Νίκος Σεβαστάκης: «Ο Thomas Cook ήρθε στη Ρόδο και άλλαξε το νησί...»!

Νίκος Σεβαστάκης: «Ο Thomas Cook ήρθε στη Ρόδο και άλλαξε το νησί...»!

Νίκος Σεβαστάκης: «Ο Thomas Cook ήρθε στη Ρόδο και άλλαξε το νησί...»!

Pοδούλα Λουλουδάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2501 ΦΟΡΕΣ

Ο άνθρωπος που έφερε τον τουρ οπερέιτορ και επί 16 χρόνια τον εκπροσωπούσε αποκλειστικά, μιλά για τις ραγδαίες εξελίξεις

Είναι πολύτιμη αυτές τις μέρες η γνώση και οι πληροφορίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν δεκαετίες πριν, τότε που το σκηνικό διαμορφωνόταν στα τουριστικά δρώμενα του νησιού.

Ο Νίκος Σεβαστάκης, οικονομολόγος και ιδιοκτήτης Γραφείου Γενικού Τουρισμού, πέραν του ότι εκτός των άλλων, έφερε στη Ρόδο τους Ρώσους τουρίστες ήταν εκείνος που έφερε στη Ρόδο και εκπροσώπησε αποκλειστικά επί 16 χρόνια τον γίγαντα Thomas Cook, ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα για το νησί.

Τώρα που ο τουρ οπερέιτορ πτώχευσε, νύχτα χωρίς φεγγάρι, είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για την ιστορίατ ου Thomas Cook και τη σημερινή κατάσταση.

Οι εξελίξεις τρέχουν αυτή τη στιγμή, κάθε σχόλιο ή συμπέρασμα μπορεί να ξεπεραστεί την αμέσως επόμενη ώρα, αλλά η ιστορία είναι ιστορία και πρέπει να ειπωθεί.

Κύριε Σεβαστάκη, εκπροσωπούσατε επί 16 χρόνια αποκλειστικά τον Thomas Cook στη Ρόδο! Πώς έγιναν αυτές οι επαφές και άνοιξε μια τεράστια αγορά για το νησί μας, για να φέρει Άγγλους τουρίστες αρχικά;
Τον Thomas Cook στη Ρόδο τον έφερα εγώ, κατόπιν σοβαρών συστάσεων που μου
έδωσε ο Γιώργος Σπανός, ο νούμερο ένα Γραφείο Γενικού Τουρισμού «Hellas Tours and Hellas Cars». Ήταν στις αρχές του έτους 1980 οπότε και πήγαμε μαζί στη Βόρειο Αγγλία, στο Πετερμπόροου, όπου βρίσκονταν τα κεντρικά γραφεία του Thomas Cook και του Thomas Cook Money and Change. Εκεί, σε ένα τελετουργικό που κράτησε τέσσερις ολόκληρες ώρες, με κάθε επισημότητα και παρουσία των κορυφαίων στην πυραμίδα, υπέγραψα τις συμβάσεις εργασίας. Εκπροσωπούσα αποκλειστικά τον τουρ οπερέιτορ στη Ρόδο επί 16 χρόνια και τα γραφεία μας τότε αρχικά ήταν στην οδό Αμμοχώστου, στο κέντρο της πόλης.

Πάντα είχα μια απορία, κύριε Σεβαστάκη! Εσείς, ένας Κοσκινιάτης πώς και ονομάσατε το δικό σας Γραφείο Τουρισμού «Ialysos Travel»;
Δικαιολογημένη η απορία σας. Συνήλθαμε τότε, το 1972 που ξεκίνησα εγώ, καμιά δεκαπενταριά φίλοι, σχετικοί με το αντικείμενο για να βρούμε το όνομα. Τότε η σημερινή Ιαλυσός λεγόταν «Τριάντα», μην το ξεχνάτε αυτό και η Ιαλυσός ήταν η μία από τις τρεις αρχαίες πόλεις της Ρόδου. Αυτή λοιπόν είναι η απάντηση στο ερώτημά σας. Οι πρώτοι μου πελάτες ήταν από το Βέλγιο, υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και με σημαντικό αριθμό αφίξεων. Σύντομα ευτύχησα να αντιπροσωπεύω τους μεγαλύτερους πράκτορες από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, αλλά αυτά τα είπαμε αναλυτικά στη συνέντευξη που σας έδωσα και φιλοξενήσατε στην εφημερίδα σας, τις προηγούμενες ημέρες.

