Σε απεργία στις 2 Οκτωβρίου καλεί τους εργαζόμενους το Εργατικό Κέντρο

Την απόφαση που πήρε η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου (ΕΚΡ) στις 19 Σεπτεμβρίου για να προκηρύξει απεργιακή κινητοποίηση την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσαν επίσημα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες μέλη της, διά του Προέδρου κ. Σάββα Χατζησάββα, και απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετάσχουν.

Δήλωσε, συγκεκριμένα, ο τελευταίος: «Είναι μία απόφαση που πήραμε συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα και σε συνεννόηση με τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα εργατικά κέντρα της χώρας και της Ομοσπονδίας, εκτιμώντας και έχοντας την πληροφόρηση ότι το νομοσχέδιο που αφορά την ανάπτυξη αλλά στην ουσία είναι εργασιακό νομοσχέδιο, θα εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα και η ψήφισή του δεν αναμένεται να είναι πριν από τις 15 Οκτωβρίου».

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι το προηγούμενο διάστημα, με ευθύνη των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, και τα δύο συνέδρια της ΓΣΕΕ διαλύθηκαν βίαια και δεν μπόρεσε έτσι το τριτοβάθμιο όργανο, ακόμα και μέχρι σήμερα, να έχει εκλεγμένη Διοίκηση η οποία να μπορεί και να προκηρύσσει απεργίες και να υπογράφει Συλλογικές συμβάσεις.

Έχοντας αυτό σαν δεδομένο, όπως είπε, είναι δύσκολο να συντονιστούν σε επίπεδο β’ βάθμιων οργάνων, αφού δεν είναι εύκολη η προκήρυξη μίας απεργίας, μια και θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις με νόμιμο τρόπο, να κοινοποιηθούν εξώδικα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, προκειμένου να είναι οι απεργίες νόμιμες και να μην κηρύσσονται παράνομες. 

Έτσι, επέλεξαν το δρόμο της καλής προετοιμασίας και της απόφασης που να δικαιώνει τους εργαζόμενους για να είναι η απεργία όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Είπε, ακόμη, ότι τα συνδικάτα, τουλάχιστον εκείνα που λειτουργούν με δημοκρατικό τρόπο και ένα από αυτά είναι και το ΕΚΡ, δεν δέχονται ούτε υποδείξεις ούτε έχουν εξαρτήσεις κομματικές, κυβερνητικές, κομματικές και οι αποφάσεις που παίρνουν κάθε φορά έχουν μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εργαζομένων.

Για το νομοσχέδιο που είναι υπό ψήφιση, ο Πρόεδρος του ΕΚΡ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους της περιοχής μας και, αν τελικά ψηφιστεί ως έχει, τα αποτελέσματά του θα τα δούμε το επόμενο διάστημα, ιδίως την επόμενη τουριστική περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο νομοσχέδιο, επαναφέρει τον θεσμό των ενώσεων προσώπων και των επιχειρησιακών συμβάσεων, όσο αφορά στην ισχύ τους σε σχέση με τις κλαδικές. Πάμε, δηλαδή, πίσω στο 2015 όπου δίνονταν καθημερινές μάχες με το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων για να ακυρώνουν τις ενώσεις προσώπων «μαϊμού» που στήνονταν στα ξενοδοχεία, όπως είπε.  

Ακόμη, με το νομοσχέδιο αυτό δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επιχείρηση να πληρώνει τους εργαζόμενους με διαφορετικό τρόπο ενώ δίνει το δικαίωμα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι ατομικές αλλά και οι συμβάσεις των ενώσεων προσώπων να είναι ισχυρότερες από τις τοπικές κλαδικές αι από τις πανελλήνιες κλαδικές συμβάσεις, και επιπλέον δεν αναγνωρίζει την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Από την άλλη πλευρά, η μετενέργεια παραμένει στους τρεις μήνες και δεν επεκτείνεται στους έξι και από εκεί και πέρα καταργείται στην ουσία το δικαίωμα των σωματείων να προσφεύγουν στη διαιτησία όταν οι διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, αφού ο νέος νόμος βάζει τόσες προϋποθέσεις που την καταστούν απαγορευτική. 

«Γυρίζουμε, λοιπόν, ξανά στις εποχές του μνημονίου ενώ δεν υπάρχει μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΚΡ ενώ ανέφερε ως αρνητικό το γεγονός ότι ο μοναδικός Υπουργός που παρέμεινε στη θέση του, δηλαδή στο ίδιο χαρτοφυλάκιο από τις κυβερνήσεις προηγούμενων ετών είναι ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης «ο οποίος έχει γνωστές απόψεις, φαίνεται να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, ο άνθρωπος δηλαδή της εργοδοσίας», όπως είπε ο κ. Χατζησάββας.

