Το 4ο TEDx Rhodes είναι γεγονός

Το 4ο TEDx Rhodes είναι γεγονός

Το 4ο TEDx Rhodes είναι γεγονός

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1440 ΦΟΡΕΣ

Σε συνέχεια της επιτυχημένης σειράς συνεδρίων TEDx Rhodes (“No Man Is An Island”, “Values Worth Spreading”, “Emergent Seas”) και TEDxYouth@Rhodes (“Navigation Compasses”, “Modern Times”) από το 2015, η ομάδα του TEDRhodes συνεχίζει το καινοτόμο ταξίδι της με επόμενη στάση αύριο, Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης είναι η «Δύναμη του Ενός» (#Power of One) και σκοπό έχει να αναδείξει τον καταλυτικό ρόλο του ατόμου στο να συμβάλει ελεύθερα, υπεύθυνα και συλλογικά στη διαμόρφωση προοδευτικών αλλαγών στην ιστορία και την κοινωνία. Σε καιρούς όπου η παθητική ταύτιση με συμπεριφορές και ιδεολογίες υποδαυλίζουν τα ήθη, υποβαθμίζουν τον άνθρωπο και στερούν από την κοινωνία την συνοχή και τη συναγωνιστικότητα, φωτεινά παραδείγματα σκέψης και δράσης μπορούν να δείξουν τον δρόμο.

Στα ονόματα των ομιλητών βρίσκονται ονόματα διακεκριμένων ακαδημαϊκών, επιστημόνων, ανθρώπων της τέχνης όπως και του καινοτόμου επιχειρείν. Έκαστοι από τα δικά τους μετερίζια, θα έχουν το ρόλο ηγητόρων στους οποίους θα στρέψουμε το βλέμμα για να οδηγηθούμε από έννοιες κρίσεων σε έννοιες λύσεων μέσω των δικών τους ιδεών άξιων διάδοσης.

Τη φετινή διοργάνωση κοσμούν με την παρουσία τους οι παρακάτω έγκριτοι ομιλητές:
Γιάννης Ζουγανέλης: Πασίγνωστος ηθοποιός γνωστός για το ήθος, τις γνώσεις και την ιδιαίτερη προσωπική του ιστορία ως παιδί κωφάλαλων γονιών.

Θάνος Βερέμης: Ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους Έλληνες ακαδημαϊκούς. Καθηγητής στο πολιτικό τμήμα της Νομικής Αθηνών και στο Fletcher school of Law and Diplomacy στη Βοστώνη, επιμελητής στην Πάντειο ΑΣΠΕ, επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Πρίνστον και St. Antony’s College της Οξφόρδης, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και αντιπρόεδρος Δ.Σ του Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP). Η ακαδημαϊκή κοινότητα τον αναγνωρίζει ως ένα από τα εξέχοντα μέλη της και η κοινή γνώμη ως τον άνθρωπο που έχει τοποθετηθεί μετά λόγου γνώσης δημόσια πολλές φορές επάνω σε φλέγοντα εκπαιδευτικά ζητήματα. Ο κ. Βερέμης θα μας μιλήσει μεταξύ άλλων για την σπουδαιότητα του ατόμου να οραματίζεται το εφικτό και να διαμορφώνει την ιστορία μέσα στους αιώνες.

Πέτρος Πολυχρόνης: Παιδοψυχίατρος, συστημικός θεραπευτής ομάδων και οικογένειας, εκπαιδευτής και επόπτης, καθώς και διευθυντής του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ), το πρώτο κέντρο που ασχολείται με την οικογενειακή θεραπεία στην Ελλάδα και μεταξύ των τριών πρώτων για οικογενειακή και ομαδική θεραπεία, στην Ευρώπη. Με λίγα λόγια, ένας από τους πιο καταρτισμένους ανθρώπους στη χώρα για να μας μιλήσει για την πολυδιάστατη και καθοριστική Δύναμη του Ενός.

