«Πολιτισμός» και «Παράδοση»

Της Μαίρης Παπανδρέου

Είναι επιπολαιότητα, να μην κατανοούμε την απαραίτητη συνύπαρξη της «Παράδοσης» με τον «Πολιτισμό» του κάθε έθνους, ως ασπίδα προστασίας, κατά της «παγκοσμιοποίησης», δηλαδή, της ισοπέδωσης.

Ισοπέδωση, σημαίνει την απώλεια της «εθνικής μας ταυτότητας», και αυτό επιχειρείται με ποικίλους και ύπουλους τρόπος, που μας προτρέπουν να γίνομε όλοι μας, «πίθηκοι», δηλαδή, να μιμούμαστε κάθε τι, που η «μόδα» επιτάσσει, με άδηλους σκοπούς, αλλά προφανείς στόχους. Οι στόχοι «κάποιων», που είναι να δημιουργήσουν απρόσωπη και ελεγχόμενη πολυπολιτισμική, αλληλέγγυα δήθεν κοινωνία.

Η «Πολιτιστική» πορεία του κάθε ανθρώπου είναι μία αδιάκοπη και επίπονη προσπάθεια για την ανάπτυξη της πνευματικής και κοινωνικής μας ζωής. Ο Ίων Δραγούμης είχε πει: «Του πολιτισμού τα παρακλάδια λογαριάζονται οι τέχνες, οι επιστήμες, οι φιλοσοφίες, η θρησκεία και η ηθική. Για να γεννηθεί πολιτισμός, χρειάζεται τόπος, χρόνος και άνθρωποι εχέφρονες, και ιδιαίτερα σε υψηλές κοινωνικές θέσεις, που γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για τους πολλούς.

Στην Ηθική, υπάγεται και η ειλικρίνεια, που βέβαια, έχει άμεση σχέση και με τον Δείκτη Νοημοσύνης του ατόμου. Λέγεται ότι στη Δικηγορία, στην Πολιτική και στη Διπλωματία,  η ειλικρίνεια απαντάται λιγότερο συχνά. Γι’ αυτό και κάθε έκφραση ειλικρίνειας, λόγο ή πράξη, κυρίως στους προαναφερόμενους χώρους, πρέπει ιδιαίτερα να υπογραμμίζεται και να προβάλλεται, με την ελπίδα να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση. 

Με ιδιαίτερο ευχάριστο ξάφνιασμα, παρακολουθήσαμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι μόνον ήρεμος, αλλά και χαμογελαστός, να δηλώνει καυτές αλήθειες στον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ: «Εγώ δεν θα υπέγραφα τη Συνθήκη των Πρεσπών. Εφόσον όμως υπογράφηκε, θα το σεβαστώ» και συμπλήρωσε πάντα χαμογελαστός: «…Θα απαιτήσω την υλοποίηση των συμφωνηθέντων άρθρων το γρηγορότερο….», που βέβαια κυρίαρχο θέμα είναι η αλλαγή των εμπορικών σημάτων, που επί τόσα χρόνια (μας) εκμεταλλεύονταν οι Σκοπιανοί. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλει ότι : «…η Ελλάδα, διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στη Ε.Ε., εάν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται». 

Να υπενθυμίσομε ότι, η όμορη χώρα, σύμφωνα με καταμετρήσεις του 2016, έχει πληθυσμό 2.071.2278 και το 62% είναι Χριστιανοί. Στην πρωτεύουσά της, διαμένει το 1/3 του πληθυσμού, δηλαδή 467.252. Πρόσφατα, στα Σκόπια αντικατέστησαν τις πινακίδες στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σημειώνοντας ότι ήταν Έλληνας, που όμως, ξήλωσαν κάποιοι Σκοπιανοί! Κι ας μην ξεχνάμε, ότι η σημαία τους, είναι απλώς, μια μικρή παραλλαγή, από το Μεγάλο Αστέρι της Βεργίνας.