Πορεία για το περιβάλλον από μαθητές της Ρόδου

Πορεία για το περιβάλλον από μαθητές της Ρόδου

Πορεία για το περιβάλλον από μαθητές της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 194 ΦΟΡΕΣ

Τους μαθητές από σχολεία της Ρόδου που έλαβαν μέρος σε πορεία ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, δέχθηκαν χτες στην Περιφέρεια ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δωδεκανήσου, Γιάννης Κρητικός και ο Εντεταλμένος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Χρήστος Μπάρδος.

Η πορεία των μαθητών στους δρόμους της πόλης που κατέληξε στην Περιφέρεια, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας #fridaysforfuture.

Με συνθήματα όπως «Όλοι μαζί για το περιβάλλον» και «Σώστε τον πλανήτη», οι μαθητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουν αρχίσει να γίνονται ορατές όλο και πιο συχνά και με μεγαλύτερη ένταση και διατύπωσαν το αίτημά τους για την ευαισθητοποίηση των αρμοδίων και για την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Κρητικός, όσο και ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Χρήστος Μπάρδος, συνεχάρησαν τους μαθητές για τις ευαισθησίες και την πρωτοβουλία τους να ενώσουν τη φωνή τους στην παγκόσμια εκστρατεία Climatestrike, για τη μεγαλύτερη απειλή αλλά και πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος, την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ανάγκη αλλαγής αντίληψης και νοοτροπίας, που μπορεί να ξεκινήσει από τις πιο μικρές, απλές και καθημερινές συνήθειες.

Ενημέρωσαν τους μαθητές ότι ήδη η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία συμμερίζεται τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες, έχει «τρέξει» την περιβαλλοντική καμπάνια “Keep Aegean Blue”, τη μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού βυθών και παραλιών που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, “All For Blue”, της δύτριας Κατερίνας Τοπούζογλου.

Οι κ.κ. Κρητικός και Μπάρδος τόνισαν ότι οι μαθητές, θα έχουν σύμμαχό τους την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία πρόκειται να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το θέμα αυτό, σε όλα τα σχολεία του Νοτίου Αιγαίου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα ο κ. Μπάρδος δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τα παιδιά μας ευαισθητοποιήθηκαν και βγήκαν έξω από τις τάξεις για να περάσουν το μήνυμα για την αναζήτηση της λύσης ενός προβλήματος που δυστυχώς δημιουργήσαμε εμείς. Η λύση επαφίεται σε εσάς γιατί εσείς θα το λύσετε. Επιτέλους τα παιδιά αμφισβητούν τον κόσμο που τους παραδίδουμε και παίρνουν τα ηνία αυτού του κόσμου στα χέρια τους».

Ακολούθως ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κρητικός εκπαιδευτικός-καθηγητής αφού υπογράμμισε ότι γέμισε το κτήριο της Περιφέρειας με φωνές αγνές και... διεκδικητικές, είπε τα εξής: «Μέσα από αυτό το κτήριο πρέπει να φύγει το μήνυμα ότι είμαστε όλοι μαζί, δεν είστε μόνοι σας…Για ό,τι γίνεται παντού σήμερα, είναι απαραίτητος όρος να υπάρχει μία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που δείχνει ότι το περιβάλλον είναι θέμα σε προτεραιότητα.

Η γενιά μας έχει ευθύνες αλλά δεν είναι ποτέ αργά για να φτιάξουμε τα πράγματα. Εκεί θα χρειαστούμε τη δική σας βοήθεια, καθώς έχετε όραμα, βλέπετε τα λάθη... Να πάρετε την τύχη σας στα χέρια σας και να ξέρετε ότι η πόρτα θα είναι πάντα ανοιχτή όποτε θέλετε... Είμαστε μαζί σας και μαζί θα δώσουμε το μήνυμα για μία νέα σελίδα στον κόσμο αυτό. Μην είστε απαισιόδοξοι. Υπάρχουν λύσεις για όλα, αρκεί να έχουμε καλές σχέσεις και να τα συζητάμε και να προχωράμε μαζί».

Διαβάστε ακόμη

Συμπόσιο για την πλαστική ρύπανση τον Οκτώβριο στη Ρόδο

Επιστήμονες χαρτογραφούν τις αποικίες των μυρμηγκιών στα Δωδεκάνησα

Τα μυρμήγκια Camponotus και Cremmatogaster θα μελετηθούν στην Κάρπαθο

Ιάκωβος Κολαϊνής: «Βρε πώς αλλάζουν οι καιροί» – Οικολογική ισορροπία σε αναζήτηση

Φυτεύοντας το δάσος της θάλασσας στους Λειψούς

Κλιματική αλλαγή: Ξηρασία, κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν τη Μεσόγειο τα επόμενα χρόνια, λένε οι κλιματολόγοι

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βυθού στο Μανδράκι

Ο Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων (EWWR 2023)