Eleanor 'Nell' Watson: Μηχανολόγος, εκπαιδευτικός και διεθνούς φήμης ειδικός σε θέματα Τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί την αποκαλούν Τεχνολογική Φιλόσοφο. Στα 20 της εφηύρε τεχνολογία με την οποία μπορούσε να γίνει μέτρηση διαστάσεων σώματος από 2 μόνο φωτογραφίες και ίδρυσε εταιρείες που αξιολογούνται σήμερα σε αξία εκατοντάδων εκατομμυρίων. Είναι αντιπρόεδρος της διεθνούς επιτροπής ΙΕΕ που θεσμοθετεί ασφαλιστικά μέτρα για αυτόνομα συστήματα, και είναι επικεφαλής της επιτροπής για την πιστοποίηση ηθικών προδιαγραφών του ίδιου οργανισμού. Είναι επιστημονική σύμβουλος του οργανισμού The Future of Society του Χάρβαρντ, και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Singularity του Peter Diamandis και Raymond Kurtsveil.

Δημήτρης Τριανταφύλλου: Ο Δημήτρης Τριανταφύλλου βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από το 2010 όπου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ιδίου πανεπιστημίου. Κατέχει Β.Α. στα γνωστικά αντικείμενα «Πολιτική Επιστήμη» και «Ιστορία» από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley και τους τίτλους του Μ.Α. και του Ph.D. στις Διεθνείς Σχέσεις από το Fletcher School of Law and Diplomacy του Πανεπιστημίου Tufts. Ο συνδυασμός της δικής του υπαρξιακής αναζήτησης ως πολίτης του κόσμου με την ανάγκη να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά με τους φοιτητές του, ιδιαίτερα ως Έλλην διεθνολόγος σε πανεπιστήμιο της Πόλης σε μια εποχή ευρύτερης αναζήτησης και αστάθειας τον έχει ωθήσει να αναλάβει το ρολό του γεφυροποιού με τη δημιουργία και υλοποίηση προγραμμάτων που φέρνουν μαζί νέους πολλών χωρών με στόχο τον κοινό προβληματισμό και τη συνεργατικότητα.

Κώστας Καρπούζης: Ο Κώστας Καρπούζης είναι Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ και Head of Games Programming στη SAE Athens. Έχει εργαστεί σε δύο βραβευμένα παιχνίδια, το Siren και το Navigo, που κέρδισαν το βραβείο Best Serious Game από τη Serious Games Society το 2013 και το 2018, αντίστοιχα. Εκτός από την ερευνητική του δραστηριότητα στον τομέα των παιχνιδιών σοβαρού σκοπού, συμμετέχει σε δράσεις για την προώθηση της ασφαλούς χρήσης της τεχνολογίας, των ψηφιακών παιχνιδιών, και της επιστήμης των υπολογιστών στα σχολεία, και για την προσέλκυση περισσότερων κοριτσιών και γυναικών στον προγραμματισμό.

Μάκης Προβατάς: Σπούδασε pre-med στο Worcester St. College της Μασαχουσέτης, και στην συνέχεια αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Από το 1999 κάνει καθημερινές ραδιοφωνικές εκπομπές. Τα τελευταία δυο χρόνια είναι στον Athens Voice Radio 102.5fm. Έχει πάρει πάνω από 350 συνεντεύξεις από ξένους και Έλληνες, επιστήμονες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, καλλιτέχνες και πολιτικούς, όπως οι Stephen Hawking, Dario Fo, Noam Chomsky, John Cleese, Carlos Fuentes, Eduardo Galeano, Isabel Allende, Patti Smith, John Malkovich, Mikhail Baryshnikov,

Όλες έχουν δημοσιευθεί στο ΒΗΜΑ, το BHMagazino και την Athens Voice.Συνεργάζεται με το περιοδικό "ΙΣΤΟΡΙΑ", όπου δημοσιεύει άρθρα και συνεντεύξεις. Είναι συν-συγγραφέας δύο βιβλίων: «Στον τρίτο βράχο από τον Ήλιο» με τον θεωρητικό φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο.-«Μόνο λίγα χιλιόμετρα… Ιστορίες για την Ιστορία», με την ιστορικό Μαρία Ευθυμίου.

