“1ο Rhodes Agora”: Εργαστήριο Διαλεκτικής Νοημοσύνης

Η πρότυπη διοργάνωση “Rhodes Agora” ξεκινά για πρώτη φορά από το νησί μας την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, έχει τη μορφή Εργαστηρίου Διαλεκτικής Νοημοσύνης, και θέμα «Αυτοβελτίωση 2.0 - Από την Ομάδα στο Άτομο».

Σκοπός του “1ου Rhodes Agora” είναι να λειτουργήσει ως πρότυπο πειραματικό πεδίο βιωματικής μάθησης και ανάπτυξης πολύτιμων διαλεκτικών δεξιοτήτων, καθώς και να αξιοποιήσει δημιουργικά την Ομάδα στη διαχείριση θεμελιωδών ερωτημάτων με αφετηρία το άτομο. 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε κοινούς συλλογισμούς, συνδιαλέξεις και διάδραση, να συμμετάσχουν σε δομημένα και εναλλακτικά μοντέλα δημιουργικού διαλόγου, να μοιραστούν εμπειρίες και απόψεις με γνωστούς και αγνώστους που θα βρίσκονται ανάμεσά τους, και να συνδιαμορφώσουν πρώτοι τον τοπικό χαρακτήρα των συναντήσεων “Rhodes*Agora”.

Εισηγητές
O Πέτρος Πολυχρόνης, παιδοψυχίατρος, διευθυντής Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου, και o Κωνσταντίνος Παπαχριστόπουλος, Δρ. Εργασιακής – Οργανωσιακής Ψυχολογίας. 

Συμμετέχουν:
Θάνος Βερέμης (Ιστορικός), Γιάννης Ζουγανέλης (Μουσουργός), Μάκης Προβατάς (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας), Δημήτρης Τριανταφύλλου (Διεθνολόγος), Κώστας Καρπούζης (Παιδαγωγός Υπολογιστών), Nelly Watson (ειδικός Τεχνητής Νοημοσύνης), Αντώνης Ρεπάνας (Δημοσιογράφος).

Γιατί Agora;
Ο όρος «Αγορά»  αποτελεί ορόσημο στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού. 

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ορίζεται ένας κοινός τόπος συνάντησης μελών μιας κοινωνίας με σκοπό τη συναλλαγή αγαθών, υλικών και άυλων, που οδήγησαν τον Άνθρωπο στις πιο φωτεινές στιγμές της ιστορίας του. 

Στον ανοικτό χώρο της Αγοράς κάθε οικισμού και αστικού κέντρου ήταν που πρώτα ξεκίνησε η συναλλαγή προϊόντων και ιδεών που θεμελίωσαν τη φιλοσοφική και επιστημονική σκέψη, τη δημοκρατική διακυβέρνηση, την ανθρωποκεντρική κοινωνία.

Στις πλατείες των Αγορών ήταν, όπου γεννήθηκε, διαμορφώθηκε και προσδιορίστηκε η δημόσια σφαίρα, η γενέτειρα του πολιτισμικού κώδικα που διέπει τις ζωές μας έως και σήμερα.
 


Στις ημέρες μας, επιφαινόμενα τεχνολογικής εξέλιξης και οικονομικής ανάπτυξης σταδιακά μετατρέπουν αυτή τη δημόσια σφαίρα από ανοικτή Αγορά οικονομικών και ιδεολογικών συναλλαγών, σε κλειστό πεδίο αδιάλλακτων και αυθαίρετων συσχετισμών. Απόρροια της εξέλιξης αυτής είναι και η χρόνια ιδιωτεία.

Η ψευδαίσθηση ατομικότητας που αποδυναμώνει τη δύναμη του ενός, αποπροσανατολίζει τον κοινό τόπο, τις κοινές εμπειρίες, τα κοινά νοήματα που συντελούν στην ανθρωπιά μας, και στερεί το κοινό αίσθημα του ανοίκειν και του αγωνίζεσθαι.

Οι διοργανώσεις *Agora σκοπό έχουν να αποτελέσουν κοινούς και ανοιχτούς τόπους συνάντησης, διαλόγου και συνεννόησης, μέσα από τους οποίους τα μέλη μιας κοινωνίας θα μπορούν να διαπραγματεύονται και να επαναπροσδιορίζουν θεμελιώδεις ιδέες για την κοινωνία και το άτομο. 

Συνδιοργάνωση:
Φιλότιμο - Philotimo Ίδρυμα
Αθηναϊκό Κέντρο Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ)
Ροδίων Παιδεία
Κόστος Συμμετοχής : €30 (€20 για φοιτητές)
Πληροφορίες/ Κρατήσεις: 6943913393 
Τα έσοδα θα διατεθούν στο Φιλότιμο Ίδρυμα ΜΚΟ για τη διεκπεραίωση έρευνας και δράσεων.

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 
11:30-15:30 Ροδίων Παιδεία