Για να ξαναγυρίσουμε στον μεγάλο τουρ οπερέιτορ που άνοιγε φτερά για τη Ρόδο, τι σήμαιναν αυτές οι δικές σας υπογραφές για το νησί, τότε;
Η Thomas Cook, έγινε η δύναμη που έδωσε νέα πνοή στα τουριστικά δεδομένα του νησιού της Ρόδου, με πελάτες αξιόλογους. Στο ξεκίνημα, έφερνε μόνο Άγγλους από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, αργότερα και μέχρι σήμερα κι από πολλές ακόμα χώρες.

Και στη συνέχεια, ο Thomas Cook διεύρυνε τη συνεργασία του με τη Ρόδο και πάλι μέσα από εσάς, επεκτείνοντας και στη Ρόδο τη δεύτερη εταιρεία της που ήταν χρηματοοικονομικής φύσης.
Ακριβώς! Μετά από επιτυχή συνεργασία 10 και πλέον χρόνων, με έντιμο και καθαρό τρόπο, υπέγραψα και δεύτερη σύμβαση με τον δεύτερο μεγάλο οργανισμό τους, το Thomas Cook Money and Change ο οποίος είχε τα τράβελ τσεκς, πιστωτικές κάρτες και ανταλλακτήρια χρημάτων. Ήμασταν το πρώτο γραφείο στη Ρόδο το οποίο εγκατέστησα λίγα μέτρα πιο μακριά, στα Εκατό Μαγαζιά, δίπλα στο πολυκατάστημα «Σακής». Για εμένα ήταν μία επιβράβευση για τη δουλειά δέκα χρόνων που προηγήθηκε και για τους τουρίστες μας απ΄ όλο τον κόσμο ήταν μία μεγάλη διευκόλυνση. Μεγαλώνοντας τις εργασίες μας εγκατασταθήκαμε πια στην οδό Αλεξάνδρου Διάκου, σε ένα μεγάλο νεόδμητο κτήριο μαζί με πολλούς συνεργάτες.

Σε ποιους ανήκε εκείνα τα χρόνια ο τουρ οπερέιτορ;
Ήταν καθαρά αγγλικός τουρ οπερέιτορ. Να σκεφτείτε ότι μόνο στο Λονδίνο είχε να λειτουργούν 560 γραφεία τα οποία διακινούσαν τουρίστες.

Πότε άλλαξε χέρια ο Thomas Cook;
Το 1996 εξαγοράστηκε από τον γερμανικό τουρ οπερέιτορ «Neckermann» και τότε όλο το προσωπικό που εργαζόταν στο «Ialysos Travel» και τα στελέχη, μεταφέρθηκαν στο γραφείο Γενικού Τουρισμού «Ζευς», του μακαρίτη σήμερα Παντελή Χαππίπη, ο οποίος εκπροσωπούσε το γερμανικό Neckermann. Αργότερα, κάποιοι ανταγωνιστές, χτύπησαν αλύπητα τις τιμές. Ο Neckermann απ΄ό,τι πληροφορήθηκα, έκανε την πρόταση στον Χαππίπη να αποδεχτεί τις τιμές που έδωσαν οι άλλοι, κι εκείνος δεν το δέχτηκε. Οι τιμές ήταν υπερβολικά χαμηλές. Ακολούθησε η συνέχεια που ξέρετε. Ο Χαππίπης, έχασε τον τουρ οπερέιτορ, έτσι έκλεισε το γραφείο του και τον χάσαμε κιόλας στη συνέχεια.

Ο Thomas Cook έγινε επομένως από το 1996 …. γερμανικός;
Του διατήρησε το όνομα και την έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για λόγους μονοπωλιακούς και τον εξαγόρασε από το 1996. Είχε και Σκανδιναβούς και Ιταλούς και απ’ όλες τις χώρες με ιδιοκτήτη το Neckermann.

Και γιατί τότε σ’ αυτή τη φάση να βοηθούσε οικονομικά η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας;
Εσύ το είπες αυτό!

Kάντε μας μια πρόβλεψη, πώς θα συνεχίσουμε και τι θα γίνει με τα φέσια;
Στο ξεκίνημα της επόμενης σεζόν ίσως πολλά δωμάτια να παραμείνουν αδιάθετα. Είναι πολύ νωρίς να πούμε κάτι για το μετά.

Παρόλα αυτά εγώ θα επιμείνω και θα σας ρωτήσω ξανά για το «μετά»!
Μετά, σίγουρα άλλοι θα εκμεταλλευτούν το μεγάλο αυτό κενό που δημιουργείται.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος