Απαιτούνται μέτρα  για τους κατοίκους των νησιών

Γράφει η Κατερίνα Γαβαλά
Πολιτευτής Δωδ/σου ΚΙΝΑΛ


Εδώ και μέρες παρατηρώ την επικαιρότητα και προσπαθώ να επεξεργαστώ την πραγματικότητα που αγγίζει τα νησιά μας και ομολογώ πως τόσο τα απανωτά χτυπήματα όσο και η ανέτοιμη αντιμετώπιση  της κυβέρνησης  με έχουν αφήσει χωρίς λόγια!

Ας ξεκινήσουμε με την, κατά τα φαινόμενα, άβουλη στάση απέναντι σε ένα μεταναστευτικό που γιγαντώνεται καθημερινά. Για λόγους που ξεφεύγουν από τα στενά σύνορα της χώρας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, άνθρωποι από τα πιο φτωχά και κατατρεγμένα μέρη της γης ψάχνουν μια καλύτερη τύχη στις χώρες της πλούσιας Δύσης...

Ίσως να μην έχουν αρκετή πληροφόρηση για να γνωρίζουν πως και εδώ τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά ή ίσως στα μάτια τους να είναι βασιλικά, σημασία έχει πως το ποσοστό του πληθυσμού των μεταναστών και προσφύγων αυξάνεται ραγδαία και πως κανείς, μα απολύτως κανείς δεν φαίνεται να έχει την ικανότητα να φωνάξει ένα ΦΤΑΝΕΙ, ΑΡΚΕΤΑ!!!

Και προφανώς όχι από απάνθρωπη και ρατσιστική διάθεση αλλά γιατί τα δεκάδες εκατομμύρια, αν όχι εκατοντάδες,  πληθυσμού που επιθυμούν να μεταναστεύουν απλώς δεν χωράνε στην Ευρώπη, πόσω μαλλον στην Ελλάδα!!!

Σε τι να πρωτοαναφερθώ, σε ένα σύστημα υγείας που δεν αντέχει, σε μια κοινωνική δομή που κοιτάζει «με νόημα» τον απολυταρχισμό εδώ και χρόνια, σε πόλεις συχνά χωρίς κατάλληλες υποδομές...

Πώς να κλείσουμε τα μάτια μας στο πρόβλημα που δημιουργείται στους Ευρωπαίους που βλέπουν τις δυνατότητές τους και το βιωτικό του επίπεδο να μειώνεται και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να «απορροφηθούν» οι ροές στην Ελλάδα, στα νησιά δηλαδή!!!

Και αναρωτιέμαι είναι ρεαλιστικό και εφικτό, αν και εφόσον όλοι οι Έλληνες το  επιθυμούσαμε, να σώσουμε ως μικρή Ελλάδα τα εκατομμύρια μεταναστών που μας επιλέγουν;

Δεν είναι λύση να βουλιάξουμε τα πλοία, όπως δεν είναι λύση να τους «φιλοξενήσουμε» όλους. Οι λύσεις βρισκονται στη διευθέτηση των διακρατικών διενέξεων, στην εκμετάλλευση του πλούτου των χωρών τους από τους ίδιους και στη  διανομή των πόρων μακριά από συμφέροντα που κανείς δεν τολμά να κατονομάσει.

Δεν ξέρω αν γίνονται τέτοιες κινήσεις σε υψηλό διπλωματικό επίπεδο αλλά σίγουρα εδώ στους κάτω ορόφους της καθημερινότητας δεν φαίνονται!!!

Και από αυτό το φλέγον θέμα που αγγίζει έμπρακτα όλους εμάς αφού κινδυνεύει ο τουρισμός μας, βασική πηγή εισοδήματος για τα Δωδεκάνησα, έρχεται η πτώχευση ενός κολοσσού του τουρισμού!

Ξενοδόχοι κυρίως, αλλά και ξενοδοχοϋπάλληλοι, προμηθευτές αλλά και πολλές άλλες επαγγελματικές φιγούρες που εξασφαλίζουν ένα εισόδημα από τον τουρισμό, θα περάσουν δύσκολες μέρες. Ο υπουργός Τουρισμού μίλησε για «προσπάθεια ανεύρεσης τρόπου στήριξης των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων», αλλά δεν αναφέρθηκε στους ανθρώπους που εργάζονται στις επιχειρήσεις αυτές.

Κύριε Υπουργέ,  σας ψήφισαν και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι κι ας τους λέγαμε εμείς διαφορετικά... Σας ζητώ να μας διαψεύσετε μη συρρικνώνοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα με αυτή την ευκαιρία!

Οφείλετε να περιορίσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών μας προς όλες τις κατευθύνσεις! Είναι απαραίτητο να διαφυλάξουμε τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη δυναμική και το μέλλον των ξενοδοχείων, να σταθούμε δίπλα σε όλους όσους, μεταφορικά και στην κυριολεξία, τροφοδοτούν και συντηρούν τον τουρισμό.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις για λύσεις στα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας πρέπει να ισχύσουν και όχι  όποιος τελικά αναλαμβάνει την εξουσία να ακολουθεί κανόνες επιβεβλημένους από ...άλλους.

Πρέπει να μιλήσουμε τώρα και όχι αύριο για συγκεκριμένα μέτρα. Παραδείγματος χάριν,. απαλλαγή από ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, φρένο στους πλειστηριασμούς των επιχειρήσεων με έδρα τα πληγέντα νησιά, παράταση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των πληγέντων εργαζομένων προς το Δημόσιο και αναστολή της καταβολής του τέλους διανυκτέρευσης και παρεπιδημούντων.

Οι προτάσεις μας είναι υλοποιήσιμες, αλλά δεν είμαστε εμείς κυβέρνηση!