Η ΠΟΞ ζητάει μετρήσιμη στήριξη για τα ξενοδοχεία

Η ΠΟΞ ζητάει μετρήσιμη στήριξη για τα ξενοδοχεία

Η ΠΟΞ ζητάει μετρήσιμη στήριξη για τα ξενοδοχεία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 183 ΦΟΡΕΣ

Μέτρα ουσιαστικά και κυρίως μετρήσιμα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που κλυδωνίζονται επικίνδυνα, μετά την κατάρρευση του Thomas Cook ζητά από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. (ΠΟΞ)

«Το θέμα είναι εθνικό και ανάλογα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί» σχολίασε χθες στον Sky ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσσιος. «Ή στηρίζουν το 25% του ΑΕΠ ή μας αφήνουν μόνους μας και κλείνουμε τα ξενοδοχεία» τόνισε και πρόσθεσε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος αφεληνισμού των καταλυμάτων εξαιτίας των δανείων που έχουν λάβει οι ιδιοκτήτες τους.

Όσο για τις οικονομικές ζημιές τόνισε πως η πρώτη εκτίμηση δείχνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ζημιά για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Ωστόσο, το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολο του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500.000.000 ευρώ. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην Κρήτη. Για τα ξενοδοχεία της Ρόδου η ζημιά υπερβαίνει τα 50 με 60 εκατ. ευρώ, ενώ ζημιές ύψους 50 εκατ. ευρώ έχουν προκληθεί και στα ξενοδοχεία της Κω, όπως υπολογίζει η ΠΟΞ.

Ήδη, όπως ανέφερε ο κ. Τάσσιος έχει ξεκινήσει από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος η αποτίμηση της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις του τομέα με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας και την αποστολή ερωτηματολογίων, στα οποία τα μέλη θα πρέπει να δηλώσουν τις απώλειες από την κατάρρευση του Thomas Cook.

«Είναι εύκολο να έχουμε τα στοιχεία που αφορούν την οικονομική ζημιά που υπέστησαν τα ξενοδοχεία. Τόσο εύκολο θα έπρεπε να ήταν και για την κυβέρνηση να έχει δώσει λύση στο πρόβλημα από την περασμένη Δευτέρα. Είναι αναγκαίο να δοθεί ένας μήνας παράταση για τις οφειλές προς το δημόσιο. Είναι το πιο σημαντικό βήμα γιατί οι υποχρεώσεις τρέχουν και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι ειδικά σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ. Ακολουθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα επιβίωσης στους ξενοδόχους.

Αυτό όμως δεν το έχουν καταλάβει στην κυβέρνηση. Επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός γιατί η προσέγγιση τους δεν είναι η σωστή. Εδώ δεν τίθεται θέμα επιβίωσης απλά αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος αφελληνισμού των ξενοδοχείων», δήλωσε ο κ. Τάσσιος.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ήδη από την κυβέρνηση ο κ. Τάσσιος δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε καν την πρόταση για τον φόρο διαμονής. Εμείς είμαστε εισπράκτορες υπερ του κράτους.Ουδείς κερδίζει κάτι από αυτό. Για τον φόρο διαμονής θα διαμορφωθεί άλλη πρόταση.Δεν λέμε κάτι εξωπραγματικό.

Υπάρχει δεδικασμένο. Το 2013 και 2014 με τις πτωχεύσεις των Ρωσικών τουριστικών οργανισμών το κράτος είχε απαλλάξει από τον ΦΠΑ τις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από πτώχευση μεγάλου τουριστικού οργανισμού χωρίς δικαστική απόφαση. Επίσης, θέλουμε να μην μετρήσουν οι αφίξεις αυτές σαν έσοδα στη φορολογική δήλωση της επιχείρησης. Αυτό έπρεπε να είχε γίνει χθες. Διαφορετικά να δώσουν ένα μήνα αναστολή πληρωμών».

Διαβάστε ακόμη

Το top - 10 των ξένων αγορών για τον ελληνικό Τουρισμό

Όλγα Κεφαλογιάννη: Τουρισμός και Πολιτισμός καθορίζουν την Ελλάδα

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το υπ. Τουρισμού έχει για πρώτη φορά κονδύλια για να αναπτύξει την τουριστική προσφορά

Οι αεροπορικές στη μάχη της Ελλάδας

Έως και 20.000 Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά αυτή την εβδομάδα

Jobmatch: Πώς θα λειτουργεί η νέα εφαρμογή για την κάλυψη των κενών θέσεων στον Τουρισμό

Επανασυστήνεται η Επιτροπή Αεροπορικού Τουρισμού

Στις τρεις πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε ξενοδοχειακές επενδύσεις η Ελλάδα το 2023