Αντώνης Ρεπάνας: Συνιδρυτής του Human Stories.gr μιας πινακοθήκης ιστοριών που αναδύθηκε μέσα από την Ελληνική κρίση, την κοινωνική και την προσφυγική. Ο Αντώνης Ρεπανάς δραστηριοποιείται στον δημοσιογραφικό χώρο εδώ και 3 δεκαετίες και είναι μόνιμος συνεργάτης διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων όταν επισκέπτονται τη χώρα μας.

Ανδρέας Κακλιός: Σύμβουλος επιχειρήσεων - προγραμμάτων ΕΣΠΑ και εκπαιδευτής ενηλίκων (επικοινωνία, management, marketing), ο Ανδρέας Κακλιός είναι ένας εκ των ιδρυτών της εξαιρετικής πρωτοβουλίας «Άκαπνη Ρόδος» με σκοπό τη δημιουργία κλίματος αλληλοσεβασμού μεταξύ των πολιτών του νησιού με το μήνυμα «σέβομαι, καπνίζω έξω».

Λίγα λόγια για το TED
Το TED αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό στόχος του οποίου είναι να προβάλλει ιδέες άξιες διάδοσης. Η αρχή έγινε το 1984 στην Καλιφόρνια και έκτοτε τα συνέδρια TED φιλοξενούν προσωπικότητες από τους χώρους της επιστήμης, της διανόησης, της πολιτικής, των τεχνών, των επιχειρήσεων και του ακτιβισμού μεταξύ άλλων. Κάθε ομιλητής προσπαθεί μέσα σε 18 λεπτά να μεταδώσει μια ιδέα άξια διάδοσης με απώτερο σκοπό την έμπνευση του κοινού και τη βελτίωση της κοινωνίας.

Τα συνέδρια αυτά έχουν εξελιχθεί να αποτελούνται πλέον και από νέους έως 18 ετών. Στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου εκπαιδευτικού κινήματος πραγματοποιούνται και ανεξάρτητες διοργανώσεις που έχουν ως στόχο να μεταφέρουν το πνεύμα και την εμπειρία ενός TED σε τοπικό επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10.000 ανεξάρτητες TEDx διοργανώσεις.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 17:30 το απόγευμα και καταλήγει γύρω στις 23:00, ενώ στα προγραμματισμένα διαλείμματα η Τουριστική Σχολή ΑΝΚΟ θα προσφέρει μια πλούσια γκάμα εδεσμάτων που οι φοιτητές της επιμελήθηκαν. Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν τις καινοτόμες συνδιαλέξεις τους στην μουσική συνάντηση της διοργάνωσης στο Sissitio (Sokratous & Ippodamou 179).

Στόχος των διοργανωτών, του Μάνου Χατζημαλωνά, του Κυριάκου Κυριακούλη, της Λίνας Φιλιππάκη και της Αγγελικής Τενέντε, είναι να εδραιώσουν στο νησί μας μια από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες συνεδρίων στον κόσμο, προκειμένου να διαμορφωθεί η περιοχή σε κέντρο ιδεών φέρνοντας κοντά κάθε φορά τα πιο δημιουργικά μυαλά του τόπου, της χώρας και του κόσμου, και δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο έναν θεσμό εντός του οποίου άνθρωποι με συναρπαστικές ιδέες θα έχουν τη δυνατότητα να εμπνεύσουν και να εμπνευστούν.

Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις TEDxRhodes στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, η είσοδος είναι δωρεάν και η επιλογή του ακροατηρίου γίνεται κατόπιν αίτησης μέσω της ιστοσελίδας www.tedxrhodes.com

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις: https://www.facebook.com/TEDxRhodes/

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου
Προμαχώνας Αγίου Γεωργίου
Ώρα 17:30-23:00

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Σε Καστελόριζο και Ρόδο ο Στ. Κασσελάκης

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ΚΤΕΛ Ρόδου Α.Ε.

Β΄ ΕΛΜΕ για Νίσυρο: "Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους/τις μαθητές/τριές μας και τις οικογένειές τους από τη διαφθορά , από το σύστημα που τη γεννά"

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...