Φωνή άπαξ εκφρασθείσα είναι αμετάκλητη

Η φωνή, η φωνή αυτή που πλανιέται στον αέρα και γίνεται τραγούδι… Πόσες φορές δεν μας έχει απασχολήσει μια φωνή για καλό ή για κακό και ύστερα κάπου χάθηκε…

Βεβαίως όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο τα πράγματα αλλάζουν και οι αναφορές σε οποιαδήποτε λογοτεχνικά στερεότυπα περιττεύουν.

Το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας λοιπόν άρχισε και γίνεται χαμός σε κάθε γκολ, το γκολ από κανονική ή μη θέση. Γι’ αυτό και οι φωνές από τους παράγοντες και τους προπονητές προς τη διαιτησία με τα όποια λάθη της στο ξεκίνημα, η αλήθεια είναι.

Τουλάχιστον όλοι όσοι τα βάζουν με τον συμπαθή αυτόν κλάδο έχουν δει πια τις καταστάσεις διαφορετικά. Ξέρουν πως όποιο λάθος γίνεται είναι ανθρώπινο και δεν καταλογίζουν δόλο, κάτι που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια με αποτέλεσμα η πειθαρχική επιτροπή κάθε βδομάδα να έχει πολύ δουλειά με τιμωρίες και ανακλήσεις δηλώσεων ή συγγνώμες μετά από απίστευτες ανακοινώσεις συλλόγων.

Vox semel emissa est irrevocabilis, έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι και μεταφράζεται στα ελληνικά ως: φωνή άπαξ εκφρασθείσα είναι αμετάκλητη. Γιατί δεν είναι μόνο τα γραπτά, τα οποία μένουν αλλά και οι όποιες δηλώσεις παραγόντων ή προπονητών κοιτώντας πρώτα την «καμπούρα» τους μετά τα λάθη των διαιτητών με ικανοποιούν ως φίλαθλο, ενώ δείχνουν σίγουρα πως κάτι αλλάζει.

Η φωνή όταν πλανιέται στον αέρα και είναι μέρος ή αύρα της λογικής καταλήγει να γίνει ένας ρυθμός αλλιώτικος κι εκφραστικός. Μάλλον η αλλαγή «φρουράς» παραγόντων φαίνεται πως συμβαδίζει με το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Και μην ξεχνάμε ότι πρόκειται γι’ ανθρώπους της καθημερινότητας με αγάπη για το άθλημα και όρεξη να προσφέρουν οικονομικώς σε εποχές δύσκολες.

Έτσι, το κάθε λάθος (επαναλαμβάνω ανθρώπινο) από τον κάθε διαιτητή μετράει για πλήγμα στην προσπάθεια έως την επίτευξη του αρχικού στόχου της διάκρισης. Πολλές φορές οι φωνές έχουν κι ευεργετικά αποτελέσματα, αν είναι οι αρμόδιοι να επιληφθούν επί σημαντικών θεμάτων και να αλλάξουν τα δεδομένα προς το καλύτερο.

Ωραία είναι λοιπόν η …οχλαγωγία για το δίκαιο και χωρίς υπόνοιες για παιχνίδια …άλλα. Οι φωνές θ’ ακούγονται σίγουρα έως τον ερχόμενο Απρίλη, ίσως και περισσότερο… 

ΤΣΑΜΠΙΚΟΣ ΠΑΤΣΑΪΣ