Απέναντι σ’ αυτή τη λογική αντιδρούν απεργώντας και κάλεσε όλα τα Σωματεία της δύναμης του ΕΚΡ να πάρουν μέρος στην απεργία στις 2 Οκτώβρη ώστε να έχουν μία δυναμική απάντηση σε όλα όσα απεργάζεται η κυβέρνηση εναντίον των εργαζομένων.

Για την περιοχή μας είναι πολύ σημαντικό, είπε ο κ. Χατζησάββας, το ζήτημα αυτό αφού φαντάζεται κανείς τι θα γίνει του χρόνου με τη λήξη της σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων για την οποία είπε ότι θα δώσουν μάχη για να υπογραφεί και για να εφαρμοστεί.

Και δήλωσε: «Νομίζω ότι εδώ στην περιοχή μας θα πρέπει όλοι να σκύψουμε πάνω από το πρόβλημα. Ανεξάρτητα το τι θα πει η κυβέρνηση, θα πρέπει τοπικά να αντιμετωπίσουμε με άλλο μάτι τις δικές μας εξελίξεις και τους δικούς μας σχεδιασμούς και θα προσπαθήσουμε το επόμενο διάστημα, όποια και αν είναι η εξέλιξη, να υπάρχουν συμβάσεις στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν Ενώσεις προσώπων ακόμα και αν θεσμοθετηθούν. Εάν τολμήσουν να εφαρμόσουν τις Ενώσεις προσώπων και το επόμενο διάστημα θα μας βρουν μπροστά τους και θα δουν την αποτελεσματικότητα της δικιάς μας αντίδρασης».

Σήμερα, Πέμπτη, συγκαλείται γενικό συμβούλιο του ΕΚΡ, δηλαδή θα κληθούν όλα τα Σωματεία-μέλη της Διοίκησης του ΕΚΡ να συμμετέχουν για να οργανώσουν με τον καλύτερο τρόπο την απεργία. Ήδη, το ΕΚΡ παίρνει όλα τα οργανωτικά μέτρα  που απαιτούνται, θα κάνουν περιοδεία και σε χώρους δουλειάς για να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους ώστε να έχει επιτυχία η απεργία. Και είπε στη συνέχεια ο κ. Χατζησάββας:

«Έγινε χθες (σ.σ. προχθές) μία απεργία από συγκεκριμένες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα. Θέλω να πω ότι εμείς σεβαστήκαμε τις αποφάσεις των υπόλοιπων β’ βάθμιων οργανώσεων, παροτρύναμε τα σωματεία-μέλη μας, που είναι μέλη αυτών των Ομοσπονδιών, να συμμετέχουν σ’ αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Καμία απεργία δεν είναι χαμένη, κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος, όμως και κανένας αγώνας δεν είναι αποτελεσματικός αν δεν αποφασίζεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και αποφασίζεται πίσω από κλειστά κομματικά γραφεία ή παρατάξεις οι οποίες δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να υπογράφουν συμβάσεις ούτε να προκηρύσσουν απεργίες».

»Θέλω να πω, δηλαδή, ότι το ΠΑΜΕ..κάνει συνέχεια μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα. Είτε επικαλείται τις δικές μας συμβάσεις, τις καταγγέλλει όταν νομίζει ότι δεν τους ικανοποιούν αλλά στην ουσία τις επικαλείται κάθε φορά που έχει πρόβλημα, έρχεται πίσω από εμάς και εκλιπαρεί να προκηρύξουμε εμείς τις απεργίες, να πάρουμε εμείς δηλαδή το νομικό κόστος και τη νομική ευθύνη της προκήρυξής τους και εκ των υστέρων έρχεται να μας κατηγορεί ή να μας καταγγείλει είτε για απεργοσπασία είτε για εργοδοτικό συνδικαλισμό, είτε για κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Εμείς στη Διοίκηση του ΕΚΡ και τα Σωματεία, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, δεν είναι κυβερνητικοί, δεν είναι εργοδοτικοί, δεν είναι απεργοσπάστες. Άλλοι είναι φερέφωνα και ενεργούμενα συγκεκριμένου  πολιτικού φορέα ο οποίος παίζει στις πλάτες των εργαζομένων τα δικά του παιχνίδια. Στη Ρόδο δεν επιτρέπουμε να παιχθούν παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομένων για να εξυπηρετηθούν οι επιδιώξεις κάποιων».

Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι η  αύξηση του επιδόματος ανεργίας, όπως και η επιμήκυνση της διάρκειας της χορήγησής του, η στελέχωση με προσωπικό της Επιθεώρησης εργασίας καθώς και η δημιουργία τεχνικής επιθεώρησης στη Ρόδο, η στελέχωση του νοσοκομείου, η καταβολή των δεδουλευμένων στη Euromedica. Ακόμη, στηρίζουν τους εργαζόμενους του καζίνου και το Σωματείο που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία, απηύθυνε τέλος και ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Θανάσης Σταμούλης