Ένα μοναδικό υπερθέαμα με παραδοσιακούς χορούς στη Ρόδο

Ένα μοναδικό υπερθέαμα με παραδοσιακούς χορούς στη Ρόδο

Ένα μοναδικό υπερθέαμα με παραδοσιακούς χορούς στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 740 ΦΟΡΕΣ

Αύριο στις 8.30 μ.μ. στο Θέατρο της Μεσαιωνικής Τάφρου

Ένα υπερθέαμα που θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, καθώς και καταξιωμένους τραγουδιστές και μουσικούς, θα παρουσιάσουν οι σύλλογοι Θεσσαλών, Ηπειρωτών, Ρουμελιωτών, Θρακομακεδόνων, και Πελοποννησίων της Ρόδου, καθώς και το λύκειο Ελληνίδων Ρόδου «Εργάνη Αθηνά» στις 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Μουσικό αντάμωμα».

Οι σύλλογοι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ετοιμάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα, για το μεγάλο αυτό γεγονός που θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 το βράδυ αύριο με ελεύθερη είσοδο στο θέατρο της μεσαιωνικής τάφρου «Μελίνα Μερκούρη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο σύλλογος εθελοντών αιμοδοτών Ρόδου «Ο άγιος Εφραίμ» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του, ενώ θα διεξαχθεί λίγο πριν την έναρξή της και η 17η λαμπαδηδρομία του συλλόγου.

Για τη διεξαγωγή του μουσικού ανταμώματος σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου με την παρουσία του εντεταλμένου πολιτισμού Δωδεκανήσου Κάλλιστου Διακογεωργίου, των προέδρων των συλλόγων, του προέδρου της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Παναγιώτη Εγγλέζου, καθώς και μελών της διοίκησης του συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών Ρόδου.

Μάλιστα, ο κ. Διακογεωργίου έκανε λόγο για μία ξεχωριστή εκδήλωση, την οποία θα παρουσιάσει ο Χρήστος Μυλωνάς παρουσιαστής της εκπομπής «Από τόπο σε τόπο», ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση θα έχει ο Χρήστος Θεολόγος. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, θα κληθεί να παραβρεθεί και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για να ανάψει με τη φλόγα της λαμπαδηδρομίας των αιμοδοτών, τον βωμό που θα υπάρχει στη σκηνή του θεάτρου της τάφρου.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης και δύο μικρά κορίτσια η Αρετή-Κυρά Χριστοφή που θα τραγουδήσει, καθώς και η Ραφαέλα-Ρόζα Σπάρταλη που θα χορέψει. Οι τραγουδιστές και οι μουσικοί που θα συμμετάσχουν είναι ιδιαίτερα γνωστοί στους τόπους καταγωγής τους, γνήσιοι εκφραστές της λαϊκής παράδοσης και του παραδοσιακού τραγουδιού, ενώ οι χορευτές που θα πάρουν μέρος είναι μέλη των συλλόγων που συμβάλουν εθελοντικά στη εκδήλωση.

Μιλώντας στη συνέντευξη ο πρόεδρος των εθελοντών αιμοδοτών Ρόδου, Φιλήμονας Νικολάου έκανε γνωστό ότι από τον Άη Γιώργη άνω στις 7.30 θα γίνει το ξεκίνημα με αναμμένους πυρσούς, θα πραγματοποιηθεί δέηση και στη συνέχεια η πομπή θα κατευθυνθεί στο θέατρο της τάφρου, όπου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση, ενώ ο αντιπρόεδρος Γιάννης Φλεβάρης αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου είπε ότι επί τριάντα χρόνια ο σύλλογος προσφέρει στον συνάνθρωπο κάτι που σημαίνει «πολιτισμός», και τέλος το μέλος Παναγιώτης Κωνσταντάκης στάθηκε στη σημασία της κοινής εκδήλωσης των εθελοντών αιμοδοτών με το αντάμωμα, για να περάσει το μήνυμα του εθελοντισμού σε όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Παναγιώτης Εγγλέζος, κάλεσε το κοινό να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των διοργανωτών, των συλλόγων που είναι κομμάτι της κοινωνίας της Ρόδου, και ακολούθησαν οι πρόεδροι: του συλλόγου Θεσσαλών Ρόδου Γιάννης Γκουγκουστάμος, της αδελφότητας Ηπειρωτών Ρόδου Βασίλης Καψάλης, του συλλόγου Ρουμελιωτών Ρόδου Ιωάννα Αλαμπάνου, του συλλόγου Θρακομακεδόνων Ρόδου Μισαήλ Ανθόπουλος και του συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου Μαρία Παπαδοπούλου, που και εκείνοι με τη σειρά τους, αναφέρθηκαν στη σημασία του ανταμώματος και των μηνυμάτων της εκδήλωσης, ειδικά σε ό,τι αφορά τη διατήρηση και διάδοση της παράδοσης από κάθε γωνιά της χώρας.

Τέλος, η πρόεδρος του λυκείου ελληνίδων Ρόδου Φαίδρα Σπανού, αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα του φετινού τρίτου ανταμώματος και στη συμμετοχή όλων των παραπάνω συλλόγων που «υπηρετούν» ακούραστα τη λαϊκή παράδοση του τόπου τους στην περιοχή μας, και κατέληξε λέγοντας « είναι τιμή μας που υπηρετούμε τον λαϊκό πολιτισμό».

Στο μουσικό αντάμωμα θα συμμετάσχουν οι εξής καλλιτέχνες:
- Νίκος Φιλιππίδης: κλαρίνο
- Λευκοθέα Φιλιππίδη: τραγούδι
- Κώστας Φιλιππίδης: λαούτο
- Κώστας Κικίλης: βιολί
- Κώστας Μερετάκης: νταούλι
- Δημήτρης Μπουραντώνης: ακορντεόν
- Αντώνης Κυρίτσης: τραγούδι
- Παναγιώτης Λάλεζας: τραγούδι
- Ματίνα Μάστορα: τραγούδι

Διαβάστε ακόμη

Στον απόηχο του 4ου Μουσικού Φεστιβάλ «Ρόδος: Σταυροδρόμι Πολιτισμών και Συμπράξεων Μουσικών Σχολείων»

«Από τον Λόγο στην Εικόνα...» - Έκθεση μαθητικών εικαστικών έργων

Εκδήλωση για τα 109 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Συζήτηση με τη WWF για τις δασικές πυρκαγιές της Ρόδου την Τετάρτη στο ΕΚΡ

Ανοιχτή Εκδήλωση για το κοινό του έργου «Ελληνικές Έξυπνες πόλεις: Σύστημα Τηλεφροντίδας με ρολόι και βραχιόλι στο Δήμο Ρόδου»

Επιτυχώς ολοκληρώθηκαν η Ημερίδα Ενημέρωσης & το Τριήμερο Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας

Ομιλία του συγγραφέα Νικόλα Σμυρνάκη

Ημερίδα αφιερωμένη στον Νικ. Κόνσολα