Μέτρα από τον δήμο Ρόδου ζητούν για τις ζημιές οι ξενοδόχοι

Τη λήψη μέτρων και από τον Δήμο της Ρόδου, όπως το «πάγωμα» των δημοτικών τελών γι’ αυτό το δύσκολο διάστημα και διευκολύνσεις στην εξόφληση των λογαριασμών του νερού, για την «ανακούφιση» των τουριστικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πτώχευση του Thomas Cook, έθεσε, χθες, στον Αντιδήμαρχο Τουρισμού-Πολιτισμού, κ. Κώστα Ταρασλιά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.

Συγκεκριμένα, ο τελευταίος το έθεσε στο πλαίσιο συνάντησης που είχε χθες με τον Αντιδήμαρχο ο οποίος, αυτές τις ημέρες, έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου του νησιού προκειμένου να ενημερωθεί όσο γίνεται καλύτερα για τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ματσίγκος ρωτήθηκε πώς μπορεί να βοηθήσει ο Δήμος στην «ανακούφιση» των επιχειρήσεων που επλήγησαν και δήλωσε:
«Φυσικά εμπλέκονται όλοι και είναι πάρα πολύ σημαντικό διότι η πτώχευση του δεύτερου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό θέμα για τη Ρόδο, όχι μόνο για το τι υπόλοιπα μας άφησε ανεξόφλητα για το υπόλοιπο της σεζόν αλλά και την επόμενη σεζόν, που πρέπει ν’ αναλάβουμε πολλές δράσεις ώστε να βελτιώσουμε αυτό το άσχημο, το αρνητικό, κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, έχουν καταρρεύσει οριστικά το Γερμανικό, το Αυστριακό, το Βελγικό, το Ολλανδικό και το Πολωνικό κομμάτι του ταξιδιωτικού οργανισμού και επομένως το μόνο που έχει μείνει είναι το Σκανδιναβικό.

«Είναι οι μόνες αγορές που έχουν μείνει, οι οποίες συνεχίζουν και ευχόμαστε να κρατηθούν διότι όλα θα εξαρτηθούν από την επόμενη πορεία και από τις επόμενες συζητήσεις μέσα στον Οκτώβρη. Διότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η κατάσταση, εάν θα αναλάβουν και τις προηγούμενες υποχρεώσεις ή απλώς θα συνεχίσει.

Άρα, ακόμη, υπάρχει μία μικρή εκκρεμότητα», είπε επίσης ο κ. Ματσίγκος.
Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι είναι πάρα πολλά τα ξενοδοχεία που θα υποστούν ή υπέστησαν ζημιά, που υπολογίζουν ότι είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια στη Ρόδο.

Εξήγησε, όμως, ότι η ζημιά δεν είναι αυτή που υπέστησαν μέχρι τώρα που δεν εισέπραξαν. Είναι ότι χάνουν και αφίξεις για τις επόμενες πέντε εβδομάδες διότι η σεζόν τελείωνε αρχές Νοεμβρίου, που σημαίνει δεκάδες χιλιάδες αφίξεις χάνονται για φέτος και υπάρχει η αβεβαιότητα αν θα μπορούν οι άλλοι tour-operator και οι άλλες αεροπορικές εταιρίες να καλύψουν το κενό το οποίο δημιουργήθηκε την επόμενη σεζόν.

«Άρα, δεν είναι το τι χάσαμε μέχρι προχθές, είναι το τι χάνουμε μέχρι τέλος της σεζόν και το τι θα χάσουμε την επόμενη σεζόν, το οποίο πολύ δύσκολα αυτή τη στιγμή μπορεί να καλυφθεί διότι (ο Thomas Cook) ήτανε γίγαντας, ήτανε ο δεύτερος μεγαλύτερος tour-operator στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ζητούν οι ξενοδόχοι να ληφθούν άμεσα για να περιοριστούν όσο γίνεται οι επιπτώσεις, εκτός από τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση-βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υφυπουργό Τουρισμού, βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνο Κόνσολα-να μην πληρωθεί ο ΦΠΑ στα οφειλόμενα ποσά διότι δεν εισπράχθηκαν κ.α., και προς τις τράπεζες, υπάρχουν και άλλα στα οποία περιλαμβάνεται και ο Δήμος.

