Σε απόγνωση βρίσκονται πολλοί επιχειρηματίες σε Ρόδο και Κω

Ακόμα μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία που προκαλείται στον τουριστικό κόσμο της Ρόδου, μετά την πτώχευση και του Thomas Cook Γερμανίας κάτι που για πολλούς ήταν αναμενόμενο, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχε η εκτίμηση ότι κάτι θα μπορούσε να γίνει ώστε να διασωθεί. 

Δυστυχώς την ίδια πορεία είχε και ο Thomas Cook Αυστρίας που εντάχθηκε σε καθεστώς αφερεγγυότητας αλλά και Ολλανδίας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι το ντόμινο της κατάρρευσης θα συμπαρασύρει και άλλα τμήματα του άλλοτε κραταιού τουριστικού οργανισμού, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το σκέλος της Γαλλίας ζήτησε από το εμπορικό δικαστήριο προστασία από τους πιστωτές.

Το οικονομικό άνοιγμα και τα χρέη προς τα ξενοδοχεία μεγαλώνουν όλο και περισσότερο κάνοντας πιο δυσμενή την κατάσταση, αν και στην πλέον δύσκολη θέση φαίνεται να βρίσκονται τα 39 ξενοδοχεία που είχαν αποκλειστική συνεργασία με τον Thomas Cook και τα οποία δεν έχουν άλλες πηγές εσόδων.

Απαλλαγή φόρου διαμονής
Όπως έγινε γνωστό, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαλλάσσονται από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής τα ξενοδοχεία, που είχαν συμβληθεί με τον Thomas Cook για το διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 2019.

Σκοπός της ρύθμισης, όπως τονίζεται, είναι να μην υποστούν βλαπτικές συνέπειες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα της χώρας μας και να μην επιβαρυνθούν οι διαμένοντας τουρίστες που είχαν συμβληθεί με την εν λόγω εταιρεία.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το επόμενο διάστημα, το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, που υφίστανται ζημιές από την πτώχευση του Thomas Cook.

Νέες διαπραγματεύσεις
Όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», σε κάθε περίπτωση οι ξενοδόχοι δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα που έβγαλε το μίνι υπουργικό συμβούλιο που έγινε προχθές αργά το βράδυ και αναμένουν και άλλα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την πτώχευση του Thomas Cook. Ωστόσο, θα επανέλθουν μόλις λάβουν τα στοιχεία από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να γνωρίζουν ακριβώς το ύψος των οφειλών. 

Όπως επισημαίνει, εκτός από τις υπάρχουσες οφειλές, οι ξενοδόχοι που συνεργάζονταν με τον tour operator κάθονται κυριολεκτικά σε «αναμμένα κάρβουνα» αναφορικά και με τα συμβόλαια που είχαν για τη σεζόν του 2020 και τα οποία ακυρώθηκαν. Στον διεθνή Τύπο κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες ότι για το μερίδιο του βρετανικού Thomas Cook ενδιαφέρονται άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι. Εφόσον οι πληροφορίες επαληθευτούν τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα κενά δωμάτια των ξενοδοχείων, με τους ξενοδόχους όμως να είναι σε μειονεκτική θέση.

 Σε περίπτωση που κλείσουν νέες συμφωνίες με χαμηλότερες τιμές από τις προϋπάρχουσες που αναφέρονταν στα συμβόλαια με τον Thomas Cook είναι εξαιρετικά πιθανό να συμπαρασύρουν και άλλα συμβόλαια για μελλοντικές σεζόν, σε μεγάλο μέρος ξενοδοχείων που λειτουργούν με all inclusive. Μάλιστα, όπως επεσήμανε παράγοντας της αγοράς στη «Ναυτεμπορική», η κατάρρευση του Thomas Cook στέλνει μήνυμα στον ελληνικό τουρισμό για διαφοροποίηση του προϊόντος που πουλάει, το οποίο στη συντριπτική του πλειονότητα είναι το «ήλιος και θάλασσα».

1500 έφυγαν  από Ρόδο και Κω  
«Υπάρχει οργανωμένο πλάνο που έχει τεθεί σε λειτουργία μετά την πτώχευση του Thomas Cook». Αυτό δήλωσε χτες στην ΕΡΤ, η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στη Ρόδο, Ράνια Κοσιώρη.
«Στην Κω υπάρχει ένα μεγάλο κλιμάκιο από τη Βρετανική Πρεσβεία που βοηθά στην ομαλή αναχώρηση των τουριστών» δήλωσε, προσθέτοντας ότι συνολικά αναχώρησαν για τις χώρες τους 500 τουρίστες από Κω και 700 από Ρόδο.

Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν αναχωρήσει οι περισσότεροι τουρίστες.
Η υποπρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας αναφέρθηκε στη συμπαράσταση τόσο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου, όσο και των ξενοδόχων που συνδράμουν στην προσπάθεια. «Δεν είχαμε καμία περίπτωση εκβιασμού τουριστών να πληρώσουν, τόνισε, όπως έγινε σε άλλες χώρες».
Σ’ ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με την Thomas Cook είπε πως μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων θα δοθούν οι αποζημιώσεις που προβλέπονται.

Φόβοι για το… “φέσι”!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πάντες τελούν εν αναμονή του απολογισμού που θα γίνει από το υπουργείο για το συνολικό χρέος των ξενοδοχείων και σε ό,τι αφορά την περιοχή μας να δούμε αν τελικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της αγοράς για 150 εκατομμύρια ευρώ συνολικά σε Ρόδο και Κω.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», τα 250 έως 500 εκατ. ευρώ που ανέφερε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων είναι μια –προφανώς πρώτη και όχι ακριβής– εκτίμηση για τα οφειλόμενα από διανυκτερεύσεις που έγιναν και δεν θα εισπράξουν οι Ελληνες ξενοδόχοι που συνεργάζονται με τον πάλαι ποτέ παγκόσμιο ηγέτη των tour operators. Οσο περνούν οι ώρες και συγκεντρώνονται στοιχεία, ενισχύεται η πεποίθηση ότι το «φέσι» που αφήνει ο Thomas Cook είναι πάνω από το κατώτατο όριο της αρχικής εκτίμησης. Ωστόσο, ο τελικός απολογισμός θα πρέπει να λάβει υπόψη και τα εξής:

Πάρα πολλοί ξενοδόχοι έχουν κλείσει συμβόλαια με τον Thomas Cook και για την επόμενη χρονιά. Ξαφνικά βρίσκονται μετέωροι, με άδειο βιβλίο κρατήσεων και σε αναζήτηση άλλων tour operators, οι οποίοι πιθανότατα θα ζητήσουν καλύτερους όρους για να φέρουν τουρίστες στα ξενοδοχεία τους.

Ρίχνοντας τις τιμές αυτοί, θα υποχρεώσουν και τους άλλους ξενοδόχους να αλλάξουν τα τιμολόγιά τους για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί. «Κανένας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος, ακόμη κι αν δεν έχει άμεση συνεργασία με τον Thomas Cook», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Οι μεγάλοι tour operators έπαιζαν τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο χρηματοδότη κάποιων ελληνικών ξενοδοχείων. Τους προπλήρωναν ένα μέρος των κρατήσεων, με τον όρο να προχωρήσουν εργασίες αναβάθμισης των μονάδων. Στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών κάποιοι πήραν δάνεια, τα οποία τώρα καλούνται να αποπληρώσουν χωρίς να υπάρχει η συμπεφωνημένη ροή χρηματοδότησης από τον Thomas Cook.

O βρετανικός tour operator έφερνε 2,5-3 εκατ. τουρίστες ετησίως στη χώρα μας. Δεν είναι αυτονόητο ότι οι άλλοι tour operators, όπως η TUI, θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν άμεσα τον Thomas Cook, ώστε να φέρουν αυτόν τον αριθμό τουριστών την επόμενη σεζόν. Η αβεβαιότητα κλιμακώνεται, καθώς υπεισέρχεται και ένας άλλος παράγοντας που θα επισωρευθεί και θα διαμορφώσει τη συμπεριφορά των Βρετανών τουριστών: το Brexit, το πόσο άτακτο θα είναι και πόσο θα επηρεάσει την αγγλική λίρα και την αγοραστική τους δύναμη.

Η κατάρρευση της βρετανικής Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει τις θυγατρικές της ή και υπεργολάβους της, εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν. Βέβαια, βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για διάσωση θυγατρικών του tour operator. Η σκανδιναβική θυγατρική ενημέρωσε προχθές Έλληνες ξενοδόχους με τους οποίους συνεργάζεται ότι συνεχίζεται κανονικά η δραστηριότητά της και ισχύουν πλήρως οι συμφωνίες που έχει συνάψει μαζί τους. Προς το παρόν τουλάχιστον, συνεχίζει τη δραστηριότητά της και η γερμανική θυγατρική Condor.

Στην αναμονή για πακέτο μέτρων στήριξης
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική να ανακοινώσει άλλα μέτρα, δεδομένου μάλιστα ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το μέγεθος της ζημίας. Προχθές, το υπουργείο Οικονομικών προώθησε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την κατάρρευση του Thomas Cook, για την περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου. Ωστόσο, πρόκειται για ασπιρίνη, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου. Οι φορείς της τουριστικής αγοράς ζήτησαν να απαλλαγούν οι ξενοδόχοι από την καταβολή του ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο «φέσι» του Thomas Cook, αλλά το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να μη συμφωνεί, καθώς δεν θέλει να δημιουργηθεί ένα προηγούμενο το οποίο θα υποχρεώνει το κράτος να διαγράφει ΦΠΑ σε κάθε χρεοκοπία επιχείρησης στο μέλλον.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσσιος ζήτησε την εφαρμογή της ΠΟΛ του 2015, καθώς με αυτήν δόθηκε άμεσα λύση στο παρελθόν, όταν αντίστοιχα είχαν πτωχεύσει μεγάλοι tour operators από τη Ρωσία. «Χωρίς δικαστική απόφαση, προσκομίζεις τιμολόγια στην Εφορία για να μην πληρώσεις ΦΠΑ σε λεφτά που δεν θα εισπράξεις ποτέ και να μη χρεωθείς στα έσοδά σου για τον φόρο που θα προκύψει από ανείσπρακτα χρήματα», είπε. «Είναι πολύ εύκολο να μετρηθεί η ζημία για τον ξενοδόχο. Μόνο με την απλή καταβολή των τιμολογίων στις αρμόδιες αρχές, θα αποδειχθεί το ποσό που δεν θα εισπράξει από τον Thomas Cook, αλλά θα υποχρεωθεί να πληρώσει ΦΠΑ, αν δεν ληφθεί πολιτική μέριμνα», υποστήριξε.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγεθος του πλήγματος για κάποιους ξενοδόχους εκτιμάται ότι θα είναι μη αναστρέψιμο, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τον Thomas Cook. Σημειώνεται ότι ο καταρρεύσας tour operator τούς αφήνει απλήρωτους τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ένα τρίμηνο κατά το οποίο για πολλούς είναι πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους. Σε άλλους η επίπτωση είναι μικρότερη. Για παράδειγμα, σε έναν από τους μεγάλους ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους, ο Thomas Cook φέρεται να αφήνει απλήρωτες οφειλές ύψους 7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, ωστόσο, αποτελεί κάτι λιγότερο από το 5% του τζίρου του, ποσοστό σημαντικό, αλλά όχι ικανό για να απειλήσει τη βιωσιμότητά του.