Ν. Σαντορινιός: Πάρα πολλοί “στον αέρα” και στην Ελλάδα ελέω Thomas Cook

Πέραν του πλήγματος στις τουριστικές επιχειρήσεις και το ΑΕΠ από το «κανόνι» του Thomas Cook, ο διεθνής κολοσσός είχε πάρα πολλούς εργαζόμενους και συνεργαζόμενους στην Ελλάδα που πρέπει να υπάρξει μέριμνα γι’ αυτούς, τόνισε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός στο ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

Η κατάρρευση του Thomas Cook αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό τόσο διεθνώς όσο και για την Ελλάδα, είπε ο κ. Σαντορινιός, σημειώνοντας ότι στα Δωδεκάνησα, όπου εκλέγεται ο ίδιος «έχει πολύ μεγάλη και πολύχρονη παρουσία.

Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ δραματικά, γιατί έχει μεγάλο μερίδιο της τουριστικής αγοράς», ενώ όπως ανέφερε, «τους τελευταίους μήνες που υπήρχε πολύ μεγάλη κίνηση από τη συγκεκριμένη εταιρεία, τα ξενοδοχεία δεν έχουν πληρωθεί … πολύ μεγάλο μέρος του εισοδήματος των ξενοδοχείων, κατά συνέπεια και του ΑΕΠ, θα έχει μεγάλο πρόβλημα».

«Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει σχέδιο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, γιατί οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές», τόνισε ο ίδιος. «Έχουμε ήδη μία τουριστική περίοδο που στις “θερινές” περιοχές βαίνει προς το τέλος της, όμως έχουμε και τις “χειμερινές”, ορεινές περιοχές, όπου η τουριστική περίοδος ξεκινάει τώρα και τα πακέτα του Thomas Cook που έχουν κλειστεί είναι πολλά.

Πρέπει κατά συνέπεια να δοθούν άμεσα λύσεις», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τουρίστες που έχουν πιθανώς «εγκλωβιστεί» στη χώρα μας και θα πρέπει να γυρίσουν στις πατρίδες τους.

Όταν στο παρελθόν μικρότερες εταιρείες του κλάδου έχουν πτωχεύοντας προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις, η κατάρρευση του Thomas Cook, ίσως του δεύτερου παγκοσμίως σε μέγεθος φορέα του κλάδου μετά την TUI, όπως εκτίμησε ο ίδιος, δίνει το μέγεθος του προβλήματος που καλείται να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός και η κυβέρνηση.

Ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε και γενικά στον ρόλο του κράτους σε τέτοιες περιπτώσεις, που έχει πολλές πτυχές πέραν της καθαρά επιχειρηματικής, όπως η εργασία, ο κοινωνικός αντίκτυπος.

«Το κράτος οφείλει τουλάχιστον να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων, την αναπλήρωση των θέσεων … μία τέτοια εταιρεία έχει πάρα πολλούς εργαζόμενους και συνεργαζόμενους και στην Ελλάδα … και εδώ πρέπει να υπάρξει μέριμνα για αυτούς».