Σε 633 ανέρχονται οι ωφελούμενες οικογένειες του κοινωνικού παντοπωλείου Ρόδου

Δημοσιεύθηκε στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορούσε την έγκριση των εκθέσεων πεπραγμένων και των διαχειριστικών απολογισμών του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ρόδου για τις χρονικές περιόδους από 01/07/2018 έως και 31/12/2018 και από 01/01/2019 έως 30/06/2019.

Μεταξύ άλλων, στην απόφαση αναφέρονται τα εξής: «Τον Ιούνιο του έτους 2018 οι δικαιούχοι ανήλθαν τις 461 οικογένειες με συνολικό αριθμό ατόμων 1.094, εκ των οποίων τα 313 ήταν ανήλικα τέκνα και τον Δεκέμβριο του 2018 οι δικαιούχοι έφθασαν τις 502 οικογένειες με συνολικό αριθμό ατόμων τους 1.187, εκ των οποίων τα 345 ήταν ανήλικα τέκνα.

Το β΄ εξάμηνο του 2018 στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Π.Ε. Ρόδου προσφέρθηκαν συνολικά 62.376 τεμάχια τροφίμων από τα κάτωθι είδη:

Α. 52.036 τεμάχια είδη βασικής διατροφής: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, γάλα εβαπορέ, ντοματάκι ψιλοκομμένο, ντοματοχυμός, μακαρόνι σπαγγέτι, μακαρόνι κοφτό, κριθαράκι, ρύζι, φακές, φασόλια, αλεύρι, ζάχαρη και κοτόπουλο.

Β. 7.790 είδη για παιδιά (chips, γάλα εβαπορέ παιδικό, καραμέλες, κορνφλέικς, ατομικό κρουασάν, μαρμελάδα, μερέντα, μπισκότα, χυμουδάκια, βρεφική τροφή, βρεφικές πάνες κ.α.)

Γ. 3.532 άλλα είδη (αλάτι, αναψυκτικά, κονσέρβα θαλασσινών, τόνο, ρεβύθια, φάβα, φρυγανιές, κ.α.)

Κατά το διάστημα αυτό προσφέρθηκαν από επώνυμους όπως αναφέρονται κάτωθι, αλλά και από ανώνυμους συμπολίτες μας 13.518 τεμάχια τροφίμων. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μεγάλες χορηγίες επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, αλλά και μικρότερες ανθρώπων που, επίσης, επιλέγουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους προσφέροντας από το υστέρημα τους στους συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη.

Επίσης, κινηματογράφοι προσέφεραν ένα εισιτήριο κάθε μήνα στα ανήλικα τέκνα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς ακτοπλοϊκή εταιρεία προσέφερε ακτοπλοϊκά εισιτήρια δωρεάν για Σύμη – Πανορμίτη μετ’ επιστροφής σε όλους τους δικαιούχους του κοινωνικού παντοπωλείου.

Επιπλέον, από το Σεπτέμβριο του 2018 το Κοινωνικό Παντοπωλείο δεχόταν προσφορές σε καινούργια ή μεταχειρισμένα σε καλή κατάσταση ρούχα, τα οποία τοποθετούνταν σε ράφια ανάλογα με το νούμερο στην αίθουσα υποδοχής και μακριά από τα τρόφιμα, ώστε να επιλέγουν οι δικαιούχοι αυτά που χρειάζονται.

Μεγάλες ήταν και οι προσφορές σε σχολικά είδη και σε παιχνίδια τόσο από τους μαθητές του 1ου 9θέσιου πρότυπου πειραματικού δημοτικού σχολείου Ρόδου, όσο και από πολίτες και βιβλιοπωλεία που θέλησαν αν κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Τέλος, ο φούρνος της πόλης προσέφερε αρκετά συχνά ψωμιά και σφολιατοειδή.

Για την απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εξασφάλισε την προμήθεια προϊόντων για το έτος 2018-2019, με τις οποίες καλύπτονται ήδη οι πάγιες ανάγκες των ωφελουμένων παράλληλα με τις δωρεές, οι οποίες γίνονται από τη Ροδιακή κοινωνία.

Η διαχείριση του Κοινωνικού Παντοπωλείου κατά το β΄ εξάμηνο του έτους 2018 έγινε με τον τρόπο που αποτυπώνεται στον κανονισμό λειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου Ρόδου.

Επέκταση και σε άλλα νησιά
Επίσης, από τον Ιανουάριο του 2019 το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Π.Ε. Ρόδου επεκτάθηκε και διανείμει στις νήσους Σύμη, Χάλκη και Τήλο. 

Το Δεκέμβριο του 2018 είχαν ενταχθεί 502 οικογένειες στο κοινωνικό παντοπωλείο της Π.Ε. Ρόδου με συνολικό αριθμό ατόμων τους 1.187, εκ των οποίων τα 345 ήταν ανήλικα τέκνα. Μετά την επέκταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου στις νήσους Σύμη, Χάλκη και Τήλο οι οικογένειες έφθασαν τις 633 οικογένειες με συνολικό αριθμό ατόμων τους 1.513, εκ των οποίων τα 436 ήταν ανήλικα τέκνα.

Στη νήσο Ρόδο από 503 οικογένειες που είχαν ενταχθεί τον Ιανουάριο έφθασαν τις 579 τον Ιούνιο.
Στη νήσο Σύμη από 39 οικογένειες που είχαν ενταχθεί τον Ιανουάριο έφθασαν τις 43 τον Ιούνιο.
Στη νήσο Χάλκη από 8 οικογένειες που είχαν ενταχθεί τον Ιανουάριο έφθασαν τις 9 τον Ιούνιο.
Στη νήσο Τήλο εντάχθηκαν μόνο 2 οικογένειες.

Το α’ εξάμηνο του 2019 προσφέρθηκαν συνολικά 107.441 τεμάχια τροφίμων στους δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Π.Ε. Ρόδου από τα κάτωθι είδη:

Α. 94.839 τεμάχια είδη βασικής διατροφής: ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, γάλα εβαπορέ, ντοματάκι ψιλοκομμένο, ντοματοχυμός, μακαρόνι σπαγγέτι, μακαρόνι κοφτό, κριθαράκι, ρύζι, φακές, φασόλια, αλεύρι, ζάχαρη και κοτόπουλο.

Β. 7.196 είδη για παιδιά (chips, γάλα εβαπορέ παιδικό, καραμέλες, κορνφλέικς, ατομικό κρουασάν, μαρμελάδα, μερέντα, μπισκότα, χυμουδάκια, βρεφική τροφή, βρεφικές πάνες κ.α.)

Γ.  5.406 άλλα είδη (αλάτι, αναψυκτικά, κονσέρβα θαλασσινών, ρεβύθια, φάβα, φρυγανιές, κ.ά.).