρητη, δεν έχουμε άλλο δρόμο για την προάσπιση της ζωής μας, που είναι το μέγιστο αγαθό για τον άνθρωπο, από το να προσφύγουμε στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Του Ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.   

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ρόδος και η οικονομία της είναι συνυφασμένα απόλυτα με τον τουρισμό και σε καμία περίπτωση δε θα θέλαμε την αντιπαράθεση μαζί σας. Όμως θα πρέπει και η Εταιρεία σας να μην αποσκοπεί αποκλειστικά στο κέρδος αλλά να έχει υπόψη της ότι σε μία απόσταση αναπνοής από τον τροχόδρομο του αεροδρομίου, κατοικούν άνθρωποι,  οι οποίοι καθημερινά υποφέρουν από τη λειτουργία του.

Θα θέλαμε μια αγαστή συνεργασία προς όφελος δικό σας αλλά και των κατοίκων της περιοχής, γι’ αυτό θέλουμε τα αιτήματά μας να τύχουν σοβαρής μελέτης και κατανόησης από την Εταιρεία σας.

Σε αντίθετη περίπτωση σας κάνουμε γνωστό ότι η απόλυτη και  αιτιολογημένη παρέμβασή μας που προέρχεται από όλους τους κατοίκους του Παραδεισίου, δε θα είναι πάντοτε φραστική.

Για μας η επιβίωσή μας είναι αδιαπραγμάτευτη γι’ αυτό αξιώνουμε σεβασμό στα αιτήματά μας,  ώστε να πειστούμε ότι δε θα οδηγούνται σε αδιέξοδους δρόμους.

3)   Ζητάμε από την Εταιρεία σας να μας δοθεί επίσημα η Σύμβαση που έχει υπογραφεί από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ανάδοχο Εταιρεία λειτουργίας του αεροδρομίου «Διαγόρας». Σας υπενθυμίζουμε ότι η Σύμβαση για το αεροδρόμιο του Καστελίου στην Κρήτη (περιοχή Ηρακλείου) προβλέπει την απόδοση του 2% του τζίρου του αεροδρομίου ως αντισταθμιστικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής. Εμείς ουδέποτε έχουμε πάρει αντισταθμιστικά οφέλη για τη λειτουργία του αεροδρομίου.

4) Ζητάμε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  η οποία είναι καθ’ ύλη  αρμόδια για την
ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου, να συνδράμει στα δίκαια αιτήματά μας.

5) Αν και τα αιτήματά μας είναι πολλά και δίκαια, προς το παρόν δε συνεχίζουμε, αλλά όμως ζητάμε μια σύσκεψη άμεσα, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη, για να συζητήσουμε και να βρούμε λύση για όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν και μας ταλανίζουν για δεκαετίες.

Σε αναμονή της συνεργασίας μας, ευελπιστούμε στην επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων.      

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής
Κοινότητας Παραδεισίου
Βασίλειος Σταυριανού”