Συγκεκριμένα, ένα από τα αιτήματα που φαίνεται ότι θα καταθέσουν και το έθεσε χθες ο κ. Ματσίγκος στον Αντιδήμαρχο, είναι τα τέλη που πληρώνουν τα ξενοδοχεία αυτά, τουλάχιστον να χαριστούν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Επίσης, να υπάρξει διευκόλυνση στην εξόφληση των λογαριασμών του νερού.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν με εκατομμύρια, είναι κατανοητό ότι θα δυσκολευτούν να εξοφλήσουν και να εκπληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις. Και δήλωσε ακόμη:
«Άρα, είναι ντόμινο και φυσικά όλο αυτό μεταφέρεται και στους υπόλοιπους επιχειρηματίες. Οι προμηθευτές, όταν προμήθευαν τα ξενοδοχεία και δεν έχουν εξοφληθεί, όπως καταλαβαίνει κανείς θα δυσκολευτούν να εξοφληθούν. Άρα, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα και μπορεί άμεσα η κυβέρνηση και, όσο μπορεί, ο Δήμος να βοηθήσουν αυτές τις πολλές επιχειρήσεις».

Όσο για το πώς θα καλυφθεί το κενό που αφήνει πίσω του ο ταξιδιωτικός οργανισμός, όπως είπε ο κ. Ματσίγκος ήδη υπήρξε μία μικροπροετοιμασία διότι μία υποψία υπήρχε ότι κάτι θα συμβεί. Έτσι, βρίσκονται σε επικοινωνία με tour-operator και αεροπορικές εταιρείες και γίνονται προσπάθειες για αναπλήρωση. «Είμαστε σε καλό δρόμο. Βλέπω μια δυσκολία να καλυφθούν όλες οι θέσεις αλλά έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας. Άρα, μπορούμε με ειλικρινή συνεργασία, φορείς και Αρχές, να πετύχουμε αυτόν τον στόχο, να καλύψουμε πλήρως τις αεροπορικές θέσεις οι οποίες χάθηκαν μέσω του Thomas Cook. Αλλά θέλει πολλή δουλειά και άμεσα», τόνισε.

Ο Αντιδήμαρχος
Από την πλευρά του ο κ. Ταρασλιάς, δήλωσε για τη συνάντηση:
«Τις τελευταίες δύο ημέρες έχω πραγματοποιήσει επανειλημμένες συναντήσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται σε φορείς του τομέα του τουρισμού διότι το θέμα του Thomas Cook έχει άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις για το νησί μας.

Υπό τη θεσμική μου ιδιότητα, λοιπόν, είχα την υποχρέωση να λάβω όλη την ενημέρωση από τους ανθρώπους του τουρισμού και με αφορμή τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο (σ.σ. σήμερα) που είναι πρώτο θέμα, πρέπει να ενημερώσουμε το Σώμα τόσο για τις ενέργειες που έχουν γίνει από τον Δήμο αλλά επιπλέον να προτείνουμε και εμείς συγκεκριμένα μέτρα τα οποία σαν Δήμος μπορούμε να βοηθήσουμε, κατά το μέτρο που μας αναλογεί, στο θέμα όχι μόνο της κρίσης του Thomas Cook αλλά και πολλά θέματα που έχουν ανακύψει με αφορμή αυτές τις συζητήσεις, ώστε να βελτιώσουμε το προϊόν μας στην περιοχή».

»Είναι μία μεγάλη συζήτηση την οποία έχω ξεκινήσει με τους ανθρώπους του τουρισμού. Θέλω να είμαι πλήρως ενημερωμένος. Θεωρώ ότι αυτοί είναι που μπορούν να μας ενημερώσουν για το πραγματικό πρόβλημα και είμαι διατεθειμένος να εργαστώ πάρα πολύ σκληρά, όχι σε μία βάση και μια λογική απλώς συμμετοχής σε εκθέσεις και παραγωγής φυλλαδίων αλλά με ουσιαστικά μέτρα με τα οποία μπορεί ο Δήμος να συμβάλει για την ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού στη Ρόδο».
Κλείνοντας, ο κ. Ταρασλιάς είπε ότι το θέμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση του Thomas Cook το προτάσσει ο Δήμαρχος στη σημερινή, πρώτη τακτική, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, θεωρώντας ότι είναι πολύ σημαντικό.