Εκτός κινδύνου η τουρίστρια που τραυματίστηκε στη Λίνδο

Εκτός κινδύνου βρίσκεται η ζωή της Βρετανίδας που τραυματίστηκε προχθές πέφτοντας σε χαντάκι εντός των τειχών της Ακρόπολης της Λίνδου, την οποία είχε επισκεφθεί μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. 

 Με βάση τις μαρτυρίες που υπάρχουν η ίδια προσπάθησε να βγάλει στο συγκεκριμένο σημείο φωτογραφίες, όμως ξαφνικά έπεσε στο κενό, σε έναν  ακάλυπτο χώρο, βάθους 7-8 μέτρων. 

Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε τραυματισμένη και με εξωτερική αιμορραγία στο νοσοκομείο της Ρόδου, μετά την επιτυχή επιχείρηση διάσωσής της, που στήθηκε από Πυροσβεστική και ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» σε γενικές γραμμές είναι σε καλή κατάσταση και φέρει κατάγματα κυρίως στο ισχίο. Μάλιστα αναμένεται άμεσα να πάρει εξιτήριο και να ταξιδέψει στην πατρίδα της, εκεί όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση -όπως ζήτησε η ίδια- για την αποκατάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει, αφού οι γιατροί που την παρακολουθούν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο δεν θα δημιουργούσε κάποιο άλλο πρόβλημα στην υγεία της. 

Β. Λάμπης: «Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ασθενοφόρο και γιατρό»
Ο νέος πρόεδρος της Κοινότητας Λίνδου, Βαλάντης Λάμπης, που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, μίλησε χθες στη «Ροδιακή» για το περιστατικό, για τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν, αλλά και για το πώς σκοπεύουν να λύσουν τα ζητήματα αυτά. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λάμπης αρχικά τόνισε πως «θα θέλαμε να ευχηθούμε περαστικά στην άτυχη γυναίκα και να ζητήσουμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία που υπέστη, τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της. Επίσης ευχαριστούμε θερμά τους άνδρες της Πυροσβεστικής, τους διασώστες του ΕΚΑΒ και τους εθελοντές για τη γρήγορη ανταπόκριση. Ευχαριστούμε επίσης και το ξενοδοχείο “Μελένος” για το φορτηγάκι που μας παραχώρησε ώστε να μεταφερθεί η τραυματισμένη στα στενά σοκάκια της Λίνδου».

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό, καθώς λίγα λεπτά αργότερα βρέθηκε και ο ίδιος στο σημείο, τόνισε: «Προφανώς προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες, παραπάτησε και έπεσε. Ο άνδρας της μάλιστα εμφανώς σοκαρισμένος με ρωτούσε γιατί δεν υπάρχει κάποια σήμανση ή κολωνάκια για την προστασία των επισκεπτών. Φανταστείτε η γυναίκα να κρατούσε και κάποιο από τα παιδιά της εκείνη τη στιγμή, θα έπεφταν μαζί!». 

 Όσο για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα ο κ. Βαλάντης Λάμπης αναφέρει: «Ως κοινότητα θα πρέπει να κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των επισκεπτών μας. Μετά από το συγκεκριμένο περιστατικό ζητάμε από τη Β’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου να πράξουν άμεσα τα δέοντα για την άρση της επικινδυνότητας στο συγκεκριμένο σημείο. Οι επόπτες μέσα στον αρχαιολογικό χώρο με τόσο κόσμο καθημερινά είναι αδύνατον να αποτρέπουν όλα αυτά τα περιστατικά».

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Λίνδου υπενθύμισε μάλιστα ότι «η νέα υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, την πρώτη ημέρα που ανέλαβε κιόλας τα καθήκοντά της, τοποθέτησε γιατρό στην Ακρόπολη της Αθήνας. Γιατί να μην συμβεί το ίδιο και στη Λίνδο που είναι ανάμεσα στους τρεις δημοφιλέστερους σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας;» και κατέληξε σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχουμε ούτε καν ένα φορείο για τη μεταφορά ασθενών σε τέτοια περιστατικά.

Το ηλεκτροκίνητο αυτοκινητάκι που υπήρχε είναι άχρηστο, δεν είναι λειτουργικό. Θα πρέπει άμεσα ο δήμος Ρόδου να αγοράσει ένα νέο για να παρέχουμε ασφάλεια στους επισκέπτες μας. Εμείς ως νέα τοπική αρχή προσπαθούμε ήδη για την επόμενη χρονιά να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ασθενοφόρο που θα σταθμεύει μόνιμα στην περιοχή μας, αλλά και γιατρό όλο το 24ωρο» κατέληξε ο κ. Λάμπης.

Συνεχής ενημέρωση στον δήμαρχο 
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτό και επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Λίνδου αρκετές φορές, ώστε να ενημερώνεται για την κατάσταση της υγείας της άτυχης τουρίστριας. 

Για το θέμα ρωτήθηκε χθες και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού, κ. Κώστας Ταρασλιάς, ο οποίος δήλωσε:  «Από την πρώτη στιγμή ενημερωθήκαμε και τα αντανακλαστικά του δημάρχου ήταν τέτοια ώστε να βρίσκεται ο ίδιος σε μία συνεχή επικοινωνία για να διευθετήσει αυτά τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται».

Ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε ακόμη να πει ότι, ως νέα Δημοτική Αρχή, δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στην εικόνα του νησιού διότι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αφήσουν να υπάρχουν δυσμενή σχόλια γενικότερα για το θέμα του τουρισμού.

Πάντως, ανάμεσα στις παρεμβάσεις τις οποίες προτίθεται να κάνει η Δημοτική Αρχή είναι πιθανότατα και η συνάντηση των αρμοδίων με εκπροσώπους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.